Ευτυχία: 3 πράγματα που δεν πρέπει να ξανακάνετε για να την αποκτήσετε

Όλοι κυνηγάμε την ευτυχία. Με το σωστό ή με τον λάθος τρόπο. Άλλοι τα καταφέρνουμε καλά, άλλοι λιγότερο καλά. Υπάρχουν όμως τρία βασικά πράγματα, που πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε, αν θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι…

Να αναζητάμε την ευτυχία έξω από εμάς

Είναι σημαντικό να μην ψάχνουμε την ευτυχία σε πράγματα έξω από τον εαυτό μας. Το να προσδοκούμε ότι μία νέα αγορά θα μας χαρίσει την απόλυτη ευτυχία είναι μία παραπλανητική σκέψη. Επίσης, είναι σίγουρα εύκολο να πιστεύουμε ότι το να πάρουμε μία προαγωγή, μία αύξηση ή να αναδειχθούμε ο καλύτερος εργαζόμενος του μήνα, θα μας κάνει ευτυχισμένους, αλλά η ευτυχία που βασίζεται στα κατορθώματά μας δεν διαρκεί για πολύ. Παρομοίως, το να πιστεύουμε ότι το να πάρουμε ένα καλό βαθμό στο μάθημα ή το να χάσουμε 5 κιλά θα μας φέρει την ευτυχία είναι εξίσου απατηλό. Τέλος, δεν έχει κανένα νόημα να πιστεύουμε ότι θα αισθανθούμε πλήρης και απόλυτα ευτυχισμένοι μέσα από τη σχέση μας με τον σύντροφό μας. Η ευτυχία ξεκινά από μέσα μας και από τη σχέση με τον εαυτό μας!

Να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους

Αν συνηθίζετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους, είναι σίγουρο ότι θα καταφέρνετε συχνά να αισθάνεστε χάλια. Πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα τα καταφέρει καλύτερα… Οι περισσότεροι επαγγελματίες αθλητές, οι οποίο έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες από τον εαυτό τους, γνωρίζουν ότι κάποια μέρα, ακόμα και τα πιο αξιοθαύμαστα ρεκόρ τους θα ξεπεραστούν από κάποιον άλλον αθλητή. Σε αυτό το πλαίσιο, με το να συγκρίνετε συνεχώς τον εαυτό σας με έναν «φαινομενικά» πιο επιτυχημένο συνάδελφο, συγγενή ή φίλο το μόνο που καταφέρνετε είναι να ρίχνετε το ηθικό σας και να νιώθετε κενοί.

Να μην νιώθετε ευγνωμοσύνη για όσα έχετε

Αμέτρητες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η ευγνωμοσύνη οδηγεί στην ευτυχία. Ένα ρητό λέει: «Δεν είναι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι ευγνώμονες, αλλά οι ευγνώμονες ευτυχισμένοι». Η ευγνωμοσύνη βοηθά τους ανθρώπους να έχουν θετικά συναισθήματα, να έχουν καλύτερη υγεία, να τα βγάζουν πέρα με τις δυσκολίες αλλά και να αναπτύσσουν πιο ισχυρούς δεσμούς με τους άλλους ανθρώπους. Όσο περισσότερο αναλογιζόμαστε το τι έχουμε (αντί να για το τι θα έπρεπε να έχουμε) τόσο πιο ευτυχισμένοι γινόμαστε. Έτσι, αν σταματήσουμε να σκεφτόμαστε όλα όσα μας αξίζουν αλλά δεν τα έχουμε, τόσο πιο ευτυχείς θα νιώσουμε. Για παράδειγμα, αντί μα λέμε στον εαυτό μας «Μου αξίζει να είμαι ευτυχισμένη», είναι προτιμότερο να λέμε: «Είμαι ευγνώμων για τη ζωή που έχω και για να πράγματα που έχω καταφέρει μέχρι τώρα»!

Με πληροφορίες από το psychologytoday.com

Σχετικά άρθρα