Πώς αλλάζει ο κύκλος σου μετά τα 40;

Από την πρώτη της εμφάνιση, η περίοδος είναι μια μηνιαία συνήθεια της γυναίκας που δεν την… αφήνει ποτέ, εκτός από την περίπτωση που μείνει έγκυος.

Κατά πάσα πιθανότητα και κατά μέσο όρο, αυτό το…μηνιαίο ραντεβού κρατάει μέχρι τη συμπλήρωση 50 χρόνων ζωής σε μια γυναίκα, καθώς τότε περίπου η περίοδος διακόπτεται μιας και η γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση.

Στο πέρασμα, όμως, των χρόνων είναι πολύ πιθανό να παρατηρήσετε αλλαγές στην περίοδό σας, αναφορικά με την συχνότητα, τη διάρκεια, αλλά και το περιεχόμενό της.

Οι αλλαγές αυτές οφείλονται κατά μεγάλο ποσοστό στις ορμονικές μεταβολές και αλλαγές που πραγματοποιούνται στον γυναικείο οργανισμό με το πέρασμα των ετών.

 

Τι συμβαίνει, όμως, όταν η γυναίκα μπαίνει στα 40, την τελευταία δεκαετία δηλαδή πριν, τυπικά, πει «αντίο» για πάντα στην περίοδό της;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η χρονική περίοδος είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς είναι η εποχή που γίνεται οι μεγαλύτερες ορμονικές μεταβολές στη γυναίκα, καθώς το σώμα της προετοιμάζεται να μπει στη φάση της εμμηνόπαυσης.

Αλλαγές στη συχνότητα της περιόδου

Πριν από την εμμηνόπαυση, το σώμα σας περνάει από την προεμμηνόπαυση, έναν μεταβατικό χρόνο που μπορεί να διαρκέσει από ένα έως πέντε χρόνια. Οι κανόνες μπορούν να γίνουν ακανόνιστοι, σε μεγαλύτερη απόσταση και η ροή να είναι ελαφρύτερη.

Πιο σπάνια, η ροή αυξάνεται, καθώς και η συχνότητα. Ένας πρώτος μήνας χωρίς εμμηνορρυσιακό κύκλο είναι ένα σημάδι της υποβάθμισης της ποιότητας των αυγών, αλλά όχι κατ’ ανάγκη της άφιξης της εμμηνόπαυσης: είναι απαραίτητο να μετρήσετε ένα πλήρες έτος χωρίς κανόνες.

Πιο έντονοι πόνοι

Οι ορμόνες κυμαίνονται εντονότερα και τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα, όπως οι κοιλιακές κράμπες και οι μεταβολές της διάθεσης μπορούν να αυξηθούν. Ενδέχεται, επίσης, να υπάρξουν μεταβολές στα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης.

Τα καλά νέα είναι ότι αυτά τα συμπτώματα θα μειώνονται καθώς πλησιάζετε την εμμηνόπαυση. Μάλιστα, ορισμένες γυναίκες γίνονται καταθλιπτικές λόγω αυτών των διακυμάνσεων. Εάν ναι, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε γιατρό.

Επιστροφή στην… εφηβεία

Εάν νομίζετε ότι έχετε ξεμπερδέψει με τα προβλήματα της εφηβείας, κάνετε πολύ μεγάλο λάθος! Κι αυτό γιατί στην ηλικία των 40, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσετε ξανά ακμή.

Πρόκειται για ένα δεύτερο… κύμα ορμονικών εκκρίσεων που προκαλούν και τις εξάψεις, τις ταχυπαλμίες, αλλά και τις νυχτερινές εφιδρώσεις.

Επίσης, μπορεί στα 40 οι πιθανότητες να μείνετε έγκυος να μειώνονται, δεν εξαλείφονται όμως πλήρως. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να συνεχίσετε την όποια μέθοδο αντισύλληψης ακολουθείτε.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον παρατηρήσετε αλλαγές στον κύκλο σας, θα πρέπει άμεσα να επισκεφθείτε τον γιατρό σας, ο οποίος και θα σας κατευθύνει αρμοδίως.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Σχετικά άρθρα