Όταν το παιδί βαριέται: Πώς να το απασχολήσετε δημιουργικά;

Το παιδί βαριέται. Την ακούς συχνά αυτή τη φράση και σε… αποσυντονίζει! Δεν ξέρεις τι να κάνεις, ειδικά τώρα που το παιδί βρίσκεται σε περίοδο διακοπών! Μπορεί ένα παιδί να εκτιμήσει μια στιγμή μοναξιάς; Μπορεί να αντεπεξέλθει όταν η μέρα του δεν είναι σούπερ οργανωμένη;

Μέχρι και την ηλικία των 4-5 ετών, τα παιδιά δεν μπορούν εκ φύσεως να συγκεντρωθούν σε μια δραστηριότητα για παραπάνω από 20 λεπτά! Και πόσα 20λεπτα έχει η μέρα; Πολλά δυστυχώς! Οπότε θα ακούσετε συχνά: “μαμά τελείωσα αυτό το παιχνίδι, τώρα τι άλλο να κάνω”; Αν δεν βρίσκετε τρόπους να το απασχολήσετε, υπάρχει ένας διασκεδαστικός τρόπος για να… κερδίσετε χρόνο: αγκαλιές και χάδια! Αρέσουν τόσο σε εκείνο όσο και σε σας!

Το… σύνδρομο του παιδικού σταθμού

Τα παιδιά πλέον ξεκινούν από πολύ νωρίς τον παιδικό σταθμό. Οπότε από μικρά συνηθίζουν να τηρούν ευλαβικά ένα πρόγραμμα: στις 9 πρωινό, μετά παιχνίδι, στις 12.00 μεσημεριανό, στις 13.00 ύπνος… Τα μικρά έχουν συνηθίσει να τους λένε οι ενήλικες τι να κάνουν τώρα, με βάση την καθημερινή τους ρουτίνα, που αγαπούν και τους δίνει ασφάλεια! Οπότε δεν ξέρουν να πάρουν πρωτοβουλίες και να αποφασίσουν μόνα τους την επόμενη δραστηριότητα. Δεν έχουν αναπτύξει τέτοια επίπεδα… φαντασίας! Γι αυτό χρειάζονται τη δική σας καθοδήγηση!

Πώς να το βοηθήσετε;

Αφήστε το να εκτιμήσει λίγο τη βαρεμάρα του και να προσπαθήσει να βρει δικούς του τρόπους να απασχοληθεί μέσα στο σπίτι, εξασκώντας έτσι τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του!

Με αυτόν τον τρόπο εξασκείται και η ανυπομονησία που είναι έμφυτη σε ένα παιδί και μπορεί πιο εύκολα στη συνέχεια να… συμβιβαστεί σε άλλες περιστάσεις της ζωής: όταν έχει κίνηση στον δρόμο, όταν περιμένουμε τη σειρά μας σε μια υπηρεσία ή στον γιατρό.

Αφήστε το να εκμεταλλευτεί τη μοναξιά του

Όταν πηγαίνει σχολείο, μπορεί να περνάνε μέρες ολόκληρες που δεν περνάει ούτε στιγμή μόνο του. Κι όμως η μοναξιά κάποιες στιγμές είναι σημαντική όχι μόνο για τους ενήλικες αλλά και για τα παιδιά. Αφήστε το να παίξει λίγο μόνο του, να ξεχαστεί με το παιχνίδι. Κι ο χρόνος θα κυλήσει χωρίς να το καταλάβει. Προτού το αφήσετε, εξηγήστε του λίγο αυτήν την αξία της μοναξιάς και καλέστε το να την ανακαλύψει και να την… εκμεταλλευτεί προς όφελός του!

Ιδέες για δραστηριότητες

Φυσικά μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας δίνοντάς του μια κατεύθυνση και καλώντας το να αποφασίσει ανάμεσα σε διάφορες επιλογές! Κάποιες από αυτές χρειάζονται μια μικρή δική σας επίβλεψη για την ασφάλειά του:

  • ζωγραφική
  • εύκολες κατασκευές (ειδικά αν είναι πάνω από 6)
  • κατασκευές με τουβλάκια
  • κουκλοθέατρο (μπορεί να φτιάξει μόνο του μια ιστορία και στη συνέχεια να σας την παρουσιάσει)
  • επιτραπέζια (υπάρχουν πολλά επιτραπέζια που παίζονται με έναν παίχτη
  • ποδήλατο (αν είστε σε εξωτερικό αλλά και ελεγχόμενο χώρο)
  • Διάβασμα βιβλίου ή παραμυθιού (αν δεν ξέρει να διαβάζει, μπορεί να κοιτάει τις εικόνες. Επίσης υπάρχουν κάποια παραμύθια που έχουν ηχογραφημένη την ιστορία και μπορεί να την ακούσει)

Νίκη Κοσκινά

Με πληροφορίες από parents.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Δημιουργική απασχόληση: Διασκεδαστικές κατασκευές για τα παιδιά σας

Δημιουργική απασχόληση: Ζωγραφίστε παίζοντας με τα χρώματα και τα σχήματα!

Αγαπημένες χριστουγεννιάτικες κατασκευές για όλη την οικογένεια!

5+2 ιδέες για γιορτινές κατασκευές με τα παιδιά σας!

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα