5 φράσεις που δεν πρέπει να λες ΠΟΤΕ στο παιδί σου όταν έχεις νεύρα!

Τα νεύρα είναι μια φυσική αντίδραση του ανθρώπου και όσο και αν ένας γονέας πρέπει να τα ελέγχει, κάποιες φορές δεν είναι δυνατόν να τα συγκρατήσεις και να μιλήσεις επομένως απότομα στο παιδί σου! Ειδικά και όταν εκείνο φωνάζει, ουρλιάζει, κλαίει… Δεν είναι ό,τι το καλύτερο. Αλλά άνθρωποι είμαστε… Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες φράσεις που πρέπει πάση θυσία να αποφύγεις να πεις με νεύρα γιατί θα κάνεις κακό στο παιδί σου!

Ποιες είναι αυτές οι φράσεις;

Ηρέμησε!

Η φράση αυτή φαίνεται “αθώα” και θα τη χρησιμοποιήσει κάποιος για να δώσει μικρότερη ένταση στην κατάσταση. Ωστόσο, το παιδί εκείνη την ώρα που προσπαθεί να κάνει το δικό του και είναι σε ένταση, θα εκλάβει αυτή τη φράση ως μια στάση λύπησης από μέρους σας. Καλύτερα να εκφραστείτε διαφορετικά και πιο ευθέως: “Πεσμου τι σου συνέβη”!

“Είναι καλό αλλά”…

Το “αλλά” είναι μια μικρή λεξούλα που μπορεί να… κόψει τα φτερά ενός παιδιού, να αισθανθεί ότι δεν είναι αρκετό, ότι σας απογοητεύει. Είναι, επομένως, πιο σοφό να αντικαταστήσετε το “αλλά” με το “τώρα”.  Δεν χρειάζεται να βλέπετε μόνο τα αρνητικά ενός παιδιού!

Παράδειγμα: “Πήρες 16 στα Μαθηματικά, τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με το 10 της Γεωγραφίας”.

mana malwnei kori

Σταμάτα!

Αυτή η λέξη συνήθως συνοδεύεται από αισθήματα θυμού. Αν ως γονείς εκνευρίζεστε συχνά, τότε είναι πολύ πιθανό το παιδί σας να αποκτήσει την τάση να έχει την ίδια συμπεριφορά συνέχεια, καθώς εσείς είστε τα πρότυπά του. σε σας τείνει να μοιάσει και να σας μιμηθεί! Κατεβάστε την ένταση της φωνής σας και προσπαθήστε να κάνετε διάλογο μαζί του.

Είσαι πραγματικά άχρηστος!

Πολύ σκληρή έκφραση για να την πείτε σε ένα παιδί, όσα νεύρα και να έχετε, όσο κι αν σας έχει απογοητεύσει τη δεδομένη στιγμή! Τα υποτιμητικά λόγια πληγώνουν απίστευτα τον παιδικό ψυχισμό και μπορεί ακόμα και να το σημαδεύσουν ή να του ρίξουν την αυτοεκτίμηση!

Άσε με να τελειώσω! Μη με διακόπτεις!

Αν το παιδί συνήθως αντιδρά με νεύρα, αυτή είναι η έκφραση- εγγύηση που θα τα πυροδοτήσει! Εναλλακτική λύση: Ακούστε το παιδί σας ή πείτε την έκφραση με ένα ήρεμο και πιο ευγενικό τρόπο: “άφησέ με να τελειώσω σε παρακαλώ και θα μου πεις αμέσως μετά τι θέλεις”.

pateras malonei gio

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από femmeactuelle.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σε νευρίασε; 3 τρόποι να διατηρείς τη ψυχραιμία σου με το παιδί

Όταν οι γονείς «ξεχωρίζουν» τα παιδιά τους: Η… κατάρα του μεσαίου παιδιού!

Νιώθω απογοητευμένη, ουρλιάζω στα παιδιά μου, κλαίω συνέχεια. Μήπως να φύγω για να γλυτώσουν από μένα;

Πειθαρχία: Πώς θα μάθω στο παιδί μου να ακούει χωρίς εντάσεις και υστερίες;

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα