Αλ. Τσίπρας: Οι «Πρέσπες» φέρνουν πιο κοντά Ελλάδα και Σερβία

«Η Συμφωνία των Πρεσπών θα βοηθήσει την Ελλάδα και τη Σερβία να έρθουν ακόμα πιο κοντά και να αναπτύξουν ακόμα καλύτερα την οικονομική τους συνεργασία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτησή του στη σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στο Βελιγράδι, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο του 2ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Σερβίας και τη συνεδρίαση του Συμβουλίου σε διευρυμένη σύνθεση.

«Η ΠΓΔΜ είναι χώρα ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σερβία και δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι όλα αυτά τα χρόνια ήταν μια χώρα σαν γκρι ζώνη ανάμεσά μας. Τώρα, λοιπόν, δεν θα έχουμε ένα τείχος ανάμεσα στις χώρες μας, αλλά μια γέφυρα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε δε, στις προοπτικές οικονομικής συνεργασίας που διανοίγονται «τόσο μέσα από επενδύσεις Ελλήνων επιχειρηματιών στη Σερβία όσο και μέσα από επιχειρηματικές δραστηριότητες και στις τρεις χώρες (Ελλάδα, Σερβία και ΠΓΔΜ), αλλά κυρίως μέσα από πρότζεκτ που θα ενισχύσουν τη διασυνδεσιμότητα και θα δώσουν τη δυνατότητα, πολίτες και εμπορεύματα να πηγαίνουν πιο γρήγορα από τη Θεσσαλονίκη στο Βελιγράδι και τα Σκόπια».

Η Ελλάδα, τόνισε ο πρωθυπουργός, «έχει αποδείξει ότι είναι μια χώρα που παίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή» και «το αποδεικνύει εμπράκτως και με τη Συμφωνία των Πρεσπών, μετά από 30 χρόνια και πλέον διενέξεων με την κοινά γειτονική μας χώρα». Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα πως στόχος είναι, «η πρώτη διεθνής συμφωνία που θα συναφθεί από τη γειτονική μας χώρα με τη νέα της ονομασία να είναι ανάμεσα στις τρεις χώρες, την Ελλάδα, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία, όπως θα ονομαστεί σε λίγο καιρό, ούτως ώστε να προχωρήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς ένα σιδηροδρομικό άξονα που θα συνδέει την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Σκόπια, το Βελιγράδι και από εκεί τη Βουδαπέστη και θα φέρει πιο κοντά σε χρόνο την Ελλάδα και τη Σερβία και θα έχει εξαιρετικά ευνοϊκές συνέπειες και για το εμπόριο και για τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τους δεσμούς μας στην περιοχή και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια».

«Να αποτελέσουν Ελλάδα και Σερβία την εμπροσθοφυλακή για θετικές εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια»

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Σέρβο Πρόεδρο για τη φιλοξενία και τις εξαιρετικές, όπως τόνισε, μεταξύ τους διαβουλεύσεις, αναφέρθηκε στα αισθήματα φιλίας και αλληλοϋποστήριξης ανάμεσα στον ελληνικό και τον σερβικό λαό στις δύσκολες περιόδους των βομβαρδισμών στη Σερβία αλλά και της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, αλλά, όπως τόνισε, «δεν βασιζόμαστε μόνο στα αισθήματα των λαών μας αλλά και σε ένα κοινό όραμα, της συνεργασίας, της σταθερότητας, της ευημερίας, να φύγουμε από τη λογική της αδράνειας, να λύσουμε προβλήματα ώστε οι χώρες μας να αποτελέσουν την εμπροσθοφυλακή θετικών εξελίξεων στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τις ισχυρές διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας που έχουν διαχρονικά βασιστεί στους στενούς ιστορικούς, πολιτιστικούς δεσμούς των δύο λαών και έχουν ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το τελευταίο διάστημα, επισήμανε πως είναι η τρίτη φορά που επισκέπτεται το Βελιγράδι με την ιδιότητα του πρωθυπουργού και υπογράμμισε τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει προς την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

«Δίνουμε ένα νέο όραμα για την περιοχή μας που βασίζεται στη συνεργασία και την ευημερία και την προοπτική των λαών μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές σχέσεις, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα παραμένει τρίτη δύναμη μεταξύ των ξένων επενδυτών και επισήμανε πως στη συνάντηση διερευνήθηκαν τρόποι και προοπτικές ενίσχυσης της θέσης των ελληνικών επιχειρήσεων στη σερβική οικονομία. Είπε ακόμα πως εξετάστηκε το πώς θα καταστεί δυνατή η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη χρηματοδότηση των διαφόρων πρότζεκτ ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και της διασυνδεσιμότητας (π.χ. μέσα από περιφερειακά προγράμματα συνεργασίας), ενώ συμφωνήθηκε, στο επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα, ενδεχομένως την προσεχή άνοιξη, να υπογραφεί μια συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας.

Καταδίκη των τελευταίων ενεργειών του Κοσόβου αλλά και ανάγκη συνέχισης του διαλόγου

Οι κ.κ. Τσίπρας και Βούτσιτς συζήτησαν στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν τόσο το θέμα της αύξησης των δασμών κατά 100% από την πλευρά του Κοσόβου προς τη Σερβία και τη Βοσνία όσο και το ζήτημα της συγκρότησης τακτικού στρατού στο Κόσοβο, δύο ζητήματα που έχουν προκαλέσει ένταση στις σχέσεις Βελιγραδίου- Πρίστινας. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρόκειται για «δυσάρεστες εξελίξεις» και καταδίκασε την «απαράδεκτη ενέργεια» από την πλευρά της Πρίστινας για κατακόρυφη αύξηση των δασμών αλλά και τις προσπάθειες για τη δημιουργία στρατού.Οπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσίπρας, «αυτές οι πρωτοβουλίες όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην προοπτική της σταθερότητας στην περιοχή, αντιθέτως συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση».

Παράλληλα, επισήμανε πως ο Σέρβος Πρόδρος και η κυβέρνησή του κάνουν μια δύσκολη προσπάθεια από την οποία δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούν, εξηγώντας πως θα πρέπει να επιμείνουν στην ανάγκη εξεύρευσης μιας λύσης. «Στέλνω ένα μήνυμα καταδίκης στην πλευρά του Κοσόβου που ρίχνει λάδι στη φωτιά αλλά την ίδια στιγμή να συνεχίσει η σερβική κυβέρνηση σ’ αυτό τον δύσκολο δρόμο της εξεύρεσης λύσης διότι αυτός ο δύσκολος δρόμος είναι ο δρόμος της προοπτικής της σταθερότητας και ο δρόμος της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας που τόσο πολλά έχει να δώσει και στον σερβικό λαό και στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Επανέλαβε δε, τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας «γιατί πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο δρόμος και για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια αλλά είναι και ο δρόμος για την προοπτική της Σερβίας τα επόμενα χρόνια, που για εμάς αποτελεί μια χώρα στρατηγικής σημασίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».

Ευκαιρίες συνεργασίας σε πρότζεκτ κοινού ενδιαφέροντος

Με αφορμή και την αυριανή 6η Τετραμερή Σύνοδο Συνεργασίας Βουλγαρίας- Ελλάδας- Σερβίας- Ρουμανίας, που θα διεξαχθεί στη σερβική πρωτεύοουσα, με τη συμμετοχή και των πρωθυπουργών της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και της Ρουμανίας Βιόριτσα Νταντσίλα, ο κ. Τσίπρας είπε πως η ουσιαστική αυτή συνεργασία βασίζεται «σε μια σειρά από πρότζεκτ ιδιαίτερου οικονομικού ενδιαφέροντος, πρότζεκτ διασυνδεσιμότητας στον τομέα της ενέργειας και του εμπορίου, που μπορούν να δώσουν επιπρόσθετη οικονομική και γεωοπολιτική περιοχή των Βαλκανίων».

Σε ό,τι αφορά τις ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, που τέθηκαν και στη σημερινή κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Βούτσιτς, ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως «η Ελλάδα έχει ένα στρατηγικό στόχο να γίνει ένα διεθνές ενεργειακό hub» και αναφέρθηκε σε διάφορα έργα στον συγκεκριμένο τομέα (π.χ. διακλαδώσεις ΤΑΡ, IGB, IBS- διασυνδετήριος Βουλγαρίας- Σερβίας κ.ά), λέγοντας πως «όλα αυτά δίνουν μια σημαντική προοπτική οικονομικής ανάπτυξης και σταθερότητας στην περιοχή μας».

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμη οι προοπτικές συνεργασίας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της Ψηφιακής Πολιτικής και των νέων τεχνολογιών που, όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, «είναι το μέλλον», αλλά και του αθλητισμού. Συγκεκριμένα, «ο αθλητισμός και ο πολιτισμός αποτελούν γέφυρες ανάμεσα στους λαούς», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στην «πολύ μεγάλη παράδοση» Ελλάδας και Σερβίας στον τομέα του αθλητισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αν κάποτε μπορούσαμε να φτιάξουμε μια μεικτή ομάδα μπάσκετ ίσως να γινόταν ανταγωνιστική στο ΝΒΑ.

Αναφέρθηκε και στην πρόταση για τη δυνατότητα Ελλάδα- Σερβία- Βουλγαρία- Ρουμανία να διεκδικήσουν από κοινού μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση, όπως το Μουντιάλ του 2030 ή το Ευρωπαϊκό του 2028, που θα συζητηθεί ευρύτερα αύριο, με τη συμμετοχή και των υπουργών Αθλητισμού των τεσσάρων χωρών. «Σκεφτείτε τον συμβολισμό. Μια περιοχή που είναι γνωστή για τις συγκρούσεις, τις διενέξεις, τους πολέμους, να γίνει γνωστή μέσα από τη συνεργασία τεσσάρων χωρών προκειμένου να διεκδικήσουν ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά άρθρα