Αντώνης Καφετζόπουλος: Ήθελε να γίνει φυσικός αλλά τον κέρδισε το θέατρο- Ο ρατσισμός στα παιδικά χρόνια, η σύμπτωση που τον έκανε ηθοποιό και η κατάθλιψη

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος που το καλοκαίρι περιόδευσε με την παράσταση «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη είναι αν μη τι άλλο ένας αγαπητός ηθοποιός. Σίγουρα αν για μία στιγμή έχεις κολλήσει και δεν σου έρχεται το όνομά του θα τον αναφέρεις ως ο «ακάλυπτος» και όλοι θα καταλάβουν. Η ζωή του εμφανίζει μεγάλο ενδιαφέρον ενώ ο τρόπος που μπήκε στο θέατρο θυμίζει σενάριο του Χόλυγουντ από εκείνα που λες: «Τι “Αμερικανιά”… Αυτό δεν γίνεται!»

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dj Pistol (@dj_pistol_official) στις

Η Κωνσταντινούπολη και το ταξίδι στην Ελλάδα

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου του 1951 στην Κωνσταντινούπολη. Δημοτικό πήγε στο «Ζωγράφειο», σχολείο των ομογενών που βρίσκεται στην περιοχή Πέραν, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Το 1964 μαζί με την οικογένειά του μάζεψαν τα πράγματά τους και ήρθαν πρόσφυγες στην Αθήνα. Όπως έχει εξομολογηθεί εκείνος στα 13 του το έβλεπε σαν ένα ευχάριστο ταξίδι. Πίστευε ότι θα πήγαιναν σε μία πιο εκσυγχρονισμένη πόλη ωστόσο με την άφιξή του στην Αθήνα συνειδητοποίησε ότι σε σχέση με την Κωνσταντινούπολη η Αθήνα έμοιαζε μάλλον με… χωριό.

Όπως άλλωστε γνωρίζουμε ο ρατσισμός ήταν διάχυτος εκείνη την περίοδο και οι πρόσφυγες τον βίωσαν από πρώτο χέρι. Ο Αντώνης Καφετζόπουλος ως παιδί μπορεί να είχε πιο ανώδυνη προσαρμογή ωστόσο παραδέχεται ότι οι γονείς του πέρασαν δύσκολα. Μάλιστα σε μία συνέντευξή του αποκάλυψε ποιοι ήταν εκείνοι που κυρίως τον κορόιδευαν…

«Δεν ήταν κάτι τραγικό, κατά κάποιο τρόπο όμως ένιωσα ρατσισμό. Είχα μερικούς καθηγητές να με κοροϊδεύουν στην τάξη για την προφορά μου. Και το περίεργο είναι πως οι καθηγητές με αντιμετώπιζαν κάπως, τα παιδιά με κορόιδευαν λίγο καιρό και μετά σημασία είχε αν έπαιζα καλή μπάλα. Οι γονείς μας όμως πέρασαν πολύ δύσκολα».

Αφού τελείωσε το 8ο Γυμνάσιο Αρρένων μπήκε το 1969 στο Οικονομικό και Πολιτικό τμήμα της Νομικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην πραγματικότητα ήθελε να γίνει Φυσικός. Για δύο χρόνια έμεινε στη Θεσσαλονίκη όμως ύστερα πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει την σχολή του.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Andoni Kafetzopoulos (@ankafes) στις

Ο κινηματογραφικός τρόπος με τον οποίο «συναντήθηκε» με το θέατρο

Άραγε ο Αντώνης Καφετζόπουλος θα είχε γίνει ηθοποιός αν δεν είχε βρεθεί την κατάλληλη ώρα στο κατάλληλο μέρος; Κανείς δεν γνωρίζει. Το συμβάν έγινε το 1973 στο Ανοιχτό Θέατρο του Γιώργου Μιχαηλίδη. Όλα έβαιναν καλώς ώσπου ένα βράδυ ένας από τους ηθοποιούς αποχώρησε βρίζοντας από το θέατρο. Ο Αντώνης Καφετζόπουλος ήταν στο ταμείο και εκτελούσε χρέη ηλεκτρολόγου όμως, ένεκα η ανάγκη, βρέθηκε ξαφνικά στη σκηνή να παίζει τον μικρό ρόλο του ηθοποιού που είχε αποχωρήσει. Βγαλμένη από σενάριο ήταν η πρώτη του φορά στο σανίδι…

Ύστερα πήρε την απόφαση να πάει σε δραματική σχολή ωστόσο μέχρι το 1979 δεν είχε παίξει κάπου. Το επαγγελματικό του ντεμπούτο ωστόσο δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Η φίλη του Όλια Λαζαρίδου του πρότεινε να παίξει στην παράσταση “Φιλουμένα Μαρτουράνο” που σκηνοθετούσε ο Μπολονίνι και πρωταγωνιστούσε η Λαμπέτη. Φυσικά δέχτηκε χωρίς δεύτερη σκέψη. Εκεί διδάχτηκε από τη σπουδαία ηθοποιό πως «κάθε φράση που λέει ο ηθοποιός έχει τη σημασία της. Κι αν δεν έχει ή αν δεν την καταλαβαίνεις, καλύτερα να την κόψεις εντελώς.» όπως έχει διηγηθεί στο παρελθόν.

Πριν γίνει ηθοποιός εργάστηκε ως στέλεχος δισκογραφικής εταιρείας, ως ηχολήπτης μουσικής ενώ μία περίοδο δούλευε σε δισκάδικο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Andoni Kafetzopoulos (@ankafes) στις

Η καριέρα του

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος πέρα από ηθοποιός έχει εργαστεί ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος και έχει διδάξει σε σεμινάρια υποκριτικής και σεναρίου. Έχει κάνει δουλειές στο θέατρο αλλά έχει εμφανιστεί και στη μικρή οθόνη.

Στις 15 Αυγούστου 2009 τιμήθηκε με το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας (Λεοπάρδαλη Α’ Ανδρικού Ρόλου) στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο για την συμμετοχή του στην ταινία «Ακαδημία Πλάτωνος», μια σημαντική διάκριση για τον ελληνόφωνο κινηματογράφο. Τον Σεπτέμβριο του 2011 η ερμηνεία του στην ταινία «Άδικος Κόσμος» απέσπασε το «Ασημένιο Κοχύλι Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας» στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν.

antonis-kafetzopoulos-4
Φωτογραφία: facebook/ Andoni Kafetzopoulos

Ποτέ δεν ξέχασε την αγάπη του για την επιστήμη

Μπορεί τελικά να μην κατάφερε να γίνει φυσικός ωστόσο θα λέγαμε με σιγουριά ότι δεν έπαψε ποτέ να είναι φίλος της επιστήμης. Γι’ αυτό μάλλον του ταίριαζε ιδιαίτερα η εκπομπή που παρουσίαζε στο Mega το 2004-2005 με τίτλο «Εύρηκα». Επίσης το 2007 συμμετέχει στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού Famelab για την επικοινωνία της επιστήμης ενώ την ίδια χρονιά σκηνοθέτησε τη «17η νύχτα» του Απόστολου Δοξιάδη που πραγματευόταν το Θεώρημα της μη πληρότητας του Γκέντελ.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Showbiz.gr (@showbiz.gr) στις

Δύο γάμοι, δύο γιοι και ένας νέος έρωτας

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος θα λέγαμε ότι δεν είναι από εκείνους που βιάστηκαν να κάνουν οικογένεια και παιδιά αλλά ούτε και από εκείνους που άργησαν. Σε ηλικία 34 χρονών απέκτησε τον γιο του Γιώργο ο οποίος έχει ακολουθήσει τα χνάρια του και έχει γίνει ηθοποιός. Ο πρώτος του γάμος δεν διήρκησε πολύ. Η γνωριμία με τη δεύτερή του γυναίκα την ηθοποιό Φαίη Κοκκινοπούλου έγινε το 1991 ενώ ο χωρισμός ήρθε ύστερα από 25 ολόκληρα χρόνια κοινής πορείας. Καρπός του έρωτάς τους υπήρξε ο γιος τους, Σπύρος, ο οποίος σήμερα είναι 19 χρονών.

Η Φαίη Κοκκινοπούλου που ασχολείται τα τελευταία χρόνια με τη συγγραφή έχει αναφέρει στο βιογραφικό που υπάρχει σε βιβλίο της ότι ο Αντώνης Καφετζόπουλος ήταν το «τζόκερ» στη ζωή της.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ???????? Michalis Theocharis ® (@imitheoc) στις

Εκείνη ήταν 22 κι εκείνος 38…

Το πρώτο που της άρεσε επάνω του ήταν η εμφάνισή του. Το μυστήριο και το «σκοτάδι» που τον χαρακτήριζε ανέδυε μία γοητεία σύμφωνα με την ίδια. Βέβαια όπως έχει παραδεχτεί: «Αν, όμως, δεν ήταν τόσο καλός ηθοποιός, δεν νομίζω ότι θα τον ερωτευόμουν. Δεν θα γυρνούσα καν να τον κοιτάξω!».

Όπως ήταν αναμενόμενο γνωρίστηκαν στο θέατρο. Τον έρωτα ακολούθησε η συγκατοίκηση και ο γιος τους Σπύρος. Τα 22 χρόνια που έχουν διαφορά ηλικίας δεν τους προβλημάτισε ούτε στιγμή. Κατά τη διάρκεια της κοινής τους ζωής επέλεξαν να μην γίνονται προκλητικοί και να μην τραβάνε την προσοχή των δημοσιογράφων. Ήταν μαζί για 25 ολόκληρα χρόνια όταν πήραν την απόφαση να χωρίσουν διατηρώντας έκτοτε καλές σχέσεις μεταξύ τους.

Ο καινούριος του έρωτας με πρώην άλλου ηθοποιού

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος έχει προχωρήσει στη ζωή του και μάλιστα βρίσκεται σε σχέση. Η γυναίκα που τον γοήτευσε ύστερα από τον χωρισμό του είναι από τον χώρο του θεάτρου ωστόσο δεν είναι ηθοποιός. Βοηθός σκηνοθέτη είναι η Βάσω Μιχαλοπούλου η οποία ήταν 9 χρόνια παντρεμένη με τον Κλέωνα Γρηγοριάδη πριν πέσει στην αγκαλιά του Αντώνη Καφετζόπουλου.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Andoni Kafetzopoulos (@ankafes) στις

Σε μόνιμη πάλη με την κατάθλιψη

Μπορεί τον Αντώνη Καφετζόπουλο να έχουμε συνηθίσει να τον βλέπουμε σε κωμωδίες. Μπορεί να φαίνεται ότι είναι ένας άνθρωπος με χιούμορ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κατάθλιψη δεν θα χτυπούσε και τη δική του πόρτα. Όμως δεν είναι ούτε από εκείνους που θα κρυφτούν από τον κόσμο αλλά ούτε και από εκείνους που θα προσπαθήσουν να το κρύψουν από τον ίδιο τους τον εαυτό. Σε συνέντευξή του είχε εξομολογηθεί για τη μάχη που δίνει:

«Είμαι σε μόνιμη κάτω βόλτα και σε μόνιμη κατάθλιψη. Έχουμε και ένα ιστορικό στην οικογένειά μας, είναι κληρονομικό. Όταν τα πράγματα έφταναν στο απροχώρητο, έκανα αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να κάνουν όλοι οι άνθρωποι. Ζητούσα βοήθεια από κάποιον ειδικό. Να συζητήσω ή να μην διστάσω να πάρω και φάρμακα. Δεν έχω κάνει ποτέ ψυχανάλυση. Αλλά έχω μία τακτική σχέση με έναν ψυχίατρο, γιατί διαπίστωσα ότι δεν γινόταν αλλιώς, δεν αναγνώριζα τον εαυτό μου, ενδείξεις κλασικές της κατάθλιψης.»

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αντώνης Καφετζόπουλος: Ποιος πολιτικός τον έχει απογοητεύσει; (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαζύγιο-βόμβα! Ο Αντώνης Καφετζόπουλος και η Φαίη Κοκκινοπούλου χώρισαν μετά από 25 χρόνια γάμου!

Σχετικά άρθρα