Γιορτές με ασφάλεια για τα μικρά παιδιά: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Γιορτές… Όσοι έχουμε μικρά παιδιά φρόνιμο είναι να γνωρίζουμε κάποια, όχι και τόσο γνωστά, δεδομένα, ώστε να μπορέσουμε να τα προφυλάξουμε από τους κινδύνους και να μην αγχωνόμαστε!

Γράφει ο δρ. Αναστάσιος Γιακουμής, MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος

Φωτάκια

Ορισμένα Χριστουγεννιάτικα φώτα του εμπορίου είναι μολυσμένα με τοξίνες, όπως ο μόλυβδος που μπορεί να είναι καρκινογόνος και εμβρυοτοξικός. Αυτές συνήθως βρίσκονται στην μόνωση του καλωδίου και στις βάσεις των λυχνίων. Για αυτό αναζητούμε προειδοποιητικές ετικέτες και φοράμε γάντια ή πλένουμε επιμελώς τα χέρια μας αφού τα πιάσουμε καλού-κακού. Σε αυτά τα φώτα επίσης απαντάται και το πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) που περιέχει φθαλικές ενώσεις, γνωστές για την αρνητική επίδρασή τους στην ανάπτυξη και το αναπαραγωγικό σύστημα των παιδιών. Για αυτό ξετυλίγουμε πάντα τα εορταστικά φώτα σε ανοικτούς χώρους.

paidi goneis xristougenna

Κεριά

Τα κεριά, εκτός από τις αναφλέξεις διακοσμητικών που βρίσκονται πολύ κοντά τους, ειδικά την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μπορεί να είναι ακόμα πιο ύπουλα καθώς εκλύουν εκατοντάδες χημικές ενώσεις συμπεριλαμβανομένων ενώσεων του βενζολίου, γνωστών καρκινογόνων. Επιπρόσθετα τα αρωματικά κεριά περιέχουν αιθέρια έλαια με φθαλικές ενώσεις που προκαλούν, όπως προαναφέρθηκε, ενδοκρινολογικές διαταραχές. Το ίδιο ισχύει για τα αποσμητικά χώρου και τα ποτ πουρί.

Χάντρες, στρασάκια, γκλίτερ

Οι χάντρες, τα στρασάκια και άλλα μικρά στολίδια (ή θραύσματά τους), όπως επίσης οι ξηροί καρποί και οι σκληρές καραμέλες μπορεί να προκαλέσουν πνιγμονή σε νήπια για αυτό θα πρέπει να φυλάσσονται μακριά. Προσοχή και στο γκλίτερ ώστε να μην έρθει σε επαφή με τα μάτια ή το στόμα και την μύτη των παιδιών.

Χριστουγεννιάτικα φυτά

Κάποια από τα Χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά φυτά κρύβουν κινδύνους ειδικά για τα παιδιά. Συγκεκριμένα το αλεξανδρινό περιέχει ίχνη από ερεθιστικό λάτεξ και μπορεί να προκαλέσει έκζεμα σε όσους είναι αλλεργικοί στο λάτεξ. Το γκι αν φαγωθεί, ειδικά τα μούρα και τα φύλλα του, προκαλεί γαστρεντερολογικές διαταραχές, θόλωση όρασης, μεταβολές της αρτηριακής πίεσης ακόμα και θάνατο. Το αρκουδοπούρνανο είναι επίσης δηλητηριώδες, ειδικά σε παιδιά, καθώς η κατανάλωση περίπου 20 μούρων του μπορεί να αποβεί μοιραία.

Άλλοι κίνδυνοι στο σπίτι

Στις γιορτές τα παιδιά υπερδιεγείρονται και απαιτείται διαρκώς η εποπτεία μας ειδικά όταν τρώνε και όταν παίζουν. Κρατάμε πάντα μακριά δυνητικά επικίνδυνα παιχνίδια, τροφές και ποτά. Επίσης φυλάμε κλειδωμένα απορρυπαντικά, φάρμακα, μπαταρίες, σπίρτα και αναπτήρες. Ως υπεύθυνοι ενήλικες φρεσκάρουμε τις γνώσεις μας πάνω στην παροχή πρώτων βοηθειών και ιδίως σε περίπτωση πνιγμονής.

Κουζίνα

paidia mama xmas syntages

Επειδή και η κουζίνα μπορεί να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις, πέρα από τα μαχαιροπήρουνα, κρατάμε και τα μπαχαρικά μακριά από τα παιδιά. Ελάχιστοι γνωρίζουν πως δύο κουταλιές μοσχοκάρυδου είναι αρκετές για να επιφέρουν ναυτία, ζάλη και σύγχυση. Μία κουταλιά κανέλας είναι ικανή βλάψει ακόμα και ενήλικα. Η βανίλια περιέχει αιθανόλη (όπως τα αλκοολούχα ποτά). Τέλος όσο δελεαστικό και αν είναι δεν αφήνουμε τα παιδιά να φάνε ωμές ζύμες μέσα από το μίξερ κατά την παρασκευή γλυκών γιατί υπάρχει ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης από μικρόβια που βρίσκονται σε ακατέργαστες πρώτες ύλες (κυρίως τα αυγά).

Δρ. Αναστάσιος Β. Γιακουμής, MD PhD
Ειδικός Παθολόγος
Ιατρός Αιμοσφαιρινοπαθειών
Επιμελητής Β’ Ε.Σ.Υ.
Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας
Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς»

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Χριστούγεννα: Πόσο σημαντικές είναι τα οικογενειακές… μαζώξεις για την ανάπτυξη του παιδιού σου;

Χριστούγεννα, στο σπίτι, χωρίς σχολείο: Τα 5 αγαπημένα πρωινά των παιδιών

Πώς να τηρήσεις ένα πρόγραμμα ύπνου στα παιδιά την περίοδο των γιορτών;

Στολίζοντας δέντρο μαζί με το παιδί: Πράγματα που κάθε γονέας πρέπει να ξέρει

 

Σχετικά άρθρα