Ηλεκτρονικά παιχνίδια: πόσες ώρες μπορεί να παίζει ένας έφηβος;

Ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με το θέμα των ηλεκτρονικών… Προσωπικά το καλοκαίρι έπαιζα πολύ με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Τώρα το ελάττωσα και παίζω δηλαδή κάθε Σαββατοκύριακο.., Οι γονείς μου δεν θέλουν να παίζω καθόλου… Τι να κάνω;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος Μάριος Παππάς

Το θέμα των ηλεκτρονικών παιχνιδιών που θίγεις είναι μια μεγάλη μάστιγα της εποχής μας που απασχολεί μεγάλο αριθμό οικογενειών.Το γεγονός πως έχεις καταφέρει να μειώσεις τον χρόνο είναι πολύ σημαντικό. Σκέφτομαι πως οι γονείς σου δεν θέλουν να παίζεις καθόλου γιατί μάλλον το καλοκαίρι θα το είχες παρακάνει και αυτό θα τους θορύβησε.

Γενικά οι απαγορεύσεις οι ολοκληρωτικές ούτε βοηθητικές είναι ούτε φέρνουν αποτελέσματα. Αυτό που χρειάζεται σε όλα τα πράγματα στη ζωή είναι η ισορροπία.Έτσι και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Σαφώς το να να μην παίζεις όλη την εβδομάδα και να παίζεις όλο το Σαββατοκύριακο,ούτε αυτό είναι η λύση.

Η καλύτερη επιλογή είναι να συζητήσετε με την οικογένειά σου και να συμφωνήσετε τον χρόνο που μπορείς να παίζεις τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα, αναγνωρίζοντας πως έχεις το δικαίωμα να παίζεις,αλλά πάντα με μέτρο και όχι εις βάρος των λοιπών υποχρεώσεων ή αναγκών που μπορεί να έχεις.

Για παράδειγμα 1 ώρα την ημέρα τις καθημερινές, αν έχεις ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις σου και λίγο παραπάνω τα Σαββατοκύριακα θα μπορούσε να είναι μια ενδεικτική λύση που και τη χαρά του παιχνιδιού δεν θα σου στερεί,αλλά και αυτό δεν θα είναι σε βάρος των μαθητικών σου υποχρεώσεων και της κοινωνικοποίησης σου σαν έφηβος.

Μάριος Παππάς

Ψυχολόγος

[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Χριστούγεννιάτικα δώρα: Τι να προσέχετε με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια

Παιδί και ηλεκτρονικά παιχνίδια: Πόση ώρα μπορεί να παίζει ο γιος μου;

Ηλεκτρονικά παιχνίδια: Πότε γίνονται επικίνδυνα για τα παιδιά μας

 

Σχετικά άρθρα