Κολικός του νεφρού: Πού οφείλεται και πώς θα τον αντιμετωπίσεις;

Ο κολικός του νεφρού σχετίζεται με την παρουσία «πέτρας» στα νεφρά που εμποδίζει την ουροδόχο οδό, αλλά και τα νεφρά. Βασικό γνώρισμά του είναι ο έντονος πόνος στην πλάτη και την κοιλιακή χώρα. Το θετικό είναι ότι για τους πόνους αυτούς υπάρχουν αρκετές θεραπείες και τρόποι αντιμετώπισης.

Πώς θα ανακουφιστείς από τον πόνο στα νεφρά;

Ο πόνος από τον κολικό του νεφρού μπορεί να είναι πολύ έντονος, όμως εάν η «πέτρα» είναι στη αρχή του σχηματισμού της απλά αναλγητικά, όπως η παρακεταμόλη ή τα αντιφλεγμονώδη μπορούν να μειώσουν τον πόνο αισθητά. Επίσης, η φλορογλουκινόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ηρεμήσει τους σπασμούς.

Σε πρακτικό επίπεδο, συνιστάται να μην πίνετε πολύ, ώστε να μην αυξάνετε την πίεση στο ουροποιητικό σύστημα, πριν τη δημιουργία της «πέτρας». Παράλληλα, οι γιατροί γενικά προτείνουν σε όσους πάσχουν από κολικό του νεφρού, να παρακολουθεί και να παρατηρεί τα ούρα του για να επιβεβαιώσει την εξάλειψη της «πέτρας».

Εάν οι θεραπείες δεν είναι αρκετές;

Εφόσον οι παραπάνω λύσεις δεν είναι αποτελεσματικές και ο πόνος γίνεται εντονότερος, τότε ίσως είναι πιθανό να χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη. Μια καλή λύση είναι τα μυοχαλαρωτικά, ώστε να χαλαρώσει η ουροδόχος οδός και τα νεφρά και η «πέτρα» να αποβληθεί μέσω της ούρησης.

Εάν όλες αυτές οι μέθοδοι παραμένουν ανεπαρκείς, η μορφίνη παραμένει λύση τελευταίας επιλογής, πάντα υπό ιατρική επίβλεψη και για τη συντομότερη δυνατή διάρκεια.

Τέλος, εφόσον αυτές οι επιλογές δεν είναι αρκετές, τότε κρίνεται απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Πέτρα στα νεφρά: Τι σου συμβαίνει κατά την ούρηση

Πόνος στα νεφρά και πέτρα: να πίνω πολύ νερό μήπως κατέβει ή να κάνω λιθοτριψία;

 

Σχετικά άρθρα