Χριστουγεννιάτικο κέικ Gingerbread

Χριστουγεννιάτικο κέικ gingerbread που θα σας πάρει το μυαλό! Τι σας θυμίζει αυτή η απίστευτη γεύση και με ποια αγαπημένη μας ελληνική συνταγή μοιάζει;

 

Υλικά Συνταγής

  • 200 γραµ. βούτυρο μαλακό
  • 200 γραµ. ζάχαρη
  • 200 γραµ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 300 γραµ. αλεύρι
  • 1 κ.γλ μπέικιν
  • 1 κ.γλ σόδα μαγειρική
  • 1 βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κ.γλ gingerbread (μείγμα μπαχαρικών)
  • Για το μείγμα μπαχαρικών gingerbread
  • 1 3/4 κ.γλ κανέλα
  • 1/4 κ.γλ μοσχοκάρυδο
  • 1/4 κ.γλ γαρύφαλλο
  • 1/4 κ.γλ κάρδαμο
  • 1/4 κ.γλ τζίντζερ

 

Για την κανελοζάχαρη

  • 1 κ.σ κοφτή κανέλα
  • 2 κ.σ ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι

 

Για το γλάσο

  • 3 ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 450 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 120 γραμ. νερό
  • 1½ κ.σ. μέλι
  • 1½ κ.γλ. υγρή βανίλια

 

Εκτέλεση

Για το χριστουγεννιάτικο κέικ gingerbread, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε φόρμα για κέικ με τρύπα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C στις αντιστάσεις.

Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη στο μίξερ για 3-4΄μέχρι να κρεμώσει η ζάχαρη και το μείγμα να γίνει βελούδινο.

Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα να τα πίνει το μείγμα κάθε φορά. Προσθέτουμε το αλάτι τη βανίλια και τα μπαχαρικά.

Ανακατεύουμε τη σόδα με το γιαούρτι και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Χτυπάμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Χαμηλώνουμε το μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν.

Σε βουτυρωμένη φόρμα με τρύπα στην μέση, ρίχνουμε το μισό μείγμα. Πασπαλίζουμε με την κανελοζάχαρη και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα κέικ.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για 1 ώρα.

 

Για το γλάσο

Γι’ αυτό το λευκό γλάσο ζαχαροπλαστικής, θα χρησιμοποιήσουμε μπεν μαρί. Στο μπολ του μπεν μαρί βάζουμε όλα τα υλικά.

Με μίξερ χειρός χτυπάμε τα υλικά μέσα στο μπολ σε δυνατή ταχύτητα για 7′. Το μίγμα θα πάρει 3 φορές τον όγκο του. Θα φουσκώσει πολύ, θα γυαλίσει και θα γίνει ελαστικό και σφιχτό.

Αν θέλουμε το χρωματίζουμε με χρώμα ζαχαροπλαστικής, το βάζουμε σε κορνέ ζαχαροπλαστικής στο ψυγείο μέχρι να χρησιμοποιήσουμε.

 

Πηγή: argiro.gr

Σχετικά άρθρα