Πώς θα καταλάβεις ότι το σπιράλ σου έχει μετακινηθεί;

Το σπιράλ ή ενδομήτριο σπείρωμα (IUD) είναι μια από τις πλέον διαδεδομένες μεθόδους αντισύλληψης. Τοποθετείται από τον γυναικολόγο στη μήτρα και η διάρκεια ζωής του είναι 5 με 10 χρόνια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν το σπιράλ τοποθετηθεί σωστά και δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα με τη μορφολογία της μήτρας, δεν υπάρχει πιθανότητα να μετακινηθεί.

Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις που ενώ δεν υπάρχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα το σπιράλ μπορεί να μετακινηθεί.

Ας δούμε, όμως, ποια μπορεί να είναι τα προβλήματα που είναι πιθανό να εμφανιστούν μετά την εισαγωγή του σπιράλ στη γυναίκα:

  • Να μην τοποθετηθεί σωστά το σπιράλ, λόγω της μεγάλης κοιλότητας της μήτρας
  • Πιθανή αιμορραγία μετά την τοποθέτησή του
  • Πολλαπλές συσπάσεις στον κόλπο, με αποτέλεσμα την μετακίνηση του σπιράλ

Διάτρηση και αποβολή του σπιράλ

Η μετακίνηση του σπιράλ μπορεί να έχει δύο μορφές: Η μια είναι να μετακινηθεί προς το κάτω μέρος της μήτρας, στον τράχηλο, ή αποβάλλεται από τον κόλπο μέσω διάτρησης της μήτρας. Αυτό, εφόσον συμβεί, εμφανίζεται αμέσως μετά την τοποθέτηση του σπιράλ, όμως σύμφωνα με τους ειδικούς είναι μια αρκετά σπάνια περίπτωση.

Και στις δύο περιπτώσεις, το βασικό σύμπτωμα είναι οι έντονοι και επίμονοι πόνοι στην κοιλιακή χώρα. Ωστόσο, το σύμπτωμα αυτό δεν έχει σταθερή συχνότητα και είναι πιθανό να θεωρηθεί αποτέλεσμα άλλου προβλήματος και να μην γίνει αντιληπτή πιθανή μετακίνηση του σπιράλ.

Πιθανή εγκυμοσύνη

Η μετακίνηση του σπιράλ σημαίνει ότι πλέον δεν είσαι προστατευμένη όσον αφορά την αντισύλληψη. Άρα θα πρέπει να έχεις το νου σου, γιατί σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιθανό εάν έχεις απροφύλαχτη επαφή να μείνεις έγκυος. Εάν παρατηρήσεις ναυτίες, καθυστέρηση στην περίοδο, ζαλάδες κλπ. τότε μάλλον έχεις μείνει έγκυος.

Είτε θέλεις να συνεχίσεις την εγκυμοσύνη είτε όχι, θα πρέπει ο γυναικολόγος να αφαιρέσει το σπιράλ και στη συνέχεια να σε κατευθύνει αρμοδίως.

Πώς θα καταλάβεις εάν έχει μετακινηθεί το σπιράλ;

Πώς, λοιπόν, θα αντιληφθείς ότι έχει μετακινηθεί το σπιράλ ή έχει προκαλέσει διάτρηση της μήτρας σου; Ο γυναικολόγος που θα το τοποθετήσει, έξι εβδομάδες μετά την τοποθέτησή του πραγματοποιεί έλεγχο στο σπιράλ, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή όλα βαίνουν καλώς. Αυτό συμβαίνει, γιατί θα πρέπει να έχει περάσει η πρώτη περίοδος μετά την τοποθέτηση, καθώς σε αυτή την περίπτωση υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μετακίνησης του σπιράλ.

Παράλληλα, οι γυναικολόγοι μετά το διάστημα αυτό ενθαρρύνουν τις γυναίκες να ελέγχουν και μόνες τους το σπιράλ μετά από κάθε περίοδο και συγκεκριμένα το μήκος του νήματός του. Για παράδειγμα, εάν μετά την τοποθέτηση του σπιράλ αισθάνεσαι το νήμα, αλλά μετά την περίοδο δεν το αισθάνεσαι, τότε κατά πάσα πιθανότητα το σπιράλ έχει μετακινηθεί. Σε περίπτωση που δεν είσαι σίγουρη, κλείσε οπωσδήποτε ένα ραντεβού με τον γυναικολόγο σου.

Τι να κάνεις σε περίπτωση διάτρησης της μήτρας;

Σε περίπτωση που υπάρχει διάτρηση της μήτρας, τότε το σπιράλ μπορεί να έχει μετακινηθεί στα πλευρά ή την κοιλιά. Στον υπέρηχο θα φανεί που βρίσκεται το σπιράλ, όμως σύμφωνα με τους ειδικούς αυτές οι περιπτώσεις είναι πολύ σπάνιες και προκύπτουν μετά από εγκυμοσύνη, τοκετό, καισαρική ή κάποια αποβολή, οπότε και η μήτρα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Φυσικές μέθοδοι αντισύλληψης: Πόσο αποτελεσματικές είναι;

 

 

 

Σχετικά άρθρα