Είμαι 3 μηνών έγκυος και χθες είδα λίγο αίμα. Μπορεί να χάσω το παιδί;

Είμαι 3 μηνών έγκυος και χθες είδα λίγο αίμα. Ανησυχώ πολύ. Υπάρχει περίπτωση να χάσω το παιδί;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Δρ. Νίκος Σκαρτάδος, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σε μια τόσο ευαίσθητη περίοδο της ζωής μιας γυναίκας, όπως είναι μια εγκυμοσύνη με την αναμονή ενός από τα πλέον χαρμόσυνα γεγονότα στη ζωή ενός ζευγαριού, το να μιλάμε για αίμα στην εγκυμοσύνη, και μόνο με το άκουσμά του προκαλεί ανησυχία και σε πολλές περιπτώσεις, πανικό.

Αρχικά λοιπόν θα ήθελα να καθησυχάσω τις υποψήφιες μητέρες, γιατί τουλάχιστον στις πρώτες εβδομάδες της κύησης η εμφάνιση αίματος είναι μάλλον συνηθισμένη.

Πάντως, ανεξάρτητα από την αιτία που προκάλεσε την εμφάνιση αίματος, η έγκυος θα πρέπει να απευθυνθεί οπωσδήποτε στο ιατρό της, γιατί μπορεί συνήθως να μην υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά κάποιες φορές μπορεί να υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος από σοβαρότερη αιτία, όπως κάποιος τραχηλικός πολύποδας ή ακόμα σοβαρότερα μια έκτοπη (εξωμήτριος) κύηση, ενώ αν το αίμα δεν συνοδεύεται από πόνο, κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά η ενημέρωση του ιατρού κρίνεται ως απαραίτητη.

Ενώ η αιμορραγία στο 1ο τρίμηνο δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα, αντίθετα μετά το διάστημα αυτό όπου λογικά οι αιμορραγίες είναι σπάνιες, ένα αιμορραγικό επεισόδιο θα πρέπει να διερευνηθεί άμεσα γιατί μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, (τραυματισμό, πτώση, κλπ), με έναν από τους σοβαρότερους κινδύνους να είναι η αποκόλληση πλακούντα, που συμβαίνει όταν ο πλακούντας «φεύγει» από το τοίχωμα της μήτρας πριν τον τοκετό, με αρκετό πόνο.

Ο πόνος στην αποκόλληση πλακούντα αποτελεί το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα και πρέπει να κινητοποιήσει άμεσα την έγκυο, γιατί ανάλογα του βαθμού σοβαρότητας μπορεί να χρειαστεί άμεσα να γίνει τοκετός με καισαρική, ή σε λιγότερο επείγουσα κατάσταση να παραμείνει η έγκυος στο νοσοκομείο για παρακολούθηση.

Τέλος, το χρώμα του αίματος δεν αποτελεί αξιόπιστο κριτήριο και δεν πρέπει να απασχολήσει την έγκυο γυναίκα σε περίπτωση αιμορραγίας, γιατί ενδεχόμενα μια  εσφαλμένη εκτίμηση είναι δυνατόν να δημιουργήσει πρόβλημα από την καθυστέρηση ιατρικής βοήθειας.

Δρ. Νίκος Σκαρτάδος

Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος

Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών

skartadosnikolaos.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Γιατί μια γυναίκα επιλέγει την κατάψυξη ωαρίων για να γίνει μητέρα;

3ος μήνας εγκυμοσύνης: συμπτώματα, αποβολή και ανάπτυξη του εμβρύου

 

Σχετικά άρθρα