Οι γονείς μου με έχουν φορτώσει με πολλά φροντιστήρια! Δεν την παλεύω καθόλου!

Οι γονείς μου συνεχώς με πιέζουν και με αναγκάζουν να κάνω εξωσχολικά μαθήματα σε φροντιστήρια χωρίς την θέληση μου. Αρχικά ήταν με τα γαλλικά τα οποία όταν πρώτο ξεκίνησα μου άρεσαν μέχρι που σε μια φάση μετά από χρόνια και αποτυχία σε πτυχίο επιτέλους σταμάτησα. Όμως όλο αυτόν το καιρό τους έλεγα πως δεν θέλω να κάνω άλλο αυτήν την γλώσσα και εκείνοι γινόντουσαν έξαλλοι όταν το άκουγαν. Ένα παρόμοιο μοτίβο είναι τώρα με την εξωσχολική πληροφορική την οποία ήθελα να ξεκινήσω επί την θέληση μου μέχρι που μετά από έναν μήνα κατάλαβα πως δεν είναι αυτό που έψαχνα. Όταν τους δήλωσα σήμερα πως δεν θέλω να συνεχίσω νευρίασαν και με απειλούσαν πως θα μου πάρουν το κινητό, πως δεν θα με ξαναφήσουν να πάω ταξίδι (είχα πάει πρόσφατα ) και πως να μην περιμένω τίποτα που θα ζητήσω .

Γενικώς πιστεύω πως οι γονείς μου δεν ακούν καθόλου την άποψη μου όταν τους μιλάω και δεν καταλαβαίνουν τα όρια μου. Δεν είμαι αναγκασμένος να κάνω μαθήματα περιττά που δεν θέλω και ούτε να μου υπενθυμιζόμουν συνεχώς για το διάβασμα που στο κάτω κάτω το έλεγχο!

Η απάντηση του ειδικού στο ερώτημά σας

Έχεις απόλυτο δίκιο. Δυστυχώς, πολλοί γονείς κάνουν αυτό το μεγάλο λάθος που κάνουν και οι δικοί σου γονείς, δηλαδή, να βλέπουν τα παιδιά τους σαν προεκτάσεις του εαυτού τους και να τα φορτώνουν με τα δικές τους ανεκπλήρωτες επιθυμίες και τα δικά τους ανεκπλήρωτα όνειρα, με αποτέλεσμα την ύπαρξη συγκρούσεων μέσα στην οικογένεια.

Θα σου έλεγα να ψάξεις να βρεις κάποιον σύμμαχο στο πρόσωπο κάποιου συγγενή σου, κάποιου καθηγητή σου ακόμα, ώστε να τους πει κάποια πράγματα και να τους κάνει κάπως να καταλάβουν, εφόσον εσύ από μόνος σου δεν μπορείς να τους αντιμετωπίσεις.

Ευάγγελος Κουσιάδης

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας-Ψυχοθεραπευτής-Συγγραφέας

www.kousiadis.gr

email: [email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Όταν οι γονείς «ξεχωρίζουν» τα παιδιά τους: Η… κατάρα του μεσαίου παιδιού!

Tα 5 μεγάλα λάθη που κάνουν οι γονείς

 

Σχετικά άρθρα