Τατουάζ: Γιατί είναι επικίνδυνα για την υγεία σου;

Το τατουάζ ή δερματοστιξία είναι ένα μόνιμο σημάδι ή σχέδιο που δημιουργείται στην εσωτερική στοιβάδα του δέρματος (χόριο) με την εισαγωγή ειδικών χρωστικών ουσιών. Το τατουάζ προκαλεί λύση της συνέχειας του συνδετικού ιστού.

Γράφει η η δερματολόγος Πηνελόπη Τυμπανίδου

Τυπικά, ο tattoo artist χρησιμοποιεί μία φορητή συσκευή με την οποία μία ή περισσότερες μικρές βελόνες τρυπούν επαναλαμβανόμενα το δέρμα, εγχύοντας με κάθε τρύπημα μικροσκοπικές σταγόνες από τη χρωστική. Η διαδικασία αυτή, που γίνεται χωρίς αναισθητικό, προκαλεί μικρή αιμορραγία και ελάχιστο έως σοβαρό πόνο, ανάλογα με το όριο αντοχής κάθε ατόμου και το σημείο του σώματος όπου γίνεται το τατουάζ.

finger tatoo

Το τατουάζ προϋποθέτει λύση της συνεχείας του δέρματος, δηλαδή πληγή, και εξαιτίας αυτού του γεγονότος μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές.

Λοιμώξεις

Αν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, μπορεί να υπάρξει μόλυνση της πληγής από μικρόβια όπως σταφυλοκοκκική λοίμωξη της επιδερμίδας ή ακόμα και του δέρματος εν τω βάθει. Σε τέτοια περίπτωση μπορεί να παρουσιαστούν συμπτώματα όπως οίδημα, πόνος, ερυθρότητα, κνησμός.

Εάν το τατουάζ είναι εκτενές, η λοίμωξη μπορεί να γίνει και συστηματική με σοβαρές συνέπειες για τον ασθενή.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Οι χρωστικές που χρησιμοποιούνται στα τατουάζ, ειδικά οι κόκκινες, οι πράσινες, οι κίτρινες και οι μπλε, μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική δερματική αντίδραση (π.χ. κνησμώδες εξάνθημα) στο σημείο της έγχυσής τους. Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί αμέσως μετά το τατουάζ ή και πολύ καιρό αργότερα, ακόμα και έπειτα από μήνες ή χρόνια εν είδη δερματίτιδας στο σημείο του τατουάζ.

Άλλα δερματικά προβλήματα

Μερικές φορές δημιουργούνται γύρω από τις χρωστικές του τατουάζ τα λεγόμενα κοκκιώματα. Tα κοκκιώματα που οφείλονται στην προσπάθειά του να απομακρύνει τις χρωστικές, μπορεί να προκαλέσουν δυσμορφικές ουλές. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν χηλοειδή, δηλαδή δερματικές υπερτροφικές ουλές που οφείλονται στην υπερβολική ανάπτυξη ινώδους (ουλώδους) ιστού.

Μετάδοση νοσημάτων

Αν ο εξοπλισμός με τον οποίο γίνεται το τατουάζ δεν έχει απολυμανθεί σωστά, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης διαφόρων νοσημάτων, όπως τέτανος, ηπατίτιδες Α και C, ακόμα και HIV/AIDS.

Επιπλοκές στη μαγνητική τομογραφία

Έχουν υπάρξει μερικές αναφορές για ανθρώπους με μεγάλα τατουάζ (ή μόνιμο μακιγιάζ), οι οποίοι εκδήλωσαν διόγκωση ή έγκαυμα του δέρματος στο σημείο του τατουάζ, όταν έκαναν μαγνητική τομογραφία. Έχουν επίσης υπάρξει αναφορές για περιπτώσεις όπου οι χρωστικές του τατουάζ επηρέασαν την ποιότητα της λαμβανόμενης εικόνας στην μαγνητική τομογραφία.

Η αιτία αυτών των εξαιρετικά σπάνιων αντιδράσεων δεν είναι γνωστή, αλλά ίσως οφείλονται σε αλληλεπίδραση με τα μεταλλικά στοιχεία ορισμένων χρωστικών, ειδικά της μαύρης. Πάντως αυτό είναι σπάνιο και έτσι τα τατουάζ δεν ανήκουν στις αντενδείξεις για μαγνητική.

Δρ. Πηνελόπη Τυμπανίδου

Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 121, Αθήνα

210 6435455

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Τρύπα στη μύτη: Βελόνα ή piercing;

Είναι… ένοχα τα τατουάζ για την εμφάνιση καρκίνου;

 

Σχετικά άρθρα