Μπορώ να κάνω πανοραμική δοντιών αν έχω έρπη;

Μπορεί να κάνει κανείς πανοραμική δοντιών αν έχει έρπη;

Στο ερώτημά σας απαντά η Αγνή Γιακουμή DDS, MSc Γναθολόγος-Οδοντίατρος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σαφώς και μπορείτε να πραγματοποιήσετε την ακτινογραφική εξέταση, αφού η διαδικασία της λήψης της πανοραμικής ακτινογραφίας δεν επηρεάζει την πορεία της λοίμωξης του επιχείλιου ή του ενδοστοματικής εντόπισης έρπητα.

Η πανοραμική ακτινογραφία πραγματοποιείται με τον ορθοπαντομογράφο, ένα μεγάλο ακτινογραφικό μηχάνημα όπου ο ασθενής στέκεται όρθιος και ακίνητος, δαγκώνοντας ένα ορισμένο σημείο και το κινούμενο μέρος του μηχανήματος γυρνάει γύρω από το κεφάλι τού.

Το εξάρτημα του μηχανήματος που δαγκώνει ο ασθενής, καλύπτεται από υλικό latex μίας χρήσεως, συνεπώς δεν υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος μετάδοσης της όποιας πιθανής λοίμωξης.

Σε μια πανοραμική ακτινογραφία φαίνεται το σύνολο των δοντιών, το ύψος του οστού γύρω από τα δόντια, οι φρονιμίτες –η σχέση τους με τα ανατομικά στοιχεία των γνάθων– και το ιγμόρειο άνδρο.

Επίσης μπορούμε να δούμε παλαιότερες εργασίες που έχουν γίνει στα δόντια, όπως ενδοδοντικές θεραπείες (απονευρώσεις), εμφράξεις  (σφραγίσματα) και στεφάνες (θήκες). Το γράμμα R που αναγράφεται κάτω αριστερά στην ακτινογραφία αντιπροσωπεύει τη λέξη Right που σημαίνει δεξιά και είναι η δεξιά πλευρά του ασθενούς.

Ακόμα με την πανοραμική ακτινογραφία μπορούμε να δούμε σε ένα παιδί ή έναν έφηβο, την πρόοδο των μονίμων δοντιών και πώς αναπτύσσονται κάτω από τα νεογιλά, για να προληφθεί έτσι οποιοδήποτε πρόβλημα.

Πανοραμικές ακτινογραφίες πραγματοποιούν συνήθως οι ακτινολόγοι ιατροί. Πανοραμικές ακτινογραφίες μπορούν όμως να πραγματοποιήσουν και κάποιοι εξειδικευμένοι οδοντίατροι που έχουν ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές σπουδές  τους στην Ακτινολογία και Διαγνωστική Στόματος αλλά και ορισμένοι γενικοί οδοντίατροι, που έχουν εκπαιδευθεί κατάλληλα.

Αγνή Γιακουμή, DDS, MSc

Οδοντίατρος-Γναθολόγος

Κλινική εξειδίκευση στην Αντιμετώπιση Στοματοπροσωπικού Πόνου, Κροταφογναθικών Διαταραχών και Άπνοιας Ύπνου

τηλ. επικ. : 2107014376

gnathologos.blogspot.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Πόνος στο πρόσωπο: Πού οφείλεται και γιατί μπορεί να γίνει αφόρητος;

Έρπης και σύφιλη: Μπορεί να κολλήσεις από το φιλί;

 

 

Σχετικά άρθρα