Ανυπάκουο και αντιδραστικό παιδί: Πώς να το… τιθασεύσουν οι γονείς;

Ο γιος μου 8 ετών κατά καιρούς εμφανίζει έντονη αντίδραση κυρίως στο σχολείο. Ενοχλεί στο μάθημα τα παιδιά και την δασκάλα, δεν υπακούει. Σημειώστε πως είναι πολύ καλός μαθητής και δεν αδιαφορεί για το διάβασμα!

Στο σπίτι αυτές τις ημέρες, ίσως από ενοχές, είναι συνεργάσιμος!  Τα νέα τα μαθαίνω από την δασκάλα του… Συμβουλεύω και προσπαθώ να εκμαιεύσω κάτι αλλά… δεν ανοίγεται…  Τι να κάνω;

Στο ερώτημά σας απάντησε η Κατερίνα Βασιλείου, Ψυχολόγος (MSc),Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια

Ακόμη και τα πιο ήρεμα και υπάκουα παιδιά κάποια στιγμή αναστατώνουν τους γονείς τους. Για αυτό και οι μικροεντάσεις δεν λείπουν σχεδόν από καμία οικογένεια. Παραδείγματα τέτοιων μικροεντάσεων μπορεί να είναι η ακαταστασία στο δωμάτιο του παιδιού, ο τσακωμός μεταξύ αδελφών ή η ανυπακοή στο σχολείο, όπως αναφέρετε και εσείς. Όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά και συμβαίνουν συχνά. Παρόλο αυτά, χρειάζεται να διερευνηθεί ο λόγος για τον οποίο το παιδί εκδηλώνει αυτή τη συμπεριφορά στο σχολείο, έτσι ώστε να το βοηθήσουμε. Αναρωτιέμαι ποια είναι η συχνότητα, η ένταση, η διάρκεια, η μορφή του φαινομένου και υπό ποιες συνθήκες εμφανίζεται, μόνο στο σχολείο ή και στο σπίτι; Άλλα ερωτήματα που χρήζουν απάντησης είναι αν εσείς συνδέετε το φαινόμενο με κάποιο γεγονός, αν έχει συντελεστεί κάποια αλλαγή στο οικογενειακό περιβάλλον και γενικότερα ποια είναι η ιδιοσυγκρασία του συγκεκριμένου παιδιού.

mana kori malonoun

Ανεξάρτητα από τις αιτίες, μια τέτοιου είδους συμπεριφορά είναι λογικό να διαταράσσει την οικογενειακή ισορροπία καθώς από τη μια πλευρά οι γονείς ταλαντεύονται ανάμεσα στην οργή και την απελπισία και από την άλλη πλευρά τα παιδιά δοκιμάζουν τα όρια και τα νεύρα των γονέων, με αποτέλεσμα να απολαμβάνουν την «εξουσία» τους. Υπάρχει όμως λύση. Σε αυτές τις δύσκολες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει μια τακτική, η λεγόμενη «Ειρηνική αντίσταση»,που προτείνει ο καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, Ηaim Omer, η οποία βασίζεται στη στάση και τη φιλοσοφία του Μαχάτμα Γκάντι. Ποιο ήταν το «όπλο» του; Η ειρηνική, ήρεμη, χωρίς χρήση βίας αλλά αποτελεσματική αντίσταση για την αποκατάσταση της ισορροπίας στην οικογένεια.

Ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές είναι οι ακόλουθες:

1. Περιορισμός των «οικογενειακών συμβουλίων»

Ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού, είναι σημαντικό να σταματήσουν οι ατελείωτες συζητήσεις και τα παρακάλια.Το μόνο που καταφέρνουν οι γονείς με όλα αυτά είναι να εξαντλούνται οι ίδιοι και τελικά το παιδί να κάνει το δικό του!

2. Ψυχραιμία και όχι άμεσες αντιδράσεις

Οι γονείς χρειάζεται να μάθουν να παραμένουν ήρεμοι σε έντονες καταστάσεις και να μην παρασύρονται από την ένταση της στιγμής. Είναι σημαντικό να μάθουν να συγκρατούν την οργή τους, που μπορεί να οδηγήσει σε λάθος αντιδράσεις και να «απαντούν» στη μη αρμόζουσα συμπεριφορά του παιδιού τους, μόνο εφόσον παρέλθει κάποιο χρονικό διάστημα. Από την άλλη πλευρά, η «λύση» της τιμωρίας δεν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Για αυτό προσπαθήστε να μη χρησιμοποιείτε το ξύλο και τις φωνές σαν μέσο επιβολής

3. Συζήτηση με τη δασκάλα

Μιλώντας με τη δασκάλα του παιδιού σας μπορείτε να λάβετε μία καλή εικόνα σχετικά με το αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη μεταξύ τους σχέση, με τους συμμαθητές του, αν απλώς βαριέται στο μάθημα, αν θέλει να κεντρίσει το ενδιαφέρον της τάξης ή αν τον απασχολεί κάτι άλλο. Είναι σημαντικό οι γονείς να έχουν μια αρμονική συνεργασία με τον εκπαιδευτικό, αν προσπαθούν να βρουν και να άρουν τα εμπόδια εκείνα που δυσκολεύουν την προσαρμογή του παιδιού, πάντοτε με διακριτικότητα και σεβασμό προς την προσωπικότητά του.Ο γονέας μπορεί να βοηθηθεί από το δάσκαλο και ο δάσκαλος από το γονέα. Εκπαιδευτικός και γονείς είναι σύμμαχοι και συνεργάτες.Με τη συχνή επικοινωνία ενημερώνονται και ο μεν και ο δε για τα βήματα που γίνονται στο σπίτι ή το σχολείο, για τον τρόπο αντιμετώπισης που ακολουθείται και για τη βελτίωση που σημειώνει το παιδί. Συχνά, και μόνο το γεγονός ότι το παιδί γνωρίζει τη συνεργασία των γονεών του με το δάσκαλό του και βιώνει την εκτίμηση των μεν για τους δε, αποδεικνύεται ευεργετικό για την ομαλότερη προσαρμογή του.

4. Συζήτηση υπό ένα άλλο πρίσμα με την τεχνική «Sit-in»!

Οι γονείς χρειάζεται να είναι ξεκάθαροι και σαφείς με το παιδί! Δηλαδή, είναι σημαντικό, εφόσον συντελεστούν όσα προαναφέρθηκαν και στην περίπτωση που οι γονείς δεν βλέπουν αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού τους να του ανακοινώσουν ότι από εδώ και στο εξής δεν θα ανέχονται πια τη μη αρμόζουσα συμπεριφορά του. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει με την τεχνική «Sit-in». Δηλαδή, θα μπορούσατε να εισέλθετε στο δωμάτιο του παιδιού, να καθίσετε στην καρέκλα και να του μιλήσετε με σοβαρό ύφος, λέγοντάς του ότι δεν πρόκειται να ανεχτείτε πια τη συμπεριφορά του και ότι περιμένετε τις προτάσεις του για να λυθεί το ζήτημα που υπάρχει. Ουσιαστικά, δεν επιβάλλουμε κάτι στο παιδί, αλλά το ενθαρρύνουμε να βρει μόνο του τη λύση.

5. Ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού εάν νιώθετε ότι ο συγκεκριμένος τρόπος έκφρασης του παιδιού είναι πολύ έντονος, επιμένει και δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε μόνοι σας την κατάσταση.

Η παρέμβαση ειδικού είναι αναγκαία σε συμπεριφορές που ανησυχούν για το βαθμό της εκδήλωσής τους και για τη διάρκειά τους. Οποιαδήποτε συμπεριφορά δυσκολεύει το ίδιο το παιδί ή/και προβληματίζει τους γονείς του, καλό είναι να αξιολογείται από κάποιον ειδικό.

koritsi pateras malonoun

Με τις προαναφερθείσες πρακτικές οι γονείς κερδίζουν πολλά, παύουν να είναι αόρατοι, γίνονται πιο δυνατοί και κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Και αυτή η δύναμη είναι το αντίθετο της εξουσίας που καταπιέζει το παιδί. Άλλωστε, οι τιμωρίες και οι απειλές απομακρύνουν το παιδί από το γονέα. Αντίθετα, η δύναμη που πηγάζει από την ειρηνική αντίσταση φέρνει το παιδί πιο κοντά στο γονέα και δημιουργείται μια γέφυρα επικοινωνίας.

Και να θυμάστε πως τα παιδιά αναπτύσσονται πιο σωστά όταν αισθάνονται όχι μόνο την αγάπη και την τρυφερότητα των γονιών τους, αλλά και τη δύναμη και την αποφασιστικότητά τους. Είναι δύσκολο φυσικά ο γονέας να κάνει το παιδί του να τον βλέπει έτσι κάθε μέρα, τρυφερό και δυνατό, αλλά πρόκειται για ένα συνδυασμό πολύ αποτελεσματικό.

Βασιλείου Κατερίνα                                                                                                                                                                                         

Ψυχολόγος (MSc),Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια

Email: [email protected]

Τηλ.: 2155457340

Facebook: Βασιλείου Κατερίνα- Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αντιδραστικό παιδί: πώς αντιμετωπίζει ένας γονέας την… προκλητική συμπεριφορά του;

Αντιδραστικό παιδί στην προεφηβεία: Κάντε συμφωνίες για να αποφύγετε τους καβγάδες!

Αντιδραστικό παιδί: 3 τρόποι να το μάθεις να σε ακούει

 

 

 

Σχετικά άρθρα