Τάρτα με ροκφόρ και αχλάδια

Υλικά

  • 1 συσκευασία σφολιάτα
  • 40 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 4 αχλάδια, καθαρισμένα, σε λεπτές φέτες
  • 4 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 200 γρ. ροκφόρ, θρυμματισμένο (ή άλλο μπλε τυρί της αρεσκείας μας)
  • 100 γρ. κατίκι
  • 100 γρ. γραβιέρα Νάξου, τριμμένη
  • 150 ml φρέσκο γάλα
  • 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
  • 100 γρ. αμύγδαλο λευκό, φιλέ
  • λίγο ελαιόλαδο, για το άλειμμα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βγάζουμε το φύλλο από την κατάψυξη και το αφήνουμε μέσα στη συσκευασία του σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ξεπαγώσει καλά.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα αχλάδια για 7-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε την ταρτιέρα.

Απλώνουμε τη σφολιάτα έτσι ώστε να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα και την τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι.

Την ψήνουμε για 15 λεπτά. Ανακατεύουμε σε μπολ το γάλα με τα αυγά, τα τυριά, το δεντρολίβανο και αλατοπίπερο (αλάτι με φειδώ, γιατί το ροκφόρ είναι αρκετά αλμυρό) μέχρι να αναμειχθούν.

Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο, απλώνουμε ομοιόμορφα τα αχλάδια και τα αμύγδαλα και περιχύνουμε με το μείγμα των τυριών.

Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 35 – 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί καλά και το φύλλο από κάτω.

Πηγή: gastronomos.gr

Σχετικά άρθρα