Πώς να τηρήσεις ένα πρόγραμμα ύπνου στα παιδιά την περίοδο των γιορτών;

Οι διακοπές των Χριστουγέννων ξεκίνησαν κι είτε είστε σπίτι είτε έχετε πάει κάπου διακοπές είναι σίγουρο ότι το πρόγραμμα των μικρών σας θα διαταραχθεί λιγάκι! Κάποιες μέρες θα υπάρχει κόσμος στο σπίτι ή θα βρίσκεστε εσείς σε ξένα σπίτια και θα είναι πολύ δύσκ0λο να τηρήσετε αυστηρά το πρόγραμμα ύπνου που έχει συνηθίσει το παιδί σας. Ωστόσο, πρέπει να φροντίσετε να μην κουραστεί αλλά και να  τηρήσει ένα κάποιο πρόγραμμα με ενδεχομένως κάποιες παρεκκλίσεις από την καθημερινή του ρουτίνα.

Μερικές συμβουλές που θα σου φανούν πολύτιμες κατά τη διάρκεια των γιορτών!

Προσπάθησε να τηρήσεις μια ρουτίνα

Μπορεί να κοιμηθεί πιο αργά τις μέρες που δεν πηγαίνει σχολείο ή παιδικό σταθμό, αλλά φρόντισε να “πατάς” πάντα σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Μπορεί να γίνει μια εξαίρεση ενδεχομένως σήμερα ή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά προσπάθησε, όσο σου επιτρέπει και το δικό σου πρόγραμμα, να κοιμίζεις το παιδί σου σε συγκεκριμένη ώρα. Τα παιδιά λατρεύουν την ασφάλεια της ρουτίνας, όσο και αν δείχνουν το αντίθετο!

Απόφυγε όσο μπορείς τα γλυκίσματα, ειδικά το βράδυ!

Είναι σίγουρο ότι όλοι μας θα κάνουμε διατροφικές ατασθαλίες αυτό το διάστημα. Ωστόσο, τόσο για τη -μακροπρόθεσμη- υγεία του παιδιού σου όσο και για την ηρεμία του -και τη δική σας- μην του δώσεις μεγάλη ποσότητα χριστουγεννιάτικων γλυκών! Η ζάχαρη δίνει υπερβολική ενέργεια σε ένα ήδη ακούραστο παιδί! Και αν του δώσεις και κάτι με σοκολάτα, μάλλον δεν θα καταφέρει ποτέ να βγει από την υπερένταση!

Να αποφύγεις τάμπλετ και κινητά!

Οι μπλε οθόνες έχει αποδειχθεί πόσο βλαβερές είναι για το παιδί σου και πόσο αρνητικά επιδρούν στον ύπνο του! Όσο κι αν θεωρείς ότι με αυτόν τον τρόπο θα ηρεμήσει και θα αποκοιμηθεί, δεν του κάνεις καλό! Φυσικά οι επιστήμονες λένε ότι ούτε κι εσύ πρέπει να εκτίθεσαι σε οθόνες προτού πέσεις να κοιμηθείς!

Και καλές γιορτές!

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πόσο… αθώα είναι για τα παιδιά σας τα γλυκά των Χριστουγέννων;

Η ασφάλεια της καθημερινής ρουτίνας ενός παιδιού

Χριστούγεννα: Τα 7 μαθήματα ζωής που πρέπει να δώσεις στο παιδί σου

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα