Ο 36χρονος Ερρίκος ρωτά

Αιματολογικές εξετάσεις: «Πέρασα πρόσφατα ίωση. Μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα»;

Πόσες ημέρες πρέπει να περάσουν από μια ίωση, προκειμένου να μην επηρεαστούν τα αποτελέσματα σε αιματολογικές εξετάσεις (check-up) που θέλω να κάνω (γενική αίματος, ούρων, Τ.Κ.Ε., χοληστερίνη, κρεατινίνη κ.α.);

Στο ερώτημά σας απαντά ο Δρ. Σωτήριος Σαχανάς, Αιματολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Eίναι γεγονός ότι η ανοσολογική διέγερση που πυροδοτείται εξ αιτίας ενός ιογενούς ερεθίσματος, μπορεί να επιφέρει ποσοτικές και ποιοτικές μεταβολές κυρίως των λευκών αιμοσφαιρίων του αίματος π.χ. ουδετεροπενία ή παρουσία λεμφοκυτάρων με ειδικά μορφολογικά χαρακτηριστικά («διεγερμένα» λεμφοκύτταρα), που ορισμένες φορές προσομοιάζουν με αωρότερα κύτταρα και είναι δυνατόν να αποπροσανατολίσουν την διάγνωση.

Τα ανωτέρω παρατηρούνται συνήθως σε πιο σοβαρές ιογενείς λοιμώξεις πχ από ερπητοϊούς, όπως κυτταρομεγαλοϊός ή ιός Epstein-Barr.

Αν δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος επίσπευσης του αιματολογικού ελέγχου, συστήνεται μια περίοδος αναμονής μετά την ανάρρωση (7-10 ημέρες).

Σε κάθε πάντως περίπτωση η λήψη του ιστορικού και η γνώση της πρόσφατης ιογενούς λοίμωξης είναι επιβεβλημένη για την ορθή αξιολόγηση των αιματολογικών εξετάσεων.

Σαχανάς Σωτήριος

Αιματολόγος

Δρ. Παν. Αθηνών

Επιμελήτης Αιματολογικής Κλινικής Ιατρικού Ψυχικού

Ιατρείο: Λ.Πεντέλης 7 & Παπάγου 3, Χαλάνδρι

ΤΗΛ: 6974390445-2106850202

email:ssachanas@gmail.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Έχω χαμηλό αιματοκρίτη και ζαλίζομαι… Τι μπορώ να κάνω;

Μεσογειακή αναιμία: Πόσο αξιόπιστη είναι η ένδειξη της αιμοσφαιρίνης;

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X