Η μητέρα μου δεν δέχεται ότι έχω σεξουαλικές ανάγκες. Πώς να την αντιμετωπίσω;

Είμαι 20 χρονών και πριν 3 χρόνια ολοκλήρωσα. Τα 2 τελευταία χρόνια έχω μία σχέση και πρόσφατα είπα στη μητέρα μου πως ολοκλήρωσα πριν λίγους μήνες. Ο λόγος που το καθυστέρησα ήταν γιατί φοβόμουν την αντίδραση της, η οποία ήταν πολύ χειρότερη από όσο φανταζόμουν. Δε το δέχτηκε με καθόλου καλό τρόπο, δεν της άρεσε. Και τώρα δεν ξέρω πως να χειριστώ την κατάσταση με τη μητέρα μου αλλά και με τη σχέση μου ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά. Τι με συμβουλεύεται να κάνω;

Στο ερώτημά σας απαντά η ψυχολόγος Μαρία Σκαρλάτου:

Αγαπητή αναγνώστρια,

δεν είναι σαφές αν μένετε μαζί με τη μητέρα σας. Ρωτώ κάτι τέτοιο γιατί είναι τελείως διαφορετικό το να συμβιώνετε και να υπάρχει καθημερινή τριβή και διαφορετικό να είστε για παράδειγμα φοιτήτρια και να υπάρχει μόνο τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ σας. Στη δεύτερη περίπτωση τα πράγματα είναι πιο εύκολα.

Η ηλικία που αναφέρατε είναι μια πολύ φυσιολογική ηλικία για να ξεκινήσει μια νεαρή γυναίκα να έχει ερωτικές σχέσεις. Η αντίδραση της μητέρας σας είναι υπερβολική και αφορά δικά της άλυτα θέματα που τα προβάλλει επάνω σας. Δεν γνωρίζω περισσότερα στοιχεία που θα με βοηθούσαν να τοποθετηθώ και να σας απαντήσω πιο ολοκληρωμένα. Δεν γνωρίζω την ηλικία της μητέρας σας, αν είναι χωρισμένη, αν έχει σχέση, αν είναι απογοητευμένη από τον πατέρας σας ή τους άντρες γενικά και δεν τους εμπιστεύεται λόγω κακών δικών της εμπειριών.

Έχετε άλλα αδέρφια; Αν έχετε απέναντι σε αυτά συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα; Ή η αντίδρασή της είναι μόνο απέναντι σε εσάς;  Μέχρι τώρα γνώριζε τις σχέσεις σας; Δεν έχει πρόβλημα με το να έχετε σχέση αλλά την ενοχλεί που ολοκληρώσατε μετά από 2 χρόνια;

Όπως και να έχουν τα πράγματα, δώστε της λίγο χρόνο για να επεξεργαστεί την καινούργια πληροφορία και προσπαθήστε να συζητήσετε όταν θα έχει ηρεμήσει. Αν περάσει χρόνος και δεν έχει αλλάξει κάτι από τη μεριά της, θα είναι καλό να σταματήσετε να της μιλάτε για τα προσωπικά σας και να τα μοιράζεστε μόνο ανθρώπους που μπορούν να σας ακούσουν.

Μαρία Σκαρλάτου
Ψυχολόγος
6945916860
http://mariaskarlatou.blogspot.gr

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Εκρηκτική σχέση μητέρας-κόρης: Πώς θα σβήσετε τις «φωτιές»;

Τοξική σχέση μητέρας – κόρης: «Ψάχνει τα πράγματά μου, θέλει να με ελέγχει. Πώς θα ξεφύγω;»

Σχετικά άρθρα