Σαλομέ Ζουραμπισβίλι: Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Γεωργίας- Η ζωή στη Γαλλία, η επίσκεψη στη χώρα καταγωγής της στα 34 και η όμορφη, δημοσιογράφος κόρη της

Στα μέσα του Δεκέμβρη θα αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα Πρόεδρος της Γεωργίας η οποία έχει την τιμή να πάρει τον τίτλο της πρώτης γυναίκας που αναλαμβάνει αυτό το αξίωμα. Η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι εξελέγη Πρόεδρος της Γεωργίας στις 28 Νοεμβρίου 2018 και όπως είχε δηλώσει ύστερα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων:
«Είναι τώρα σημαντικό να δείξουμε πως η χώρα αυτή επέλεξε την Ευρώπη. Είναι γι΄αυτό τον λόγο που οι Γεωργιανοί εξέλεξαν μια Eυρωπαία γυναίκα πρόεδρο».

 

salome-zourabichvili
Φωτογραφία: twitter/@Zourabichvili_S

 

Η Ζουραμπισβίλι εξελέγη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν σε αυτή τη μικρή χώρα του Καυκάσου με ποσοστό μεγαλύτερο του 59% των ψήφων.

Πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας, η 66χρονη πολιτικός επικράτησε του αντιπάλου της, Γκριγκόλ Βασάτζε, επίσης πρώην υπουργού Εξωτερικών, που έλαβε το 40,4%.

«Η χώρα έλαβε μια θεμελιώδη απόφαση σήμερα», είχε επισημάνει την ημέρα της εκλογής της η Ζουραμπισβίλι. «Όλοι μας, αποφασιστικά και σθεναρά, είπαμε όχι στο παρελθόν».

 

salome-zourabichvili-2
Φωτογραφία: facebook/ @zourabichvilisalome

Τι λένε οι υποστηρικτές της και τι οι επικριτές της

Η Ζουραμπισβίλι ήταν ανεξάρτητη υποψήφια, αλλά υποστηρίχθηκε από το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο, το οποίο θέλει η χώρα να διατηρήσει στενούς δεσμούς τόσο με τη Ρωσία, όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι υποστηρικτές της ισχυρίζονται ότι θα προσδώσει διεθνές κύρος στην προεδρία. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι τα πρώτα ταξίδια της ως προέδρου θα γίνουν στην Ευρώπη, κυρίως στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο, στο Παρίσι και στις χώρες της Βαλτικής.

Οι επικριτές της από την άλλη καταδικάζουν τις δηλώσεις της με τις οποίες αφήνεται να εννοηθεί ότι κατηγορεί την πατρίδα της για τον πόλεμο με τη Ρωσία το 2008. Επίσης δυσαρεστημένοι είναι με τα σχόλιά της σχετικά με τις μειονότητες –που κάποιοι χαρακτήρισαν ξενοφοβικά– και την ανεπαρκή γνώση της μητρικής της γλώσσας την οποία μιλάει με προφορά.

Η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει να αρχίσει διάλογο με όσους δεν την υποστήριξαν.

 

salome-zourabichvili-3
Φωτογραφία: instagram/salome_zurabishvili

Ο πρώην πρόεδρος την παρότρυνε να ασχοληθεί με την πολιτική

Εισήλθε στην πολιτική με την παρότρυνση του πρώην προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος της είχε παραχωρήσει την γεωργιανή υπηκοότητα για να ηγηθεί του υπουργείου Εξωτερικών αλλά έπειτα από έναν χρόνο την καθαίρεσε. Τότε εκείνη ίδρυσε το δικό της αντιπολιτευόμενο κόμμα, του οποίου ηγήθηκε μέχρι το 2010 προτού αποσυρθεί προσωρινά από την πολιτική και επιστρέψει στη Γαλλία.
Εξελέγη στο κοινοβούλιο της Γεωργίας το 2016 με την υποστήριξη του Γεωργιανού Ονείρου, του κόμματος που ελέγχει ο Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ο πλουσιότερος άνθρωπος στη χώρα, οι επικριτές του οποίου υποστηρίζουν ότι κυβερνά παρασκηνιακά τη χώρα.
Επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Γεωργία στα 34!

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Salome Zurabishvili (@salome_zurabishvili) στις

 

Η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι γεννήθηκε στις 18 Μαρτίου 1952 στο Παρίσι της Γαλλίας. Είναι παιδί μεταναστών από τη Γεωργία που εγκαταστάθηκαν στη Γαλλία. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι δεν είχε επισκεφθεί την χώρα καταγωγής της μέχρι το 1986 δηλαδή μέχρι τα 34 της χρόνια.

Ο πατέρα της Λεβάν ήταν μηχανικός και υπηρέτησε ως πρόεδρος της διασποράς της Γεωργίας στο Παρίσι. Πατέρας του ήταν ο Νίκο Νικολάτζε . Ο Νίκο Νικολάτζε (27 Σεπτεμβρίου 1843 – 5 Ιουνίου 1928) ήταν ένας αξιόλογος Γεωργιανός συγγραφέας, διαφωτιστής και ένα δημόσιο πρόσωπο γνωστό κυρίως για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της γεωργιανής φιλελεύθερης δημοσιογραφίας και τη συμμετοχή του σε διάφορα οικονομικά και κοινωνικά πρότζεκτ εκείνης της εποχής. Η οικογένεια της Ζουραμπισβίλι έχει κι άλλο διάσημο μέλος αφού ξαδέρφη της Σαλομέ είναι η ιστορικός Hélène Carrère d’Encausse.

Μητέρα της Σαλομέ Ζουραμπισβίλι ήταν η Zeinab Kedia. Η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι δεν στερήθηκε τη μόρφωση αφού πήγε σε σχολές με πολύ υψηλό κύρος όπως το Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού. Στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα για το έτος 1972-1973 στο πρόγραμμα του Κολούμπια που δίδασκε ο Πολωνοαμερικανός Zbigniew Brzezinski διπλωμάτης και πολιτικός επιστήμονας.

 

Οι σπουδές της και τα πρώτα βήματα στη διπλωματία

Στη συνέχεια η Ζουραμπισβίλι εγκατέλειψε τις σπουδές της για να γίνει διπλωμάτης της Γαλλίας το 1974. Υπηρέτησε με απόσπαση στη Ρώμη, τα Ηνωμένα Έθνη, την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες. Μάλιστα να σημειώσουμε ότι η Ζουραμπισβίλι επισκέφθηκε τη Γεωργία το 1986 όταν έκανε ένα διάλειμμα από τη δουλειά της στη πρεσβεία της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον.

Η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι ήταν επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνών και Στρατηγικών Θεμάτων της Γενικής Γραμματείας της Εθνικής Άμυνας της Γαλλίας το 2001-2003 ενώ διορίστηκε πρεσβευτής της Γαλλίας στη Γεωργία το 2003.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Salome Zurabishvili (@salome_zurabishvili) στις

Έχει κάνει δύο γάμους αλλά «έχασε» τον δεύτερο σύζυγό της…

Η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι απέκτησε δύο παιδιά από τον πρώτο της γάμο με τον Nicolas Gorjestani. Ωστόσο ο γάμος της έληξε κάποια στιγμή και το ζευγάρι πήρε διαζύγιο. Στη ζωή της όμως μετά μπήκε ο γεωργιανός δημοσιογράφος και παρουσιαστής Janri Kashia. Το 1993 πήραν την απόφαση να παντρευτούν και ο γάμος τους κράτησε 9 χρόνια. Αυτή τη φορά δεν τους χώρισε το διαζύγιο αλλά ο θάνατος του συζύγου της στα 73 του χρόνια.

 

Η δημοσιογράφος κόρη της

Η Ketevan Gorjestani, κόρη του Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, είναι κατά κάποιο τρόπο δημόσιο πρόσωπο της Γαλλίας αφού είναι δημοσιογράφος στο κανάλι France 24 TV το οποίο ξεκίνησε να μεταδίδει προγράμματα στα γαλλικά, τα αγγλικά και τα αραβικά 24 ώρες την ημέρα στις 6 Δεκεμβρίου 2006.

Η Ketevan, η οποία είναι δημοσιογράφος και αθλητικός συντάκτης ειδήσεων για το κανάλι, παρέχει νέα τόσο στα αγγλικά όσο και στα γαλλικά. Να σημειώσουμε επίσης ότι είναι οικοδέσποινα σε μερικά από τα προγράμματά του καναλιού. Φυσικά η Ketevan Gorjestani υποστήριξε τη μητέρα της στην προεκλογική της εκστρατεία πράγμα που είναι φανερό από τις αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 


Μένει να δούμε την πορεία που θα ακολουθήσει η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι τα έξι χρόνια που θα παραμείνει στην προεδρία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα είναι η τελευταία Πρόεδρος που εκλέγεται απευθείας από τον λαό της Γεωργίας αφού από το 2024 θα αλλάξει το σύστημα και θα καταργηθεί η άμεση εκλογή.

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Άνα Μπρνάμπιτς: Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σερβίας – Η δημόσια παραδοχή της ότι είναι ομοφυλόφιλη, οι σπουδές στο εξωτερικό και το χρίσμα από τον προκάτοχό της

Στέφαν Λεβέν: Ο οξυγονοκολλητής που έγινε πρωθυπουργός της Σουηδίας- Το ορφανοτροφείο, η ανάδοχη οικογένεια και ο έρωτας με τη γυναίκα του που γεννήθηκε στο…εργοστάσιο

Πέδρο Σάντσεθ: Ο όμορφος πρωθυπουργός της Ισπανίας που τον φωνάζουν… guapo- Ο κεραυνοβόλος έρωτας με την γυναίκα του και το αναπάντεχο comeback στην πολιτική

Σχετικά άρθρα