Οι θετοί μου γονείς μου απαγορεύουν να βγω από το σπίτι. Είμαι απελπισμένη!

Αποφάσισα να ζητήσω βοήθεια ψυχολογικής υποστήριξης γιατί νιώθω χάλια ψυχολογικά. Αυτό συμβαίνει κυρίως από τότε που έμαθα ότι είμαι υιοθετημένη. Φυσικά, αυτό δεν το έμαθα από τους θετούς γονείς μου, αλλά από τη σχέση που είχα.

Επίσης, είμαι έτσι γιατί οι θετοί μου γονείς δεν εγκρίνουν καμία σχέση που είχα, γιατί ο ένας τους βρώμαγε και ο άλλος τους ξίνιζε. Τέλος πάντων αυτά μέχρι ένα σημείο τα δεχόμουν, αλλά τώρα μου έχουν απαγορέψει την έξοδο από το σπίτι και με έχουν φτάσει σε σημείο να θέλω να κάνω κακό. Αν μπορείτε βοήθησε με γιατί δεν ξέρω τι να κάνω.

Στο ερώτημά σας απαντά η ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Φιλοπούλου:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Μέσα από το ερώτημα σας καταλαβαίνω πως είστε σε πολύ δύσκολη ψυχολογική κατάσταση. Η πίεση που νιώθετε και η δυσφορία είναι αποτέλεσμα πολλών και διαφορετικών καταστάσεων που βιώνετε. Φοβάμαι πως μία συμβουλή δεν θα μπορέσει να σας βοηθήσει. Από τη μία δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι συμβαίνει με τους γονείς σας, πώς ήταν οι σχέσεις σας πριν την αποκάλυψη, πώς έχουν επηρεαστεί από αυτήν κ.ο.κ.

Επιπλέον, δεν μπορώ να καταλάβω το καθεστώς συμβίωσης σας – μιας και μου φαίνεται περίεργο για την ηλικία σας το ότι έχουν τη δύναμη να σας απαγορεύουν την έξοδο. Έχω λοιπόν την εντύπωση πως η σχέση σας είναι περίπλοκη και γι’ αυτό το λόγο θα αποφύγω να σας δώσω οποιαδήποτε συμβουλή, δεδομένου ότι δεν έχω πλήρη εικόνα της σχέσης και των δυναμικών της.

Αυτό που θα κάνω όμως είναι να σας παροτρύνω να δείτε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Αν δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα, μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιο δημόσιο κέντρο ψυχικής υγείας ή και να καλέσετε σε κάποια γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με κάποιον ειδικό και να του δώσετε μια ξεκάθαρη εικόνα του τι συμβαίνει. Μέσω της θεραπείας θα μπορέσετε να βοηθηθείτε πιο σφαιρικά και πιο αποτελεσματικά.

Με εκτίμηση,

Δήμητρα Φιλοπούλου
Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Παπαδιαμάντη 7, Άνω Πατήσια
Τηλ.: 213 0 292167, 6956 297109
Facebook: facebook.com/dimitraefilopoulou

Σχετικά άρθρα