Οριακή διαταραχή προσωπικότητας: 5 συμπτώματα για να την αναγνωρίσεις

Μια από τις πιο περίπλοκες ψυχικές παθήσεις είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η οριακή διαταραχή προσωπικότητας (borderline personality disorder). Μολονότι, σύμφωνα, με έρευνες τα άτομα που πάσχουν από οριακή διαταραχή προσωπικότητας αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, είναι αρκετά δύσκολο να εντοπιστεί η πάθηση.

Αυτό, βάσει των ισχυρισμών των ειδικών, συμβαίνει διότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπεριφορικά πρότυπα στην περίπτωση της πάθησης αυτής.

Κι όμως, παρά το γεγονός αυτό, υπάρχουν 5 βασικά συμπτώματα τα οποία σε βοηθούν να αντιληφθείς την οριακή διαταραχή προσωπικότητας σε ένα άτομο.

Ας δούμε, λοιπόν, μαζί ποια είναι τα συμπτώματα αυτά:

Απότομες αλλαγές διάθεσης

Οι άνθρωποι με οριακή διαταραχή προσωπικότητας είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στα κοινωνικά ερεθίσματα και τις επιρροές από το κοντινό περιβάλλον τους, με αποτέλεσμα οι διαθέσεις τους να εξαρτώνται πλήρως από το τι συμβαίνει στη δουλειά τους, την οικογένειά τους και τις σχέσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα κυκλοθυμικοί, με αποτέλεσμα οι διαθέσεις τους να εναλλάσσονται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, τα άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας είναι πολύ πιθανό να αντιδράσουν πολύ έντονα για κάτι όχι και τόσο σημαντικό, όπως για παράδειγμα το να χάσουν το λεωφορείο.

Εναλλαγές στα ενδιαφέροντα και τις αξίες

Τα άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας πολύ συχνά αμφισβητούν τον εαυτό τους – «βλέπουν» την προσωπικότητά τους σε διάφορες καταστάσεις και συχνά δεν είναι απόλυτα σίγουροι για το ποιοι είναι ή ποιοι θέλουν να είναι. Με τη σειρά τους, αυτό τους κάνει να αλλάξουν γρήγορα τα ενδιαφέροντα και τις αξίες τους.

pote-prepei-na-deis-psuxologo

Επίσης, πολύ συχνά επηρεάζονται από τους ανθρώπους και τις καταστάσεις γύρω τους. Για παράδειγμα, τη μια εβδομάδα μπορεί να θέλουν σαν τρελοί να μάθουν ένα μουσικό όργανο, σε βαθμό εμμονής, και την επόμενη εβδομάδα να μην θέλουν να ακούσουν κουβέντα για αυτό.

Παλεύουν με τις εξαρτήσεις

Είναι πολύ πιθανό άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας να εξαρτώνται από ουσίες ή να προσπαθούν να απεξαρτηθούν από ουσίες, όπως το αλκοόλ και τα ναρκωτικά.

alkoolismos-andras

Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, συμβαίνει διότι προσπαθούν να εξισορροπήσουν τα συναισθήματά τους, ειδικά όσα μπορεί να τους συμβαίνουν στο πλαίσιο μιας σχέσης.

Βιώνουν εξωσωματικές εμπειρίες

Τα άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας είναι πιθανό να βιώσουν μία εξωσωματική εμπειρία, σαν να αποκόβονται πλήρως από τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους. Στην εμπειρία αυτή, όσοι τη βιώνουν είναι σαν να βλέπουν τους εαυτούς τους από ψηλά. Και η μνήμη επηρεάζεται από τις εμπειρίες αυτές.

Καμία εμπιστοσύνη σε άλλα άτομα

Τα άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας έχουν την τάση να δυσκολεύονται πολύ να εμπιστευτούν άλλους ανθρώπους, ενώ είναι πολύ πιθανό να αλλάζουν συνέχεια γνώμη (θετικά ή αρνητικά) για άτομα του περιβάλλοντός τους. Για παράδειγμα, από τη μια μπορεί να «μυθοποιεί» ένα άτομο με το οποίο κάνει παρέα και μετά από λίγο καιρό το ίδιο άτομο να το υποβιβάζει, χάνοντας κάθε εκτίμηση στο πρόσωπό του.

Προσοχή! Αυτό που επισημαίνουν οι ειδικοί είναι ότι για να ισχύσει η ύπαρξη οριακής διαταραχής προσωπικότητας σε ένα άτομο, θα πρέπει να συντρέχουν περισσότερα από ένα συμπτώματα από τα προαναφερθέντα.

Μπορεί να θεραπευτεί η οριακή διαταραχή προσωπικότητας;

Εάν έχετε την υποψία ότι εσείς ή κάποιος δικός σας άνθρωπος μπορεί να πάσχει από οριακή διαταραχή προσωπικότητας θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε έναν πιστοποιημένο ειδικό (ψυχολόγο – ψυχοθεραπευτή), ο οποίος θα σας ακούσει με προσοχή και θα σας κατευθύνει αρμοδίως.

Αναφορικά με τις επιλογές θεραπείας που έχετε αυτές είναι:

  • Γνωστική συμπεριφορική θεραπεία
  • Διαλεκτική συμπεριφορική θεραπεία

Μολονότι δεν έχει καταγραφεί συγκεκριμένο ψυχοφάρμακο το οποίο να βοηθάει στην αντιμετώπιση της νόσου, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά μπορεί να έχουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Ποια είναι τα συμπτώματα της οριακής διαταραχής της προσωπικότητας;

Η μανιοκατάθλιψη και η οριακή διαταραχή προσωπικότητας

Σχετικά άρθρα