«Τον Ιανουάριο στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών»

Σίγουρες εμφανίζονται κυβερνητικές διπλωματικές πηγές ότι η Συμφωνία των Πρεσπών και οι σχετικές συνταγματικές τροπολογίες θα ψηφιστούν από τη Βουλή της γειτονικής ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν ακολούθως οι διαδικασίες εντός της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Συμφωνία προτείνεται να έρθει εντός του Ιανουαρίου στο ελληνικό κοινοβούλιο, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, έχει εκφράσει την αντίθεσή του με τη Συμφωνία των Πρεσπών και φέρεται διατεθειμένος να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα. Μάλιστα, σήμερα (Πέμπτη) ο κ. Καμμένος, μετά το τέλος της περιοδείας του σε φυλάκια της ζώνης ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού, ξεκαθάρισε για ακόμα μία φορά τις προθέσεις του:

«Είναι γνωστό ότι έχω ανακοινώσει ότι σε περίπτωση που έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή θα παραιτηθώ από υπουργός Εθνικής Άμυνας και θα αποχωρίσω από τον κυβερνητικό συνασπισμό». 

Αναλόγου ύφους και περιεχόμενου ήταν κι η δήλωση από τον αντιπρόεδρο των ΑΝ.ΕΛΛ. Π. Σγουρίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι το «deadline» της συγκυβέρνησης είναι η άφιξη της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, με αυστηρή κομματική πειθαρχία. Συμπλήρωσε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα συμπράξουν με τυχόν πρόταση μομφής από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, αλλά και δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Σγουρίδης δήλωσε στον Νews24/7:

«Με το που θα ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια θα αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση και από την κυβερνητική πλειοψηφία. Το deadline είναι όταν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, τότε τελειώνουν τα πάντα για εμάς σε σχέση με αυτή την κυβέρνηση που έχει κάνει σπουδαίο έργο. Έχουμε πρωθυπουργικό σύστημα και επομένως ο πρωθυπουργός έχει διάφορες επιλογές για το πώς θα συνεχίσει μετά τη δική μας αποχώρηση.

Θα καταψηφίσουμε πρόταση μομφής που ενδεχομένως θα καταθέσει η Ν.Δ. που μιλά για κακή συμφωνία, ενώ εμείς είμαστε αντίθετοι στη σύνθετη ονομασία. Ψήφο εμπιστοσύνης δεν θα δώσουμε στην κυβέρνηση. Στη συμφωνία των Πρεσπών θα υπάρξει κομματική πειθαρχία. Είναι το μόνο θέμα για το οποίο ο Π. Καμμένος ζητά κομματική πειθαρχία. Οποιος δεν καταψηφίσει θα διαγραφεί.

Ο κ. Τέρενς Κουίκ έχει θέσει τον εαυτό του εκτός ο ΑΝ.ΕΛΛ. Το τι θα γίνει με τον κ. Παπαχριστόπουλο θα φανεί στην ψηφοφορία. Έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να πάρει κανέναν βουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κώστας Γκιουλέκας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει το κόμμα του, πρόταση μομφής όταν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.

Κυβερνητικές διπλωματικές πηγές εξέφρασαν επίσης τη βεβαιότητά τους ότι «υπάρχει διπλή πλειοψηφία και για τη Συμφωνία των Πρεσπών και για την ψήφο εμπιστοσύνης». Επίσης, υπογράμμισαν ότι δεν θα αφήσουν εκκρεμότητες στη Ν.Δ., απαντώντας στα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «καυτή πατάτα» στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πηγές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις αλλαγές  που υιοθετεί η ΠΓΔΜ στο Σύνταγμά της με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα