«Κίτρινα γιλέκα»: Αστυνομικός τράβηξε πιστόλι εναντίον διαδηλωτή

Σοκαριστικό στιγμιότυπο από τη διαδήλωση των «κίτρινων γιλέκων» το Σάββατο στο Παρίσι κατέγραψε ερασιτεχνική κάμερα με αστυνομικό να τραβά πιστόλι εναντίον διαδηλωτή.

Μπορεί ο αριθμός των διαδηλωτών στις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» να μειώνεται (τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι αρχές), ωστόσο οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία γίνονται πιο βίαιες.

Το Σάββατο το απόγευμα στο Παρίσι, τρεις αστυνομικοί βρέθηκαν απομονωμένοι μπροστά σε πλήθος διαδηλωτών. Ο ένας από τους αστυνομικούς τράβηξε πιστόλι (φαίνεται ξεκάθαρα στο βίντεο) χωρίς, ευτυχώς, να χρησιμοποιήσει το όπλο του κάτι όμως που εξόργισε το πλήθος.

Μετά από σύντομη οδομαχία, οι αστυνομικοί τράπηκαν σε φυγή, ενώ το πλήθος τους ακολούθησε για λίγο πετώντας αντικείμενα προς το μέρος τους.

Όλα αυτά στο κέντρο του Παρισιού και σε μία συγκέντρωση, υποτίθεται, μειωμένου πλήθους και σφρίγους.

Στις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» συμμετείχαν το Σάββατο στη Γαλλία 38.600 άνθρωποι σε ολόκληρη τη Γαλλία, στις 18.00 τοπική ώρα, έναντι 66.000 τον περασμένο Σάββατο την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών.

Στο Παρίσι, η αστυνομική διεύθυνση καταμέτρησε 2000 διαδηλωτές την ίδια ώρα, έναντι σχεδόν 4000 στην κορύφωση της διαδήλωσης το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με μια αστυνομική πηγή. Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η συμμετοχή στις διαδηλώσεις έχει μειωθεί σημαντικά, σε σχέση με έναν μήνα πριν. Στην πρώτη διαδήλωση, στις 17 Νοεμβρίου, είχαν συμμετάσχει 282.000 άνθρωποι.

Την ίδια στιγμή, 220 διαδηλωτές προσήχθησαν σήμερα από τις αρχές σε ολόκληρη τη χώρα και 81 τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση.

Στο Παρίσι, η αστυνομία προσήγαγε 179 ανθρώπους και 36 τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση.

Μπλόκα στα σύνορα

Τα κίτρινα γιλέκα έστησαν μπλόκα κατά μήκος των συνόρων με την Ισπανία, την Ιταλία ή τη Γερμανία, έπειτα από κάλεσμα ηγετικών στελεχών του κινήματος. Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα διόδια του Μπουλού κοντά στα σύνορα με την Ισπανία. Επέτρεπαν τη διέλευση των αυτοκινήτων, εμποδίζοντας, ωστόσο, τα φορτηγά, «σύμβολα των ισπανικών εισαγωγών προς τη Γαλλία σε τιμές εκποίησης εδώ και πολλά χρόνια».

“Ο βασιλιάς Μακρόν έδωσε ψίχουλα στους ζητιάνους», «αρκετά με την περιφρόνηση» έγραφαν τα πανό των διαδηλωτών. Δεκάδες Καταλανοί αυτονομιστές, που φόραγαν κίτρινα γιλέκα, βρέθηκαν στο πλευρό των Γάλλων διαδηλωτών. Το απόγευμα, οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν και απομάκρυναν τους διαδηλωτές, έγινε γνωστό από τη νομαρχία των Ανατολικών Πυρηναίων. Τότε οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε μια γέφυρα για να πετάξουν αντικείμενα προς έναν οδικό άξονα, ενώ ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό από την αστυνομία που προχώρησε σε ρίψεις δακρυγόνων, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στα γαλλο-ισπανικά σύνορα, από την πλευρά των Ατλαντικών Πυρηναίων, τα «κίτρινα γιλέκα» έκλεισαν τον δρόμο στο Μπιριατού, προκαλώντας μποτιλιάρισμα πολλών χιλιομέτρων και από τις δύο πλευρές των συνόρων. Η αστυνομία τους απομάκρυνε νωρίς το πρωί. Στα νοτιοανατολικά, η κυκλοφορία γινόταν μετ’ εμποδίων στη συνοριακή διάβαση του Βιντιμίλε (Αλπ-Μαριτίμ) και στα δύο ρεύματα μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας εξαιτίας ενός μπλόκου που έστησαν περίπου 200 διαδηλωτές. Το μεσημέρι επετράπη η διέλευση των οχημάτων, όχι όμως των φορτηγών.

Πηγή: news247.gr

Σχετικά άρθρα