Γιατί άλλαξε η σεξουαλική συμπεριφορά του συντρόφου μου;

Έχω μία σχέση που κρατάει 10 χρόνια με σκαμπανεβάσματα αρκετά, δηλαδή έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν να διαπιστώσω ότι ο σύντροφός μου είχε και άλλες ερωτικές συνευρέσεις, κάτι το οποίο βέβαια προσπερνούσα γιατί έδειχνε να με θέλει πραγματικά στη ζωή του. Όμως έχω να πω ότι εδώ και πολλά χρόνια έχει σταματήσει τα προκαταρκτικά και δεν με φιλάει ποτέ ούτε κατά τη διάρκεια του σεξ ούτε και σε άλλες στιγμές. Τώρα που είμαστε μαζί πια εδώ και δύο χρόνια περίπου και είμαστε υποτίθεται καλά στο σεξουαλικό κομμάτι είναι λίγο πιο όμως πιο άγριος χωρίς καθόλου προκαταρκτικά  ενώ στις αρχές που τον γνώρισα έναν πολύ αισθησιακός και πιο γλυκός και πιο τρυφερός. Τώρα πια έχουμε περάσει στο αντίθετο άκρο. Παρόλα  αυτά δείχνει να έχει πιο έντονη σεξουαλική επιθυμία από ότι παλιά θέλει δηλαδή πιο συχνά να βρισκόμαστε όμως όχι με τον τρόπο που εγώ θα ήθελα. Δεν μπορώ να καταλάβω τι έχει συμβεί και έχει αποκτήσει αυτή τη στάση απέναντί μου. Αν μπορείτε να με διαφωτίσετε ευχαριστώ.

Στο ερώτημα απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Φρόσω Φωτεινάκη:

Μας περιγράφετε μια σχέση μέσα στην οποία βιώνετε μια σταθερή ανασφάλεια, ως προς το τι θέλει ο σύντροφός σας, για το αν σας είναι πιστός και για τους  λόγους που έχει αλλάξει την σεξουαλική του συμπεριφορά. Φαίνεται να μην έχετε χτίσει ένα κανάλι ουσιαστικής επικοινωνίας, μέσα από το οποίο μπορείτε να επικοινωνείτε σκέψεις, προβληματισμούς, φόβους κι έτσι προσπαθείτε να βρείτε ουσιαστικές απαντήσεις για την σχέση σας μέσα από τρίτους που δεν μπορούν να γνωρίζουν το πώς η σχέση αυτή έχει χτιστεί.

Ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματά σας είναι ο σύντροφός σας, στον οποίο χρειάζεται να εκφράσετε ανοιχτά τα θέλω σας, τόσο σε επίπεδο συναισθηματικό όσο και σε επίπεδο σεξουαλικό. Έχετε μια σχέση δέκα χρόνων και αισθάνομαι πως δε νιώθετε άνετα να θέσετε κάποια θέματα ανοιχτά και διάφανα, παραμένοντας με αυτό τον τρόπο σε μια θέση συναισθηματικής ανασφάλειας. Μια υγιής σχέση προυποθέτει την εμπιστοσύνη, την ανοιχτή επικοινωνία αλλά και την αμοιβαία προσπάθεια στο να εξελίσσεται η σχέση αυτή και να καλύπτονται οι ανάγκες και οι επιθυμίες των συντρόφων. Θα ήθελα να σας ενθαρρύνω να σκεφτείτε κατά πόσο η σχέση σας εμπεριέχει αυτά τα χαρακτηριστικά και κατά πόσο έχετε διεκδικήσει την ουσιαστική κάλυψη των δικών σας αναγκών ή έχετε περισσότερο λειτουργήσει παθητικά προσπαθώντας να καλύψετε τις ανάγκες του συντρόφου σας. Για να μπορέσετε να αισθανθείτε σίγουρη και ολοκληρωμένη στην σχέση σας, θα χρειαστεί να φροντίσετε περισσότερο εσάς, να θέσετε ξεκάθαρα τα όριά σας και να τις επιθυμίες σας ενώ παράλληλα θα χρειαστεί να ακούσετε όσα αυτός ο άνθρωπος έχει να σας πει και να σας δείξει για την πορεία της σχέσης σας. Με ωριμότητα, αυτοσεβασμό και οριοθέτηση θα προχωρήσετε πιο δυναμικά και διεκδικητικά στις προσωπικές σας σχέσεις.

Φρόσω Φωτεινάκη
MBACP Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια
Τ: 211 1845239 Κ: 6981015684
http://efrosynifotinaki.gr
facebook.com/Φρόσω Φωτεινάκη Συμβουλευτική Ψυχολόγος MBACP

Σχετικά άρθρα