Φαρυγγίτιδα: Τι να κάνεις εάν «κλείσει» η φωνή σου

Η φαρυγγίτιδα, δηλαδή το λεγόμενο κλείσιμο της φωνής, είναι αποτέλεσμα δύο πιθανών καταστάσεων: Η πρώτη είναι να χάνεται η φωνή λόγω κάποιας ίωσης, π.χ. κρύωμα ή ρινοφαρυγγίτιδα και η δεύτερη είναι η κακή χρήση της φωνής, όταν μιλάμε για πολλή ώρα πολύ έντονα ή βρισκόμαστε σε μια κατάσταση, όπου φωνάζουμε πολύ δυνατά και οδηγεί στο «θρυμμάτισμα» των φωνητικών μας χορδών.

Πώς αντιμετωπίζεται η φαρυγγίτιδα;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις εφόσον έχεις φαρυγγίτιδα είναι να μην μιλάς για ένα διάστημα, να κάνεις δηλαδή τη λεγόμενη αφωνία. Αντίθετα με όσα υποστηρίζουν πολύ, ακόμα και το ψιθύρισμα δεν κάνει καλό, καθώς και σε αυτή την περίπτωση οι φωνητικές μας χορδές και πάλι ταλαιπωρούνται.

Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και το περιβάλλον στο οποίο ζεις, ειδικά εάν ο αέρας είναι ιδιαίτερα ξηρός. Γι’ αυτό είναι καλό να πάρεις έναν υγραντήρα, που θα… μαλακώσει τον αέρα στο σπίτι σου, αλλά και το καλοκαίρι χρησιμοποίησε το κλιματιστικό με μέτρο, καθώς το κρύο που βγάζει και κατ’ επέκταση η ξηρότητα του αέρα κάνουν κακό όχι μόνο στο αναπνευστικό σου, αλλά και στη φωνή σου.

Τον χειμώνα , αποφεύγετε να μείνετε πολλές ώρες έξω, λόγω του ξηρού από το κρύο αέρα, ενώ σε περίπτωση βήχα, που οφείλεται σε ερεθισμό του φάρυγγα, καλό θα είναι να πάρεις ένα κατάλληλο σιρόπι.

Εάν είναι ανάγκη να μιλήσεις;

Εάν είναι, όντως, πολύ μεγάλη ανάγκη να μιλήσεις, τότε καλό θα είναι να ζητήσεις από τον ΩΡΛ σου να σου συνταγογραφήσει μια αγωγή με κορτιζόνη, αλλά για σύντομο χρονικό διάστημα, όχι παραπάνω από 10 μέρες, καθώς μπορεί να έχει διάφορες παρενέργειες στον οργανισμό.

Αντιμετώπισέ τη με φυσικό τρόπο

Υπάρχουν, όμως, και φυσικοί τρόποι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της φαρυγγίτιδας.

Εισπνοές με αιθέρια έλαια

Μια πολύ καλή λύση είναι οι εισπνοές με αιθέρια έλαια από ευκάλυπτο ή θυμάρι.

Όχι λεμόνι ή μέλι

Τα αφεψήματα με λεμόνι ή ζεστό μέλι δεν κάνουν καλό στις φωνητικές χορδές, καθώς ναι μεν καθαρίζουν τους βλεννογόνους, αλλά δεν έχουν καμία θετική επίδραση στις φωνητικές χορδές.

Καθόλου κάπνισμα και αλκοόλ

Φυσικά και σε περίπτωση φαρυγγίτιδας ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ δια ροπάλου το κάπνισμα και το αλκοόλ, καθώς τόσο ο καπνός όσο και το οινόπνευμα ερεθίζουν ιδιαίτερα τον λαιμό και κατά συνέπεια τις φωνητικές σου χορδές.

Συνήθως, η απώλεια της φωνής κρατάει 3 – 4 μέρες, αρκεί να υπάρχει προσοχή και να τηρούνται τα μέτρα που προαναφέρθηκαν.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Σχετικά άρθρα