Πόσο… αθώα είναι για τα παιδιά σας τα γλυκά των Χριστουγέννων;

Τα μικρά παιδιά, τα οποία θεωρούμε ότι και να φάνε ένα γλυκό παραπάνω δεν χάλασε και ο κόσμος, έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώνουν μπροστά στα μάτια μας τρία, τέσσερα και πέντε καμιά φορά,από τα ­φαινομενικά­ αθώα γλυκά που υπάρχουν άφθονα την περίοδο των Χριστουγέννων

Τις μέρες αυτές όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κατακλύζονται διαρκώς με συμβουλές για τους ενήλικες, για το πώς δεν θα πάρουν κιλά μέσα στις γιορτές ή πώς θα χάσουν κιλά μέσα στις γιορτές ή τέλος πάντων, πώς να τους κατευθύνουμε ώστε να μην υπέρ-καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες τροφής και γλυκών.

Γράφει ο Ευάγγελος Ζουμπανέας, Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Ιδρυτής Επιστημονικής Ομάδας Διατροφή www.diatrofi.gr

 

Τα μικρά παιδιά όμως, τα οποία θεωρούμε ότι και να φάνε ένα γλυκό παραπάνω δεν χάλασε και ο κόσμος, έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώνουν μπροστά στα μάτια μας τρία, τέσσερα και πέντε καμιά φορά,από τα ­φαινομενικά­ αθώα γλυκά που υπάρχουν άφθονα την περίοδο των Χριστουγέννων. Αυτά τα γλυκά δεν παύουν όμως να περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και λευκών αλεύρων και, φυσικά, δεν λαμβάνω υπόψη και τα γλυκά που καταναλώνονται μετά από κάθε γιορτινό τραπέζι, όπου συνήθως δεν αρκούν οι παραδοσιακοί κουραμπιέδες και μελομακάρονα, αλλά υπάρχουν οι τούρτες, οι πάστες, οι τάρτες, οι σοκολάτες και αρκετά επίσης που μου διαφεύγουν.

xristougenna syntages kouzina

 

Δυο  σημαντικές επιπτώσεις των γλυκών στο παιδί

xristougenna paidi mpiskotaΘα πει κάποιος: «δεν πειράζει, παιδί είναι, ας φάει κάτι παραπάνω!». Δυστυχώς όμως,σε αυτή την περίπτωση, συμβαίνουν δύο πάρα πολύ άσχημα πράγματα. Το πρώτο είναι ότι τα παιδιά μαθαίνουν από τη νεαρή ηλικία,ότι κάθε συνάντηση γιορτής και χαράς συνοδεύεται από ανεξέλεγκτη κατανάλωση γλυκών. Φυσικά, λίγοι λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι όταν το παιδί καταναλώσει 2-3 μερίδες γλυκών, σπάνια στη συνέχεια, θα θέλει να φάει το φαγητό του.

Επίσης, άλλο ένα σημαντικό σημείο είναι ότι τόσο η ζάχαρη όσο και τα λευκά άλευρα, καθώς αφομοιώνονται από την εντερική χλωρίδα, διαταράσσουν την ισορροπία μεταξύ καλών και κακών μικροοργανισμών.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, θα προσπαθήσω να το εξηγήσω με πολύ απλά λόγια, ώστε ο κάθε γονιός να το μεταφέρει με τη σειρά του στα δικά του παιδιά. Θέλω, λοιπόν, να εξηγήσω λίγο αυτήν τη σημαντική διαφορά μεταξύ αυτών των μικροοργανισμών.

Οι καλοί και οι κακοί μικροοργανισμοί της εντερικής χλωρίδας

 

Οι λεγόμενοι καλοί μικροοργανισμοί είναι αυτοί που μεταβολίζουν την τροφή σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά μέσα στο ίδιο μας το σώμα, προκειμένου να έχουμε καλή υγεία, καλή ανάπτυξη και ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα που να αντιστέκεται στους ιούς και τους «εχθρούς» που μπορούν να προσβάλλουν την υγεία μας. Ο ρόλος των κακών μικροοργανισμών είναι να υπάρχουν σε ισορροπία με τους καλούς μικροοργανισμούς, προκειμένου το πεπτικό σύστημα να μπορεί να διαχωρίζει και να αναγνωρίζει εύκολα εάν υπάρχει ή θα υπάρξει κάποια επίθεση από κάποιον άλλον παθογόνο μικροοργανισμό, ώστε αυτός να εξολοθρευτεί γρήγορα από τα λευκά αιμοσφαίρια, δηλαδή τους φρουρούς της υγείας μας.Η βασική τροφή όμως αυτών των κακών μικροοργανισμών είναι κυρίως η ζάχαρη και τα λευκά άλευρα,με συνέπεια, όταν εμείς τους δίνουμε ακριβώς την τροφή που χρειάζονται για να αναπτυχθούν, τότε παρουσιάζεται αλλαγή της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας. Όπως ανέφερα και παραπάνω, το αποτέλεσμα είναι να έχουμε μικρότερο ποσοστό καλών μικροοργανισμών που μεταβολίζουν την τροφή μας σε θρεπτικά συστατικά και ένα μεγάλο ποσοστό κακών μικροοργανισμών που την μεταβολίζουν σε λίπος.

Πώς συντελεί η κατανάλωση των γλυκισμάτων στη δραματική αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας;

kourampiedesΑυτό σημαίνει ότι ένα παιδί που καταναλώνει συχνά ζάχαρη και λευκά άλευρα, σταδιακά μετατρέπεται σε μια«μηχανή αποθήκευσης λίπους». Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι εξαιτίας του υπερβολικού σχολικού φόρτου τα παιδιά ασκούνται ολοένα και λιγότερο,διαπιστώνεται δραματική αύξηση της παχυσαρκίας στη χώρα μας.

Ένα σημαντικό γεγονός που οφείλουν να γνωρίζουν όλοι οι γονείς είναι ότι το κάθε παιδί, περνώντας στην εφηβεία,παρουσιάζει αυξημένη κυτταρική ανάπτυξη. Αν λοιπόν αυτή δεν καταλήξει σε μυϊκή και οστική ανάπτυξη, τότε θα καταλήξει σε αύξηση του αριθμού των λιποκυττάρων μέσα στο σώμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταδικάσουμε ένα παιδί, από τη νεαρή ως την ενήλικη ηλικία,να κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να διατηρήσει ένα υγιές σωματικό βάρος, γεγονός που έχει αποδειχτεί ότι είναι τελικά πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

Η κατανάλωση ζάχαρης ως αιτία για υπερανάπτυξη της ακμής στην εφηβεία

Επίσης, η συχνή κατανάλωση ζάχαρης και λευκών αλεύρων αλλά και πολύ λιπαρών τροφών, όπως τα περισσότερα σνακ,έχει ως αποτέλεσμα μια διαρκώς υψηλή συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα το πάγκρεας να υπέρ- δραστηριοποιείται προκειμένου να παράγει ινσουλίνη, μέχρι το σημείο που σταδιακά αυτή η δυνατότητα αρχίζει και εξαντλείται. Κατ’ επέκταση, όλο και περισσότερα παιδιά σε μικρές ηλικίες, αλλά και έφηβοι, παρουσιάζουν αντίσταση στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη, δηλαδή,την οποία παράγει το πάγκρεας, λόγω των πολλών λιποκυττάρων, δεν μπορεί να διαχειριστεί το αυξημένο ζάχαρο στο αίμα και παράλληλα, τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου να δημιουργούν πολλές φλεγμονές μέσα στο σώμα, όπου κύριο χαρακτηριστικό φαινόμενο κατά τη διάρκεια της εφηβείας είναι η υπερανάπτυξη ακμής.

xristougenniatika brownies

Σταδιακά, η διαρκώς υψηλή περιεκτικότητα του σακχάρου στο αίμα μπορεί να δημιουργήσει κι άλλες φλεγμονές, όπως καταστροφές στην εντερική χλωρίδα,θέτοντας τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση κάποιου σοβαρού αυτοάνοσου νοσήματος στο μέλλον.

Αντιλαμβάνομαι πως όλα αυτά που περιγράφω μπορεί να ακούγονται δύσκολα για κάποιον γονιό που έχει συνδυάσει κι αυτός μέσα στο δικό του μυαλό, από τους δικούς του γονείς, την υπερκατανάλωση τροφής και γλυκών στις γιορτές, όμως πολύ συχνά αυτή η υπερκατανάλωση, επειδή, όπως εξήγησα, έχει θρέψει και την κακή χλωρίδα του εντέρου, θα συνεχίζεται για αρκετό καιρό ακόμα. Αυτό συμβαίνει διότι τα κακά βακτήρια θα συνεχίσουν να ζητούν την τροφή που είχαν μάθει να λαμβάνουν για πολλές μέρες. Γι’ αυτό και η επιστροφή σε μια φυσιολογική διατροφή είναι πολύ δύσκολη, όχι μόνο για τους μικρούς αλλά σίγουρα και για τους μεγάλους.

Πώς θα αποφύγετε την κακή διατροφή των εορτών;

 

Αν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για να αποφύγουμε τις συνέπειες αυτής της δραματικής εσωτερικής αλλαγής που συμβαίνει στον οργανισμό,μια εναλλακτική της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφών, θα μπορούσε να είναι σίγουρα ένα πρωινό πλούσιο σε φυτικές ίνες με πλήρη δημητριακά, γαλακτοκομικά και φρούτα. Στο γιορτινό τραπέζι,να ξεκινήσουμε τα γεύματα μας με μια σαλάτα, και αν μπορούμε, πριν καταναλώσουμε τα γλυκά, να τα βάλουμε πάντα μετά από κάποιο γεύμα,καθώς το στομάχι θα είναι ήδη αρκετά χορτάτο, αποφεύγοντας έτσι την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων. Μια πολύ ωραία λύση είναι, για παράδειγμα,όταν έχουμε να καταναλώσουμε ένα γλυκό, πριν από αυτό να φάμε ένα φρούτο και μια κουταλιά άψητους ανάλατους ξηρούς καρπούς. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το συνολικό γλυκαιμικό φορτίο του γεύματος διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, σε αντίθεση με τον υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που έχει από μόνη της η ζάχαρη ή το αλεύρι, και κυρίως όταν συνδυάζονται και τα δύο ταυτόχρονα, ως βασικά συστατικά κάθε συνταγής γλυκού.

xristougenniatiko dentro frouta

Εύχομαι λοιπόν αυτές τις γιορτές να τις περάσουμε με περισσότερη περισυλλογή για το αν θεωρητικά η τόση πολλή χαρά μέσω της υπερπρόσληψης τροφής, τελικά θα συνδυαστεί και με τη διατήρηση της καλής μας υγείας στο προσεχές μέλλον. Άλλωστε, πάνω απ’ όλα, αυτό που ευχόμαστε στις γιορτές είναι υγεία, και είναι οξύμωρο να την ευχόμαστε όταν ταυτόχρονα μέσω της τροφής τη στερούμε από τον εαυτό μας.

«Παν μέτρον άριστον» κατά τους αρχαίους ημών προγόνους για ισορροπία, ευτυχία, ευημερία και μακροημέρευση!

 

Ευάγγελος Ζουμπανέας
Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Ιδρυτής Επιστημονικής Ομάδας Διατροφή www.diatrofi.gr
Διευθύνων Σύμβουλος ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Διατροφικά tips για να χάσεις 2 κιλά πριν τα Χριστούγεννα!

Το ιδανικό μενού για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

Σχετικά άρθρα