Αλλεργίες: Γιατί εκδηλώνονται πιο έντονα στις γιορτές των Χριστουγέννων;

Η περίοδος των γιορτών εκτός από την ευκαιρία να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και να περάσουμε όμορφες στιγμές με τις οικογένειές μας, είναι και η αφορμή για να φάμε διάφορα εορταστικά εδέσματα και να στολίσουμε το σπίτι μας.

Εκτός, όμως, από στιγμές ξεγνοιασιάς και λίγο παραπάνω φαγητού, οι ημέρες των γιορτών κρύβουν και μερικούς κινδύνους αναφορικά με τις αλλεργικές αντιδράσεις και γενικότερα τις αλλεργίες.

Αλλεργία σε τροφές

Ας δούμε, όμως, μαζί ποιες… χριστουγεννιάτικες τροφές θα πρέπει να προσέχουμε:

Ξηροί καρποί

Πολλή προσοχή στους ξηρούς καρπούς, ειδικά σε εκείνου που έχουν κέλυφος. Αραχίδες, φιστίκια, καρύδια κ.ά. είναι η δεύτερη αιτία εκδήλωσης αλλεργικής αντίδρασης σε παιδιά κάτω των 15 ετών. Επίσης, τα αμύγδαλά και τα φιστίκια πεκάν είναι επίσης ύποπτα. Αντί για ξηρούς καρπούς προτιμήστε κάποιο ωμό λαχανικό, όπως ραπανάκι ή καρότο με λίγο ξύδι, που είναι και νόστιμο ορεκτικό, αλλά και πολύ καλό για τη σιλουέτα σας!

Θαλασσινά

Σε πολλές περιοχές της χώρας τα θαλασσινά έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και στο εορταστικό τραπέζι των Χριστουγέννων. Πολλή προσοχή σε μύδια, στρείδια, γαρίδες, καβούρια και αστακομακαρονάδα.

Κάστανα

Εάν το μενού περιλαμβάνει κάστανα, τότε πολλή προσοχή χρειάζεται από τα άτομα που έχουν αλλεργία στο αβοκάντο, καθώς υπάρχει φόβος για εκδήλωση διασταυρούμενης αλλεργίας.

Μια άλλη πιθανή εκδήλωση διασταυρούμενης αλλεργίας είναι η κατανάλωση σαλιγκαριών, που μπορεί να προκαλέσει αντίδραση σε ένα αλλεργικό άτομο στα ακάρεα.

Τυριά

Η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα είναι πολύ συνηθισμένη σε παιδιά κάτω των 3 ετών. Επίσης, τυριά από κατσικίσιο γάλα είναι επίσης επικίνδυνα για αλλεργική αντίδραση.

Επιδόρπια

Η ύπαρξη αυγού ή και ξηρών καρπών στα εορταστικά επιδόρπια επίσης μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.

Αλλεργία στον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο

Αλλεργία στον στολισμό

Λόγω της αποθήκευσής τους για τουλάχιστον 11 μήνες τον χρόνο, τα χριστουγεννιάτικα στολίδια είναι πολύ πιθανό να έχουν μαζέψει σκόνη, η οποία είναι ίσως η νούμερο 1 αιτία για την εκδήλωση αλλεργικής αντίδρασης, με φτερνίσματα, καταρροή και κόκκινα μάτια. Αμέσως μετά την έξοδό τους από τις συσκευασίες τους, καλό θα είναι να καθαριστούν πολύ προσεκτικά.

Πάνινα ή λούτρινα κουκλάκια

Ζωάκια, χιονάνθρωποι από πανί ή λούτρινα είναι, επίσης, ύποπτα για την πρόκληση αλλεργικής αντίδρασης λόγω της μούχλας που μπορεί να έχουν συγκεντρώσει. Καλό θα είναι πριν τα βάλετε για στολισμό να τα αφήσετε λίγες μέρες να αεριστούν καλά.

Τεχνητό χιόνι

Το τεχνητό χιόνι θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο, καθώς μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις αλλεργικές, δερματικές και αναπνευστικές. Επειδή, είναι πιθανό υπολείμματα τεχνητού χιονιού να υπάρχουν ακόμα και στα πιάτα που θα φάτε, καλό θα είναι όσο είναι αλλεργικοί ή φοβούνται για αλλεργική αντίδραση να έχουν μαζί τους αντιισταμανικά και εισπνεόμενα.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Εποχιακές αλλεργίες: «Έχω σημάδια και φαγούρα εδώ και μήνες… Παίρνω αγωγή αλλά δεν βλέπω αποτέλεσμα»

Tροφικές αλλεργίες στα παιδιά: Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση

 

 

Σχετικά άρθρα