Κριθαράκι ολικής με κοτόπουλο και μπρόκολο

Θέλετε μια light συνταγούλα αλλά και νόστιμη ταυτόχρονα;  Τότε συνδυάστε κοτόπουλο, μπρόκολο και κριθαράκι ολικής αλέσεως! Το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει!

Υλικά

  • 1 μέτριο μπρόκολο, κομμένο σε μπουκετάκια (αν θα χρησιμοποιήσετε παγωμένο, θα χρειαστείτε περίπου 2 καλά γεμάτα φλιτζάνια κομμένο μπρόκολο)
  • ¼ φλ. ελαιόλαδο
  • 4 μπουτάκια κοτόπουλο με δέρμα και κόκαλο
  • 1 μέτριο κόκκινο ή άσπρο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • ½ φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 2 κουταλιές βούτυρο ανάλατο
  • 500γρ. κριθαράκι ολικής αλέσεως
  • 1 κουταλιά τυρί Φιλαδέλφεια
  • χαλλούμι τριμμένο και φρέσκο δυόσμο (για το γαρνίρισμα)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Βήματα

Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε 6 φλιτζάνια αλατισμένο νερό και την τοποθετείτε σε δυνατή φωτιά. Μόλις κοχλάσει, χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε το μπρόκολο. Καλύπτετε την κατσαρόλα και βράζετε για 6 λεπτά. Βάζετε ένα μπολ με παγωμένο νερό στο πάγκο της κουζίνας. Βγάζετε το μπρόκολο από την κατσαρόλα με τρυπητό κουτάλι (φυλάξτε το νερό που το βράσατε) και το βάζετε στο μπολ με το παγωμένο νερό. Αυτό το κάνετε ώστε το μπρόκολο να διατηρήσει το έντονο πράσινο χρώμα του. Όταν είναι κρύο το στραγγίζετε και το κόβετε με μαχαίρι σε μπουκιές. Το βάζετε σε ένα μπολ και το κρατάτε στην άκρη μέχρι να το χρειαστείτε.

Βάζετε το νερό που βράσατε το μπρόκολο σε ένα άλλο μπολ και το κρατάτε στην άκρη. Στην ίδια κατσαρόλα (δεν χρειάζεται να την πλύνετε, απλά βεβαιωθείτε ότι είναι στεγνή) βάζετε ελαιόλαδο και την τοποθετείτε σε δυνατή φωτιά. Αλατοπιπερώνετε τα μπουτάκια και τα σοτάρετε στο ελαιόλαδο, περίπου 3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και στις δυο πλευρές. Τα βγάζετε σε ένα μπολ. Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και προσθέστε το κρεμμύδι και τα σκόρδα με μια πρέζα αλάτι. Σοτάρετε ανακατεύοντας συχνά για άλλα 3 λεπτά μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει και να αρχίσει να παίρνει λίγο χρώμα. Δυναμώνετε τη φωτιά και ρίχνετε το λευκό κρασί. Αφήνετε να κοχλάσει 30 δευτερόλεπτα και ακολούθως προσθέτετε πίσω το κοτόπουλο και το νερό που βράσατε το μπρόκολο. Αλατοπιπερώνετε, καλύπτετε την κατσαρόλα και σιγοψήστε το κοτόπουλο για 50-55 λεπτά μέχρι να ψηθεί και σχεδόν να πέφτει από το κόκαλο. Βγάζετε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και το αφήνετε να κρυώσει λίγο.

Προσθέτετε το κριθαράκι στην κατσαρόλα μαζί με το βούτυρο. Ανακατεύετε, καλύπτετε πάλι την κατσαρόλα και σιγοψήνετε για 10-11 λεπτά ανακατεύοντας κατά 2-3 φορές μέχρι το κριθαράκι να είναι ψημένο αλ ντέντε. Αν σας φανεί στεγνό προσθέτετε λίγο νερό. Αν σας φανεί ότι έχει πολύ νερό τότε το στραγγίζετε. Μη βιαστείτε όμως να το στραγγίσετε. Το κριθαράκι θα τραβήξει περισσότερο ζουμί ενώ κρυώνει. Κόβετε το κοτόπουλο σε μπουκιές (πετάξτε το δέρμα και τα κόκαλα) και το προσθέτετε στην κατσαρόλα με το κριθαράκι. Βάζετε το τυρί Φιλαδέλφεια, ανακατεύετε και στη συνέχεια προσθέτετε το μπρόκολο. Ανακατεύετε πάλι και σερβίρετε αμέσως γαρνιρισμένο με φυλλαράκια δυόσμο και τριμμένο χαλλούμι

Πηγή: xrysessyntages.com

Σχετικά άρθρα