Η Άννα Δρούζα γράφει για την παράσταση «Μaster Class» του Terrence McNally

Κατά τη ταπεινή μου γνώμη,  «τους μύθους δεν τους αγγίζουμε». Πολλοί προσπάθησαν να εξηγήσουν το φαινόμενο ‘’Κάλλας’’, κάνεις δεν ξέρει όμως τα πρωτόλεια συστατικά που καθιστούν ένα πρόσωπο «μύθο» όταν κατά τη διάρκεια τόσων ετών ο κόσμος στέκεται εκστατικά ενώπιον τους.

Ο Terrence McNally στο κείμενό του προσπάθησε να απομυθοποιήσει τη Μαρία Καλλας

Η Μαρία Κάλλας εξακολουθεί να παραμένει απρόσιτη. Ο Terrence McNally στο κείμενό του προσπάθησε να απομυθοποιήσει τη Μαρία Καλλας.
Στο τέλος της καριέρας της δείχνει μια Κάλλας να τυραννιέται. Να γελιοποιείται. Να εκτροχιάζεται. Να μη μπορεί να διαφύγει από τις ανεπάρκειες της, τις φρενιασμένες αγωνίες της και την επιθυμία για έναν άλλο… που την οδήγησε στο πουθενά.

Η Μαρία Ναυπλιώτου ως Μαρία Κάλλας

maria-nafpliotouΗ Μαρία Ναυπλιώτου τοποθετεί τον πήχη πολύ ψηλά. Βιώνει τον πόνο μιας ψυχικής κατάπτωσης. Μας επιτρέπει να πάρουμε μια δόση απ’ όλη την γκάμα του πόνου και της μέθης, στοιχεία που σκιαγραφούν την προσωπικότητα της Κάλλας, άρρηκτα συνδεδεμένα με τη ζωή της και την κατάληξή της.
Λειτουργεί το κείμενο περισσότερο ως μονόλογος και μας επιτρέπει να μπούμε στον χώρο μιας ψυχικής εσωτερικότητας που στηρίζεται από τη θεατρικότητά της. Η κίνηση, η ένταση, η τεχνική της, σου προκαλούν αμηχανία μέχρι ν’ απελευθερώσεις τις αναστολές σου σαν θεατής και ν’ αφεθείς στην ικανοποίηση και στην συγκίνηση που σου προκαλεί.

Όλη η ομάδα ηθοποιών που πλαισιώνουν την παράσταση είναι ταλαντούχα. Σίγουρα η σκηνοθεσία του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου συνέθεσε όλη τη συνοχή και ακτινοβολία της παράστασης.

Αννα Δρούζα

Πληροφορίες για την παράσταση

«Μaster Class»: Το θεατρικό έργο του αμερικανού συγγραφέα Terrence McNally, βασισμένο στο περίφημο σεμινάριο όπου δίδαξε η Μαρία Κάλλας στη Μουσική Σχολή Τζούλλιαρντ της Νέας Υόρκης στις αρχές της δεκαετίας του ’70 (71/72) αποθεώνεται καθημερινά στο νέο “Μικρό Χορν” (πρώην Αμιράλ). Στο ρόλο της Μαρίας Κάλλας, σε ένα ρεσιτάλ ερμηνείας, η Μαρία Ναυπλιώτου. Η εξαιρετική σκηνοθεσία είναι του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, ενώ το κείμενο μεταφράστηκε από τον ποιητή Στρατή Πασχάλη.

Συντελεστές

ΚΕΙΜΕΝΟ: Στρατής Πασχάλης

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

ΣΚΗΝΙΚΑ: Όλγα Μπρούμα

ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Νίκος Βλασόπουλος

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Μπούρας

 

ΠΑΙΖΟΥΝ

Μαρία Κάλλας
Μαρία Ναυπλιώτου

Σοπράνο Α’ (Διπλή διανομή)
Βάσια Ζαχαροπούλου
Εύα Γαλογαύρου

Σοπράνο Β’ (Διπλή διανομή)
Λητώ Μεσσήνη
Δάφνη Δαυίδ

Τενόρος
Νικόλας Μαραζιώτης

Πιανίστας (Διπλή διανομή)
Πέτρος Μπούρας
Αλέξανδρος Αβδελιώδης

Stage Hand
Βαγγέλης Δαούσης

Πού παίζεται:

Θέατρο Μικρό Χορν

 

 

Σχετικά άρθρα