Αρχική / Υγεία / Η Υγεία μου / Γυναικολογία / Ο κύκλος μου είναι ασταθής και πολλές φορές έχω καθυστέρηση. Είναι εύκολο να μείνω έγκυος;

Η 21χρονη Μαίρη ρωτά

Ο κύκλος μου είναι ασταθής και πολλές φορές έχω καθυστέρηση. Είναι εύκολο να μείνω έγκυος;

Γενικά, ο κύκλος μου είναι ασταθής και πολλές φορές έχω καθυστέρηση. Ωστόσο τους προηγούμενους δύο μήνες είχα σταθερά κύκλο ανά 28 μέρες. Αυτόν τον μήνα όμως η περίοδος μου καθυστέρησε (κάτι φυσιολογικά για τα δεδομένα μου καθώς ήμουν και αρκετά αγχωμένη εκείνο το διάστημα) και για 3-4 μέρες είχα υγρά με ίχνη αίματος σε σκούρο καφέ (συνήθως τέτοια υγρά έχω, όταν έχω ωορρηξία).

Τις τελευταίες μέρες έχω πόνους χαμηλά στην κοιλιά, αλλά το στήθος μου δεν είναι καθόλου πρησμένο. Γενικά, με τον σύντροφό μου έχουμε ελεύθερη επαφή χωρίς να εκσπερματίζει μέσα μου και πάντα μετά την επαφή πηγαίνει να πλυθεί.

Υπάρχει περίπτωση να υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης από προσπερματικά υγρά ή ίσως η καθυστέρηση οφείλεται στον ασταθή κύκλο μου;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Στέφανος Βαλαντάσης, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές η ελεύθερη επαφή ακόμη και χωρίς εκσπερμάτιση, είναι επικίνδυνη για σύλληψη.

Τα προσπερματικά υγρά περιέχουν ικανό αριθμό σπερματοζωαρίων και είναι δυνατό να επιτευχθεί κύηση. Ομοίως και το πλύσιμο του συντρόφου σου δε παρέχει κάποια ασφάλεια.

Αν λοιπόν, η νέα σου περίοδος δεν παρουσιασθεί στην αναμενόμενη ημερομηνία, τότε θα πρέπει να αποκλείσεις το ενδεχόμενο μιας εγκυμοσύνης, ελέγχοντας τα επίπεδα στο αίμα σου της β – χοριακής γοναδοτροπίνης.

Έχοντας ασταθή περίοδο κάθε μήνα θα βρίσκεσαι αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο μιας ανεπιθύμητης κύησης.

Θα συμβούλευα, λοιπόν, από τον επόμενο μήνα να επιλέξεις με τη βοήθεια του γυναικολόγου σου μια ολοκληρωμένη μέθοδο αντισύλληψης.

Δρ. Στέφανος Βαλαντάσης

Χειρούργος – Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

τ. Αναπλ. Διευθυντής ΝΗΣ, Μεγάλης Βρετανίας

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Μου ήρθε περίοδος, αλλά δεν έχω πόνο και η ροή είναι ελάχιστη. Μπορεί να είμαι έγκυος;

Φυσικές μέθοδοι αντισύλληψης: Πόσο αποτελεσματικές είναι;

 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X