7 μύθοι και αλήθειες για τη διατροφή το καλοκαίρι thumbnail
Το καλοκαίρι οι υψηλές ή οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως αυτές του φετινού καλοκαιριού, είναι σίγουρο πως επηρεάζουν την πρόσληψη του φαγητού μας. Το σώμα μας προσπαθεί να ανταπεξέλθει στη ζέστη μέσω της αποβολής του νερού (ιδρώτα), έτσι ώστε να δροσίζει το σώμα και να αντέχει περισσότερο τη ζέστη. Δεδομένου ότι η λήψη και η πέψη της τροφής αυξάνει τις καύσεις που γίνονται στο εσωτερικό του οργανισμού, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος, έτσι ώστε η προσαρμογή να γίνεται πιο εύκολα. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να καταναλώνουμε μεγάλο όγκο τροφής ειδικά κατά τις μεσημεριανές ώρες, ακόμα και είναι έντονο το αίσθημα της όρεξης, αν και συνήθως η ζέστη μειώνει την όρεξη μας, και έτσι αναζητούμε πιο ελαφριές και δροσερές τροφές.

7 μύθοι και αλήθειες για τη διατροφή το καλοκαίρι

Πρέπει να τρώω λιγότερο το καλοκαίρι; Μπορώ να καταναλώνω άφοβα αλκοόλ; Το παγωτό είναι πάντα η χειρότερη λύση για γλυκό; Είναι αλήθεια ότι τα καλοκαιρινά φρούτα παχαίνουν περισσότερο; 


Μύθοι και αλήθειες σχετικά με τη διατροφή το καλοκαίρι


Του Χάρη Δημοσθενόπουλου MΜedSci.SRD


Κλινικού Διαιτολόγου-Βιολόγου1. Το καλοκαίρι πρέπει να τρώω λιγότερο.


ΑΛΗΘΕΙΑ: Το καλοκαίρι οι υψηλές ή οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως αυτές του φετινού καλοκαιριού, είναι σίγουρο πως επηρεάζουν την πρόσληψη του φαγητού μας. Το σώμα μας προσπαθεί να ανταπεξέλθει στη ζέστη μέσω της αποβολής του νερού (ιδρώτα), έτσι ώστε να δροσίζει το σώμα και να αντέχει περισσότερο τη ζέστη. Δεδομένου ότι η λήψη και η πέψη της τροφής αυξάνει τις καύσεις που γίνονται στο εσωτερικό του οργανισμού, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος, έτσι ώστε η προσαρμογή να γίνεται πιο εύκολα. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να καταναλώνουμε μεγάλο όγκο τροφής ειδικά κατά τις μεσημεριανές ώρες, ακόμα και είναι έντονο το αίσθημα της όρεξης, αν και συνήθως η ζέστη μειώνει την όρεξη μας, και έτσι αναζητούμε πιο ελαφριές και δροσερές τροφές. 


2. Μπορώ να καταναλώνω άφοβα αλκοόλ το καλοκαίρι.


ΜΥΘΟΣ: Γνωρίζουμε πως η μεγάλη ποσότητα αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση. Έτσι είτε πίνουμε απλό ποτό, είτε κοκτέιλ με κάποιο αλκοολούχο ποτό και χυμούς ή γάλα, αυτά θα συμβάλουν στη μεγαλύτερη αποβολή υγρών από το σώμα μας, πέρα από τη θερμιδική τους απόδοση. Όσο αφορά το τελευταίο, σα χαρακτηριστικό παράδειγμα να αναφέρουμε ότι ένα ουίσκι αποδίδει 140 θερμίδες, ενώ ένα απλό κοκτέιλ με γάλα και αλκοόλ ξεκινάει από 400 θερμίδες!


3. Η μπύρα είναι μια καλή επιλογή για τα ζεστά βράδια του καλοκαιριού.


ΜΥΘΟΣ: Για πολλούς από εμάς η μπύρα είναι η πιο συχνή επιλογή αλκοόλης για το καλοκαίρι. Και ναι μεν ένα ποτήρι δροσερή μπύρα μπορεί να φαντάζει ιδανική επιλογή, παρόλα αυτά, και όπως είπαμε και στην προηγούμενη παράγραφο μας κάνει να ιδρώνουμε περισσότερο και άρα δυσκολεύει μια κατάσταση παρά τη βελτιώνει. Ο οργανισμός μας θέλει έντονη ενυδάτωση και έτσι πριν πιούμε το πρώτο ποτήρι μπύρα μετά τη θάλασσα, καλό είναι να πιούμε 1-2 ποτήρι νερό. Το νερό πρέπει πάντα να αποτελεί την πρώτη επιλογή, αλλά μια σειρά άλλων υγρών μπορεί να συνεισφέρει στην πρόσληψη νερού, όπως οι χυμοί, το γάλα, η σόδα, το τσάι, ο καφές, τα αναψυκτικά, καθώς και τα φρούτα και τα λαχανικά. Σε αντίθεση τα οινοπνευματώδη ποτά οδηγούν σε αφυδάτωση, ενώ νομίζουμε ότι μας ξεδιψούν.


4. Το καλοκαίρι μπορώ να αλλάζω το πλάνο των γευμάτων μου.


ΑΛΗΘΕΙΑ: Αν και γενικά θέλουμε το μεσημεριανό γεύμα να είναι το κύριο γεύμα, έτσι ώστε το βραδινό να είναι πιο ελαφρύ, το καλοκαίρι είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε το «μεγάλο» γεύμα της ημέρας αργότερα. Το μεσημέρι η θερμοκρασία είναι στο μέγιστο, και για αυτό είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τροφή όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος έχει αρχίσει να πέφτει.


Βέβαια είναι σημαντικό να φροντίσουμε να καταναλώσουμε φαγητό το λιγότερο τρεις ώρες πριν κοιμηθούμε και βέβαια να τρώμε κάτι ελαφρύ όλη την ημέρα, αφήνοντας για το βράδυ το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας.


5. Το αλάτι στα φαγητά μου πρέπει να είναι μειωμένο το καλοκαίρι.


ΜΥΘΟΣ: Αν και οι γενικές συστάσεις που αφορούν βέβαια το γενικό, υγιή πληθυσμό μιλούν για περιορισμό της κατανάλωσης αλατιού, το καλοκαίρι συνίσταται να καταναλώνουμε τα φαγητά ελαφρώς αλατισμένα, επειδή το αλάτι, συμβάλει στην κατακράτηση υγρών, και άρα στον περιορισμό της απώλειας υγρών. Έτσι, το καλοκαίρι μπορούμε να καταναλώσουμε τα γεύματά μας ελαφρά αλατισμένα, πάντα βέβαια με τις διατροφικές οδηγίες που επιτρέπουν κατανάλωση 6 γρ. αλατιού καθημερινά, δηλαδή ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού! Όσο αφορά τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση αυτό το όριο πέφτει στο μισό, συνεπώς ακόμα και σε αυξημένες θερμοκρασίες του καλοκαιριού τα άτομα αυτά δεν μπορούν αν το υπερκαταναλώσουν, εξαιτίας των σοβαρών τους προβλημάτων υγείας.


6. Είναι αλήθεια πώς τα καλοκαιρινά φρούτα παχαίνουν περισσότερο;


ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα καλοκαιρινά φρούτα αρέσουν περισσότερο σε όλους μας, αφού είναι πιο πλούσια σε ζάχαρη, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως απαγορεύεται να τα καταναλώνουμε. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι όλα τα φρούτα περιλαμβάνουν 15 γρ. σακχάρων ανά ισοδύναμο φρούτου που αυτό είναι 1 μήλο ή αχλάδι ή νεκταρίνι, ή 380 γρ καρπούζι ή 280 γρ πεπόνι ή 12 ρόγες σταφύλι, 2 βερίκοκα, ένα ροδάκινο ή 8-10 κεράσια. Αρχίζουν λοιπόν τα φρούτα του καλοκαιριού να μας επιβαρύνουν και να μας παχαίνουν όταν αντί τη λεπτή φέτα των 380 γρ καρπούζι καταναλώνουμε ¼ καρπουζιού (αντί για βραδινό γεύμα) ή 1 ολόκληρο τσαμπί σταφύλι, αντί για 10-12 ρόγες μόνο.


7. Το παγωτό είναι καλή λύση όταν επιζητούμε το γλυκό.


ΑΛΗΘΕΙΑ: Το παγωτό είναι σίγουρα ο «βασιλιάς» των καλοκαιρινών γλυκών. Δροσιστικό, αλλά φυσικά με λιπαρά και ζάχαρη, ανάλογα με τον τύπο, συντηρείται σε θερμοκρασίες ψύξης και πρέπει να καταναλώνεται σύντομα αφού βγει από το ψυγείο. Σε σχέση με άλλα γλυκά, το παγωτό μπορεί να θεωρηθεί ιδανική λύση, δεδομένου ότι αν πρόκειται για απλό τύπο, χωρίς σιρόπια ή προσμίξεις δεν έχει υπερβολικά πολλές θερμίδες. Έτσι, αν καταναλώσουμε ένα παγωτό 0+0% του εμπορίου ή άλλο παγωτό τύπου κρέμα κακάο, μπορούμε και να χαρούμε τη γλύκα του, αλλά με σχετικά χαμηλές θερμίδες. Να επισημάνουμε πως απλά ξυλάκια με παγωτό 0+0% αρχίζουν από 43 μόλις θερμίδες

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X