Συμβουλές για επίπεδη κοιλιά μετά την καισαρική!

Η γέννηση ενός μωρού με καισαρική τομή προγραμματίζεται μερικές φορές για να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος για το μωρό ή τη μητέρα. Αυτή η χειρουργική επέμβαση που οδηγεί στην τομή της κοιλίας και στη συνέχεια της μήτρας εφαρμόζεται πλέον κατά κόρον και δεν εγκυμονεί ιδιαίτερους κινδύνους.

Μετά την επέμβαση παραμένει μια ουλή, στο σημείο της τομής, που μπορεί να σου προκαλέσει αρχικά έντονη φαγούρα. Στη συνέχεια είναι η σειρά της αποκατάστασης, ώστε να επανέλθει η κοιλιά σου και οι μύες της περιοχής αυτής στην αρχική τους κατάσταση και να φύγει το φούσκωμα, αλλά και τυχόν χαλάρωση.

Ας δούμε, όμως, μαζί τις μεθόδους που εφαρμόζονται για να επανέλθεις στα… φυσιολογικά σου.

Ελαφριά γεύματα και μασάζ

Αμέσως μετά την επέμβαση, η αναισθησία κάνει το έντερο να μην κινείται με αποτέλεσμα να υπάρχει συσσώρευση αερίων, οπότε και εμφανίζεται το πρήξιμο, μαζί με δυσκοιλιότητα. Τα γεύματα θα πρέπει να είναι ελαφρά και μετά από αυτά να ακολουθεί ένα δεξιόστροφο μασάζ στην κοιλιά, το οποίο και θα βοηθήσει στην αποβολή των αερίων.

Μόλις ξεκινήσεις και πάλι το περπάτημα, το έντερο σου θα αρχίσει να κινείται και πάλι, οπότε η κοιλιά θα αρχίσει να υποχωρεί, αναφορικά με το πρήξιμο. Αυτό θα πρέπει να το εφαρμόζεις και στο σπίτι σου για μερικούς μήνες, ώστε να δεις πλήρη υποχώρηση της κοιλιάς σου και των φουσκωμάτων, τα οποία συχνά μπορεί να είναι και επώδυνα.

Σωστή διατροφή

Η διατροφή που θα ακολουθήσεις μετά την καισαρική παίζει σημαντικό ρόλο για την αποκατάσταση της κοιλιακής περιοχής σου. Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια έχουν τον… πρώτο λόγο στο καθημερινό μενού σου.

Σε κάθε περίπτωση δεν ξεχνάς να ενυδατώνεσαι επαρκώς, με 1,5 – 2 λίτρα νερό την ημέρα να κρίνονται απαραίτητα για να επανέλθει γενικά ο οργανισμός σου στην πρότερη καλή λειτουργία του. Μην ξεχνάς ότι η επαρκής πρόσληψη σε μαγνήσιο αναμένεται να σε βοηθήσει στο θέμα της δυσκοιλιότητας.

Αποκατάσταση κοιλιάς και περινέου

Μολονότι το περίνεο δεν… ταλαιπωρείται ιδιαίτερα κατά την καισαρική τομή, όπως συμβαίνει στον φυσιολογικό τοκετό, είναι πιθανό να χρειαστεί να κάνεις κάποιες ασκήσεις αποκατάστασής του περίπου 6 – 8 εβδομάδες μετά την γέννα με καισαρική.

Το ίδιο αναμένεται να γίνει και για την κοιλιακή περιοχή σου, όπου εφαρμόζονται αρχικά ήπιες ασκήσεις φυσιοθεραπείας για την επαναφορά των μυών της συγκεκριμένης περιοχής. Στο διάστημα πριν το ξεκίνημα των φυσιοθεραπειών αυτών, συνέχισε να περπατάς, καθώς έτσι βοηθάς στην καλό οξυγόνωση των μυών, αλλά και των βαθύτερων κοιλιακών σου, των λεγόμενων εγκάρσιων κοιλιακών.

Ώρα για άσκηση!

Περίπου 8 εβδομάδες μετά την καισαρική, ο γιατρός πιθανότατα θα σου δώσει το οκ για να αρχίσεις κάποια αθλητική δραστηριότητα, που θα βοηθήσει τα μέγιστα στο να χάσεις την κοιλιά. Μια πολύ καλή επιλογή αρχικά είναι η κολύμβηση, καθώς δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις και την λεκάνη σου.

Επίσης, γιόγκα και πιλάτες είναι ιδανικές επιλογές για να δυναμώσεις τον κορμό σου, ενώ και το στατικό ποδήλατο θα σε βοηθήσεις να δουλέψεις σε πιο υψηλούς ρυθμούς και να δυναμώσεις την περιοχή της κοιλιάς σου.

Προσοχή! Αυτό που θα πρέπει να έχεις υπόψη σου είναι ότι όσο πιο δραστήρια είσαι πριν την εγκυμοσύνη σου, κάνοντας κάποιους είδους άσκηση και σπορ, τόσο πιο εύκολο θα είναι μετά να επανέλθει το σώμα σου σε καλή κατάσταση.

Επίσης, πριν αποφασίσεις να κάνεις οποιαδήποτε δραστηριότητα θα πρέπει να έχεις συμβουλευτεί τον γιατρό σου, ο οποίος και θα σε κατευθύνει αρμοδίως.

Πηγή: e-sante.fr

Σχετικά άρθρα