Ολοκληρώνεται η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή

Με τις ομιλίες των αρχηγών και την ψηφοφορία ολοκληρώνεται σήμερα στη Βουλή η συζήτηση επί του νέου προϋπολογισμού. Συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή, στις 6.30μμ και πορεία προς τη Βουλή οργανώνει η ΑΔΕΔΥ.

Και η χθεσινή συζήτηση είχε έντονα πολιτικό χρώμα και αντιπαραθέσεις, ξεφεύγοντας από τα στενά πλαίσια της οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας πήγε χθες το απόγευμα στη Βουλή και παρακολούθησε τοποθετήσεις υπουργών και βουλευτών. Εξερχόμενος ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν υπάρχει plan b στην περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος αποχωρήσει απο την κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός και είπε: που να πάει βρε παιδιά; Μην ανησυχείτε. Σε άλλη ερώτηση αν θα υπάρχει άγρια κόντρα αύριο στη συζήτηση της Ολομέλειας, ο Πρωθυπουργός σημείωσε: «Ο προϋπολογισμός είναι θεσμική συζήτηση, μιλάμε για νούμερα και πίνακες. Άλλωστε δεν βλέπετε πως είναι το κλίμα σήμερα. Με Δήμα και Χουλιαράκη να μιλάνε με το σις και με το σας. Σαν να είναι στην Οξφόρδη».

Τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για την υλοποίηση της αναπτυξιακής στρατηγικής κατέθεσε στη Βουλή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης. Είναι ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός ο οποίος επουλώνει τις πληγές, είπε ο κ. Δραγασάκης και εξαπέλυσε βολές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επιδείνωση της ούτως ή άλλως «ζοφερής πραγματικότητας» στην οικονομία και στη χώρα, διαβλέπει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, «όσο παραμένει αυτή η κατάσταση» ο οποίος μιλώντας μετά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ανέφερε ότι ο κ. Δραγασάκης παρέλειψε να καταθέσει στοιχεία που να αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση.

«Κοντά στο ένα δισ. ευρώ είναι πραγματικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου», διευκρίνισε σε παρέμβαση του στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ απέρριψε αιτιάσεις ότι η μη πληρωμή τους αυξάνει το πρωτογενές πλεόνασμα.

Την αντίδραση του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ, Χρήστου Σταϊκούρα, προκάλεσαν οι αναφορές αυτές του κ. Χουλιαράκη.

Ο κ. Σταϊκούρας τον κατηγόρησε ότι τώρα ανακαλύπτει ότι δεν εκκαθαρίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, παρότι η ΝΔ επισημαίνει το πρόβλημα εδώ και 4 χρόνια.

Επίθεση τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι δεν έχουν διαφορές μεταξύ τους, αλλά υπηρετούν το ίδιο «σάπιο σύστημα» και τις ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές.

«Μόνο με το ΚΚΕ μπορεί να κάνει τη διαφορά ο ελληνικός λαός γιατί εμείς είμαστε δίπλα του στους αγώνες», τόνισε ο κ. Παφίλης στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019.

Την στήριξη του στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019, εξέφρασε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Κοτζιάς ενώ παράλληλα, ζήτησε να ελέγχονται τα απόρρητα κονδύλια των υπουργείων αλλά και της ΕΥΠ από τη Βουλή, όπως θέσπισε ο ίδιος στο υπουργείο Εξωτερικών. Διαφορετικά όπως είπε θα ψηφίσει μόνο τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα, επιτέθηκε στη ΝΔ για τη κριτική που ασκεί στη συμφωνία των Πρεσπών, κατηγορώντας την ότι δεν μπορεί να υπόσχεται καλύτερη διαπραγμάτευση όταν επί 40 χρόνια που κυβέρνησε ούτε αυτή, ούτε το ΠΑΣΟΚ, έλυσαν το πρόβλημα.

«Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο επίπεδο της κοινωνικής προστασίας και της προνοιακής πολιτικής, τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, τα μέτρα για την παιδική φτώχεια, τα στεγαστικά επιδόματα, η διατροφική υποστήριξη ανθρώπων με πολύ χαμηλό εισόδημα, όλα αυτά είναι παρεμβάσεις, που εκτός από την κοινωνική συνοχή, είναι και επένδυση στην καλύτερη υγεία του πληθυσμού», ανέφερε μιλώντας στη συζήτηση του Προϋπολογισμού, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μίλησε για «ένα προϋπολογισμό φόρων και κοινωνικών ανισοτήτων, τις χειρότερες των τελευταίων ετών» και εξέφρασε τη διαφωνία του με τις αιτιάσεις της κυβέρνησης ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο. «Με 200 και 300 ευρώ μισθούς δεν μπορεί να γίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές θα είναι πολύ χαμηλές», τόνισε.

Πηγή: http://www.ert.gr

Σχετικά άρθρα