Έχω διαβήτη: Τι να προσέξω στις Γιορτές;

Η περίοδος των Γιορτών, με την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα να είναι προ των πυλών είναι αρκετά δύσκολη για όσους πάσχουν από ζάχαρο, αλλά και έχουν θέμα με την καρδιά τους.

Γράφει ο δρ. Αναστάσιος Γιακουμής, MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος

Ελέγξτε το ζάχαρό σας!

Η υπερβολική κατανάλωση γλυκών στις γιορτές συμβάλλει στην ανάπτυξη υπεργλυκαιμίας και παχυσαρκίας. Όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να προσέχουν να μην παρασυρθούν γιατί μπορεί να απορυθμιστεί η νόσος τους.

Όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, έτσι και οι πάσχοντες από χρόνιες νόσους καλό είναι να παραμένουν ζεστοί και στεγνοί ντυμένοι σε πολλά στρώματα.

Επιπρόσθετα ο ψυχρός αέρας, το άγχος, ο καπνός από το τζάκι και τα έντονα αποσμητικά χώρου ή αρωματικά κεριά μπορούν να πυροδοτήσουν κρίση άσθματος οπότε καλό είναι να βρίσκονται εύκαιρα τα εισπνεόμενα φάρμακα των πνευμονοπαθών.

Επιβλαβή μπορεί να είναι και τα αληθινά έλατα, ιδίως τα νεκρά, καθώς φέρουν υψηλά επίπεδα σπόρων από μύκητες που ερεθίζουν το αναπνευστικό σύστημα προκαλώντας βήχα και ενίοτε βρογχόσπασμο. Για αυτό προτιμούμε ζωντανά έλατα (χλωρά που χρειάζονται πότισμα) ή ακόμα καλύτερα ψεύτικα.

Όσοι από εμάς ανήκουν σε ομάδες κινδύνου λόγω χρόνιας πάθησης φρόνιμο είναι να κάνουν τον αντιγριπικό και τους υπόλοιπους απαραίτητους εμβολιασμούς για την περίπτωσή τους, καθώς και να επιμελούνται της ατομικής υγιεινής τους πλένοντας τα χέρια τους τακτικά και αερίζοντας συχνά τους κλειστούς χώρους.

Όσοι λαμβάνουν χρόνιες θεραπείες θα πρέπει να προνοήσουν ώστε να μην ξεμείνουν από φάρμακα κατά την διάρκεια των αργιών με το να συνταγογραφήσουν και να προμηθευτούν έγκαιρα την συνήθη φαρμακευτική αγωγή τους.

Προστατέψτε την καρδιά σας!

Τέλος όλοι μας, και πρωτίστως οι χρόνιοι ασθενείς, θα πρέπει να αποφύγουμε τον κίνδυνο της λεγόμενη «καρδιακής προσβολής των γιορτών» με το να μετριάσουμε την έκθεσή μας στο ψύχος, το άγχος, τα βαριά γεύματα, τα οινοπνευματώδη και το κάπνισμα (ενεργητικό και παθητικό).

Ας μην παραλείπουμε τα φάρμακά μας και ποτέ μην αγνοούμε  σοβαρά συμπτώματα όπως ο πόνος στο στήθος. Η υγεία της καρδιά μας είναι ένα από τα πολυτιμότερα δώρα που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας.

Δρ. Αναστάσιος Β. Γιακουμής, MD PhD
Ειδικός Παθολόγος
Ιατρός Αιμοσφαιρινοπαθειών
Επιμελητής Β’ Ε.Σ.Υ.
Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας
Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς»

Διαβάστε σχετικά άρθρα

3 συμβουλές για να προστατεύσετε την υγεία σας στις Γιορτές!

 

Σχετικά άρθρα