3 συμβουλές για να προστατεύσετε την υγεία σας στις Γιορτές!

Τρείς χρήσιμες συμβουλές για την περίοδο των Γιορτών, ώστε να απολαύσετε τις ημέρες αυτές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προστατεύοντας παράλληλα την υγεία σας!

Γράφει ο δρ. Αναστάσιος Γιακουμής, MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος

Προσοχή στο φαγητό

Για να μην ξεκινήσουμε τη νέα χρονιά με τύψεις για τα διατροφικά μας ατοπήματα προενεργούμε. Έτσι ποτέ δεν πάμε σε ρεβεγιόν με άδειο στομάχι. Αντιθέτως έχουμε φάει ελαφριά πριν, ώστε να μην υπερκαταναλώσουμε θερμίδες στο γιορτινό τραπέζι.

Όσο είναι δυνατό προσπαθούμε να σερβίρουμε εμείς τον εαυτό μας, αν τρώμε σε ξένο σπίτι, ελέγχοντας έτσι πλήρως το μέγεθος των μερίδων. Καλό θα είναι να κρατάμε μικρό πιάτο στον μπουφέ και να φάμε με αργό ρυθμό ώστε να νιώσουμε έγκαιρα το αίσθημα κορεσμού. Οι πιο πειθαρχημένοι ανάμεσά μας μπορούν να αποφύγουν περαιτέρω θερμίδες αφαιρώντας την πέτσα από την γαλοπούλα και βουτώντας απορροφητικό χαρτί, αν υπάρχει περίσσεια λαδιού, στο πιάτο.

Καλό είναι να μην στερηθούμε τα Χριστούγεννα και αν πρόκειται να ενδώσουμε σε πειρασμό πολλών θερμίδων ας φροντίσουμε τουλάχιστον να είναι ο αγαπημένος μας. Μην ενδίδουμε σε μετριότητες που είναι διαθέσιμες και εκτός Χριστουγέννων επειδή απλά βρίσκονται μπροστά μας.

Με ισορροπία και μέτρο μπορούμε άφοβα να απολαύσουμε τις διακοπές με τον υγιεινό τρόπο. Πέρα από την προσπάθεια μετριασμού της πρόσληψης των λιπαρών, του αλατιού και της ζάχαρης,  μπορούμε εύστοχα να επιλέξουμε υγιεινά υποκατάστατα όπως πχ τα φρέσκα φρούτα εποχής αντί των γλυκισμάτων.

Αλκοόλ με μέτρο

Ένας έξυπνος τρόπος να περιορίσουμε την κατανάλωση αλκοόλ στις γιορτές είναι να πίνουμε ένα ποτήρι νερό μετά από κάθε ποτό. Έτσι παραμένουμε ενυδατωμένοι και ταυτόχρονα καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες (ναι, τα αλκοολούχα ποτά βρίθουν σακχάρων!).

Επίσης, φροντίζουμε να μην πίνουμε με άδειο στομάχι μειώνοντας τον κίνδυνο της μέθης πριν καλά καλά τελειώσει η έξοδός μας. Η ανεύθυνη κατανάλωση του αλκοόλ δεν προκαλεί μόνο τροχαία ατυχήματα στους δρόμους. Τροφοδοτεί βίαιους διαπληκτισμούς, ευθύνεται για τραυματισμούς στην κουζίνα και σε υπερβολική ποσότητα οδηγεί σε οξεία τοξικότητα που μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή μας.

Έτσι αν πρόκειται να οδηγήσουμε, έστω και για μικρές γνωστές διαδρομές, δεν πίνουμε και παράλληλα δεν αφήνουμε κάποιον που ήπιε να οδηγήσει. Όπως κάθε μέρα φοράμε πάντα ζώνη ασφαλείας και τοποθετούμε τα παιδιά στα προβλεπόμενα για την ηλικία, το βάρος και το ύψος τους καθίσματα, καθώς οι μεθυσμένοι οδηγοί κυκλοφορούν και «οπλοφορούν» στις γιορτές.

Η περίοδος των Χριστουγέννων προσφέρεται για να απολαύσουμε περισσότερο τον κόσμο παρά το φαγητό και τα ποτά. Για αυτό και πάλι προενεργούμε νηφάλιοι ορίζοντας από πριν στα πόσα ποτήρια θα σταματήσουμε και δεσμευόμαστε έναντι των οικείων μας να το τηρήσουμε, ειδάλλως δεν πίνουμε καθόλου.

Μην κάθεστε

Επειδή οι επιπλέον θερμίδες είναι σχεδόν αναπόφευκτες τα Χριστούγεννα ενσωματώνουμε την άσκηση μέσα στους εορτασμούς και αποφεύγουμε τον καναπέ. Το παιχνίδι με τα παιδιά καθώς και το χωνευτικό περπάτημα μετά το γεύμα είναι η ευκαιρία που χρειαζόμαστε για να κάψουμε τις περιττές θερμίδες.

Τόσο το γαστρεντερικό όσο και το κυκλοφορικό μας σύστημα επιβαρύνονται  από τα βαριά γεύματα και την καθήλωση στην καρέκλα οπότε, αν  δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητα του φαγητού, τουλάχιστον μπορούμε να κινηθούμε διευκολύνοντας  την πέψη και αποφεύγοντας τις ξινίλες, τις καούρες αλλά και τις κράμπες.

Στοχεύουμε λοιπόν να είμαστε δραστήριοι τουλάχιστον για δυόμισι ώρες την εβδομάδα, ιδανικά μοιρασμένο σε καθημερινά μισάωρα. Η αερόβια άσκηση είναι η καλύτερη μορφή φυσικής δραστηριότητας και δεν απαιτεί αναγκαστικά συνδρομή σε γυμναστήριο.

Για κάθε ώρα που χορεύουμε στους αγαπημένους μας Χριστουγεννιάτικους σκοπούς καίμε 300 θερμίδες!

Δρ. Αναστάσιος Β. Γιακουμής, MD PhD
Ειδικός Παθολόγος
Ιατρός Αιμοσφαιρινοπαθειών
Επιμελητής Β’ Ε.Σ.Υ.
Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας
Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς»

Σχετικά άρθρα