Πένθος: Πώς περνούν τις γιορτές οι άνθρωποι που έχασαν τα παιδιά τους;

Έχασα το γιο μου πριν πέντε μήνες. Έχω μία κόρη και μία εγγονή δέκα μηνών. Οι ημέρες των Χριστουγέννων ξέρω πως θα είναι απέραντα δύσκολες έχοντας και τα παιδιά κοντά μου. Οι εναλλαγές της διάθεσης μου είναι πολλές. Πώς μπορώ να διαχειριστώ αύτη την κατάσταση για να μην νιώθουν δύσκολα οι άλλοι αλλά ούτε και εγώ.

Ευχαριστώ.

Στο ερώτημά σας απαντά η ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Φιλοπούλου:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Κατ’ αρχάς θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια. Αυτό που περνάτε είναι ίσως το δυσκολότερο και βαρύτερο τραύμα που μπορεί να περάσει ένας άνθρωπος. Αυτό το ξέρουν και οι άνθρωποι γύρω σας. Τυχόν δυσφορία που μπορεί να εκφράζουν, πιθανότατα να οφείλεται στην δική τους δυσκολία απέναντι σας παρά στο ότι τους «επιβαρύνετε». Με αυτό θέλω να σας πω πως δεν θα ήθελα να σας ανησυχεί το πώς νιώθουν οι γύρω σας.

Το πένθος σας είναι ακόμα πολύ νωπό, και είναι λογικό και αναμενόμενο και το ότι πονάτε και ότι η διάθεση σας είναι υπό τη σκιά αυτού. Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι επιβαρυντικές γιατί δυστυχώς μας θυμίζουν πρόσωπα αγαπημένα που δεν γιορτάζουν πια μαζί μας. Ειδικά αυτά τα πρώτα Χριστούγεννα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα και το ξέρετε.

Δεν ξέρω αρκετά πράγματα για εσάς για να σας δώσω συγκεκριμένες συμβουλές, π.χ. να πάτε σε συγγενικό τραπέζι ή να μείνετε με τους πολύ στενούς συγγενείς σας.  Δεν μπορώ να ξέρω αν θα σας βοηθήσει το να είστε με πολύ κόσμο ή αν θα νιώθατε πιο άνετα μόνο με την κόρη σας. Όμως εσείς ξέρετε τι θα σας κάνει περισσότερο καλό και πώς θα περάσετε αυτές τις γιορτές πιο ανώδυνα. Αυτές τις γιορτές να βάλετε πάνω από όλους τον εαυτό σας και να κάνετε αυτό που θα σας βοηθήσει το περισσότερο.

Ήδη το ότι ζητάτε βοήθεια για το πώς να το διαχειριστείτε είναι ένα καλό σημάδι ότι έχει ξεκινήσει η δύσκολη επούλωση και πως είστε αρκετά δυνατή και πως θα τα καταφέρετε. Να μην ξεχνάτε, πως χρειάζεται πολύ δύναμη για να ζητήσεις βοήθεια.

Με τον καιρό θα βρείτε δύναμη μέσα από την κόρη σας και ακόμα περισσότερη από την εγγονή σας.

Με εκτίμηση και σεβασμό στην ψυχική σας δύναμη,

Δήμητρα Φιλοπούλου
Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Παπαδιαμάντη 7, Άνω Πατήσια
Τηλ.: 213 0 292167, 6956 297109
Facebook: facebook.com/dimitraefilopoulou

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πένθος: Θέλω να κλάψω αλλά δεν μπορώ!

Πένθος και μετατραυματικό στρες: «Νιώθω ότι το άγχος απειλεί το σώμα μου».

Σχετικά άρθρα