Κοξάκι: Ποια είναι η νόσος που απειλεί σοβαρά τα παιδιά;

Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα και πολλή ανησυχία επικρατεί μεταξύ των γονέων για λοιμώξεις από ιούς Κοξάκι σε παιδιά που φοιτούν σε παιδικούς σταθμούς. Γι’ αυτό θα ήταν χρήσιμο να βάλουμε τα πράγματα σε κάποια τάξη, ώστε να ενημερωθούν σωστά και οι γονείς.

Γράφει ο παιδίατρος, Σωτήρης Πουλής

Οικογένεια ιών με 29 μέλη

Πρόκειται, λοιπόν, για μια οικογένεια ιών που αποτελείται από 29 μέλη και που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό της πολυομυελίτιδας, είναι δηλαδή εντεροϊοί. Ανάλογα με τον τύπο του ιού και την ευαισθησία του κάθε ατόμου, οι εκδηλώσεις της λοίμωξης μπορεί να είναι ποικίλες: Από απλή ιογενή συνδρομή του ανώτερου αναπνευστικού (σαν κρυολόγημα), έως και πολύ σοβαρότερες όπως μηνιγγίτιδα, μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα κ.ά.

Έχουν συνήθως εποχιακή κατανομή, με προτίμηση καλοκαίρι – φθινόπωρο, αλλά απαντώνται και ολοχρονικά. Μεταδίδονται μέσω αναπνοής και σταγονιδίων ή ακόμα περισσότερο με την πρωκτοστοματική οδό, δηλαδή κόπρανα – χέρια – στόμα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο επιμένουμε στο καλό πλύσιμο των χεριών.

Τα άρρωστα παιδιά αποβάλλουν ιούς από το στόμα για λιγότερο από έναν μήνα, αλλά και από τα κόπρανα για περίπου 2 – 3 μήνες (σ.σ.: έχουν ανιχνευθεί κι 6 μήνες μετά). Η επώαση χρειάζεται λίγες μέρες (λιγότερο από εβδομάδα), αλλά η αιμορραγική επιπεφυκίτιδα μπορεί να εμφανιστεί και σε λιγότερο από 2 μέρες.

Οι ιοί της οικογένειας αυτής εγκαθίστανται αρχικά στον στοματοφάρυγγα και στο έντερο και εκεί πολλαπλασιάζονται και διασπείρονται σε ολόκληρο το σώμα, προκαλώντας διάφορες βλάβες.

Οι νόσοι που μπορούν να προκαλέσουν είναι:

Νόσος χεριών – ποδιών – στόματος

Είναι η πιο χαρακτηριστική μορφή, αν και η ίδια η εικόνα μπορεί να προκληθεί κι από άλλους συγγενείς εντεροϊούς. Συνήθως, είναι ήπια νόσος με χαμηλό ή και καθόλου πυρετό, με χαρακτηριστικά εξανθήματα στο εσωτερικό του στόματος, στα χείλη, στα χέρια, στα πόδια και σε άλλες περιοχές (π.χ. γλουτούς λιγότερα συχνά). Χρειάζονται περίπου μια εβδομάδα για να εξαφανιστούν.

Λοίμωξη από εντεροϊό 71

Με εικόνα πολύ βαρύτερη, με επιπλέον μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, πνευμονικό οίδημα, αιμορραγία, ακόμα και θάνατο!

Ερπητική κυνάγχη

Συνηθισμένη, επίσης, νοσολογική οντότητα είναι η λεγόμενη ερπητική κυνάγχη, με τις χαρακτηριστικές αφθώδεις βλάβες στο στόμα και με ενίοτε υψηλό πυρετό.

Επιδημική πλευροδυνία

Χαρακτηριστική είναι ακόμα η επιδημική πλευροδυνία με έντονο πόνο στα πλευρά, κακουχία, πυρετό που κρατά μέρες και μπορεί ο πόνος να επεκτείνεται και στην κοιλιά.

Αιμορραγική επιπεφυκίτιδα

Η αιμορραγική επιπεφυκίτιδα είναι θεαματική και ενοχλητική και διαρκεί 1 -2 εβδομάδες.

Ακομα πιο σοβαρές παθήσεις

Όλες αυτές οι νόσοι μπορεί να προκληθούν και από άλλους ιούς της ίδιας οικογένειας. Σοβαρότερες παθήσεις από τους ιούς Κοξάκι είναι: Η περικαρδίτιδα και η μυοκαρδίτιδα με συμπτώματα, όπως:

  • έντονη κόπωση
  • λαχάνιασμα
  • κυάνωση
  • αρρυθμίες
  • θωρακικός πόνος

Επιπλέον, μηνιγγίτιδα και εγκεφαλίτιδα με τα εξής συμπτώματα:

  • Υψηλό πυρετό
  • εμετούς
  • αυχενική δυσκαμψία
  • λήθαργο ή ευερεθιστότητα
  • σύγχυση έως και σπασμούς

Μερικές φορές, οι παθήσεις αυτές αποτελούν τη συνέχεια απλούστερης λοίμωξης και μερικές φορές αφήνουν νευρολογικά κατάλοιπα (π.χ. παραλύσεις, δυσκινησίες, αταξία κ.ά.)

Σοβαρός κίνδυνος για τα νεογνά

Τα νεογνά είναι μια κατηγορία ασθενών ιδιαίτερα ευαίσθητη στους εντεροϊούς. Οι ιοί στα νεογνά προκαλούν βλάβες σε όλα τα συστήματα, ενίοτε σοβαρές και κατά την εμβρυϊκή ζωή είναι πολλές φορές θανατηφόρες ή αφήνουν σοβαρές αναπηρίες.

Το μεγάλο πρόβλημα με τους ιούς αυτούς είναι η υψηλή μεταδοτικότητά τους, καθώς και ο μεγάλος χρόνος αποβολής τους και μετάδοσής τους.

Πρακτικά, δεν υπάρχει τρόπος αποφυγής, δεν υπάρχει εμβόλιο και όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη σχολαστική προσωπική υγιεινή, στον καλό αερισμό, στον καλό καθαρισμό των χεριών και των αντικειμένων.

Σωτήρης Πουλής          

Παιδίατρος

Λεωφ. Βενιζέλου Ελ. 119, Νέα Σμύρνη

2109313103

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Νόσος των χεριών, ποδιών και του στόματος: Η μεταδοτική λοίμωξη που απειλεί τα παιδιά

 

Σχετικά άρθρα