Καλή υγεία (και) τα Χριστούγεννα: «Στοπ» στα μικρόβια και το άγχος!

Ιοί, μικρόβια, αλλά και η σωστή υγιεινή στην κουζίνα, κατά το εορταστικό μαγείρεμα είναι στοιχεία στα οποία πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα για να προσταεύθουμε σε επίπεδο υγείας. Και φυσικά, το άγχος δεν έχει καμία θέση στις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων!

Γράφει ο δρ. Αναστάσιος Γιακουμής, MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος

Προφυλαχθείτε από ιούς και μικρόβια

Τα Χριστούγεννα καθώς βρίσκονται στην καρδιά του χειμώνα συμπίπτουν με την έξαρση των εποχικών ιώσεων και επιδημιών.

Η συνεύρεση πολλών ατόμων σε κλειστούς και μη-επαρκώς αεριζόμενους χώρους οδηγεί σε συγχρωτισμό που αυξάνει την  αερογενή μετάδοση μικροβίων μέσω σταγονιδίων.

Για αυτό σεβόμενοι τους συνανθρώπους μας, αλλά και τον εαυτό μας, πλένουμε τα χέρια μας συχνά με σαπουνόνερο και καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με χαρτομάντιλο όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε.

Αν δεν βρίσκεται εύκαιρο χαρτομάντιλο χρησιμοποιούμε τον αγκώνα μας, αλλά ποτέ τις παλάμες μας.

Προσοχή στη κουζίνα

Πέρα από την γρίπη και τα κρυολογήματα τα Χριστούγεννα καραδοκεί και η γαστρεντερίτιδα. Δεν είναι λίγα μάλιστα ακόμα και τα ομαδικά κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης από κατανάλωση μολυσμένης με μικρόβια τροφής.

Για αυτό τηρούμε με ευλάβεια τους κανόνες υγιεινής στην κουζίνα. Τοποθετούμε τα νωπά κρέατα στο κατώτερο μέρος της συντήρησης του ψυγείου ώστε να μην στραγγίζουν πάνω σε άλλες τροφές, ενώ καταψύχουμε καταλλήλως ό,τι δεν χρειαζόμαστε άμεσα. Δεν πλένουμε την γαλοπούλα πριν το μαγείρεμά της καθώς υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης βακτηρίων στους πάγκους της κουζίνας μας.

Αν αγοράσουμε κατεψυγμένη γαλοπούλα φροντίζουμε να ξεπαγώσει τελείως χωρίς ύπαρξη κρυστάλλων πάγου μέσα της (συνήθως χρειάζονται 10-12 ώρες ανά κιλό). Έπειτα την μαγειρεύουμε εωσότου το κρέας της αλλάξει από το αρχικό ροζ και ο ζωμός της είναι καθαρός και διαυγής. Εννοείται πως πάντα πλένουμε τα χέρια μας και τους πάγκους όταν παρασκευάζουμε τροφές στην κουζίνα.

Προκειμένου να αποφύγουμε τις επιμολύνσεις μεταξύ των τροφών κρατάμε τα ωμά κρεατικά, πουλερικά, θαλασσινά και αυγά (συμπεριλαμβανομένων και των ζωμών τους) μακριά από έτοιμα προς βρώση φαγητά και επιφάνειες σερβιρίσματος. Επίσης χρησιμοποιούμε διαφορετικές επιφάνειες κοπής για κάθε υλικό ξεχωριστά. Πάντα μαγειρεύουμε σύμφωνα με τις οδηγίες των συνταγών στις προβλεπόμενες θερμοκρασίες.

Όλες οι μαγειρεμένες τροφές, καθώς και τα απομεινάρια τους,  θα πρέπει να φυλάσσονται εντός ψυγείου μετά το δίωρο ενώ έχουμε βεβαιωθεί πως δεν είναι ζεστές ακόμα. Τέλος πετάμε από το ψυγείο όποια από τις φυλασσόμενες τροφές δεν έχει καταναλωθεί εντός τεσσάρων το πολύ ημερών.

Μείνετε ήρεμοι

Τα Χριστούγεννα οι δαπάνες ξεφεύγουν των συνηθισμένων ορίων. Φρόνιμο είναι λοιπόν να έχουμε εκ των προτέρων υπό έλεγχο τις αναμενόμενες υποχρεώσεις και έξοδά μας ώστε να μην επιφορτιστεί η ψυχική υγεία και το πορτοφόλι μας.

Δεν ντρεπόμαστε να ζητήσουμε βοήθεια από φίλους και συγγενείς, αν χρειαστεί, και διατηρούμε την ψυχραιμία και αισιοδοξία μας αν βρεθούμε αναπάντεχα εκτός προϋπολογισμού. Στην αρμονική διαχείριση του άγχους συμβάλει ο ισορροπημένος ύπνος οπότε καλό είναι να σιγουρευτούμε πως κοιμόμαστε αρκετά (7-8 ώρες ημερησίως).

Δρ. Αναστάσιος Β. Γιακουμής, MD PhD
Ειδικός Παθολόγος
Ιατρός Αιμοσφαιρινοπαθειών
Επιμελητής Β’ Ε.Σ.Υ.
Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας
Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς»

Σχετικά άρθρα