Ανεβαίνουν επικίνδυνα οι τόνοι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, έπειτα από επιθετικές δηλώσεις και από τις δύο πλευρές, τη στιγμή που η Άγκυρα συνεχίζει την προκλητικότητα πάνω από το Αιγαίο. Μπαράζ υπερπτήσεων το πρωί της Πέμπτης, αλλά και το μεσημέρι. Δηλώσεις σε υψηλούς τόνους από τον Χουλουσί Ακάρ. Η απάντηση του Πάνου Καμμένου.

Έχουμε λάβει τα μέτρα μας

Στις χθεσινές δηλώσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη απάντησε, εμμέσως πλην σαφώς, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ. Ο πρώην επικεφαλής του τουρκικού στρατού επανέλαβε σε υψηλούς τόνους τη ρητορική περί «γαλάζιας πατρίδας» και σημείωσε ότι «έχουμε λάβει τα μέτρα μας προκειμένου να μην επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο»

Ο Χουλουσί Ακάρ τόνισε ότι η χώρα του είναι υπέρ της ειρήνης, όμως «στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα του λαού μας», ενώ έκανε λόγο και για «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Στα ύψη η προκλητικότητα στο Αιγαίο

Κι ενώ γίνονταν γνωστές οι νέες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, τουρκικά μαχητικά παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο και πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από Καστελόριζο και Οινούσες λίγη ώρα αφότου είχαν αναχωρήσει από το σημείο ο Πάνος Καμμένος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης στις 08:42 σήμερα και ένα λεπτό αργότερα (08:43) πέταξε πάνω από το Καστελόριζο, σε ύψος 4.000 ποδιών. Ένα λεπτό αργότερα (08:44) το ζεύγος των τουρκικών εξήλθε του FIR Αθηνών.

Λίγη ώρα αργότερα, στις 10.43, τουρκικά F -16 εισήλθαν εκ νέου στον FIR Αθηνών και πραγματοποίησαν υπερπτήσεις στα 25.000 πόδια πάνω από τις Οινούσες στις 10.43, 10.48 και 10.59. Ένα από τα δύο μαχητικά πέταξε στις 10.51 πάνω από τη νήσο Παναγιά στα 25.000 πόδια. Ο σχηματισμός εξήλθε του FIR στις 11 το πρωί.

Μετά τις 11 το πρωί σημειώθηκαν νέες παραβιάσεις με δύο F-16 να μπαίνουν στον FIR Αθηνών στις 11.23 και να πραγματοποιούν υπερπτήσεις πάνω από το Καστελόριζο (11.25) στα 25.000 πόδια και πάνω από τη Ρω (11.31) στα 30.000 πόδια.

Το μεσημέρι, στις 14.10 δύο τουρκικά μαχητικά μπήκαν εκ νέου στο FIR Αθηνών και στις 14.14 έκαναν ακόμη μια υπερπτήση πάνω από το Καστελόριζο .

Καμμένος: Ψευτοτσαμπουκάδες

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, απάντησε στις τουρκικές προκλήσεις με ένα βίντεο στο Twitter, όπου έκανε λόγο για «Τούρκους ψευτοτσαμπουκάδες».

Κουμουτσάκος: Καμία αμφισβήτηση δεν θα γίνει ανεκτή

Διπλό μήνυμα προς Άγκυρα και ελληνική κυβέρνηση στέλνει ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή την τελευταία προκλητικότητα της Τουρκίας με υπερπτήσεις στο Αιγαίο.

«Η απαράδεκτη τουρκική παραβατικότητα εντείνεται και ποσοτικά και ποιοτικά. Το επιβεβαιώνουν τα ίδια τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ. Η Τουρκία εξελίσσεται σε πηγή αστάθειας και έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Κουμουτσάκος και συνεχίζει:

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, μόλις προ δύο μηνών, μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν εξέπεμπε αισιόδοξες εκτιμήσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τους διαύλους επικοινωνίας.

Επιβεβαιώνεται δυστυχώς ότι κάθε φορά που συναντάται ο κ. Τσίπρας με τον κ. Ερντογάν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις επιδεινώνονται αντί να βελτιώνονται. Γεγονός που σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός είτε παραπλανάται είτε παραπλανεί σκοπίμως τους πολίτες.

Απευθύνουμε ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα: Καμία αμφισβήτηση δεν θα γίνει ανεκτή. O σεβασμός του διεθνούς δίκαιου είναι αδιαπραγμάτευτος για την Ελλάδα».

Οι χθεσινές δηλώσεις

Σημειώνεται ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης είχε τονίσει χθες την υψηλή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να αντιμετωπίσουν τυχόν πρόκληση από την τουρκική πλευρά.

Χρησιμοποίησε, μάλιστα, και μία επιθετική φράση τονίζοντας «εάν ανέβουν (σ.σ.: οι Τούρκοι) σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Κι αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή που την ενστερνίζεται και η κυβέρνηση».

Παράλληλα, ο Πάνος Καμμένος, στο πλαίσιο της ίδια εκδήλωσης πρόσθεσε «εκείνος που δεν θα σεβαστεί την εδαφική κυριαρχία και ακεραιότητα θα συντριβεί»

Μήνυμα ΗΠΑ για τις ΑΟΖ

Την ίδια στιγμή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε σημερινή ανακοίνωσή του διαβεβαίωσε τη στήριξή του στα δικαιώματα της Ελλάδας να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους που βρίσκονται εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Πηγή: efsyn.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Δυο τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από το Καστελόριζο

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: «Αν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε»

Σχετικά άρθρα