Η περίοδός σου κρατάει πάνω από 10 μέρες; Ποιοι οι λόγοι και πότε είναι ανησυχητικό;

Μια ενδεχόμενη αλλαγή στη διάρκεια της περιόδου σου θα πρέπει να σε προβληματίσει. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έμμηνος ρύση θα πρέπει να κρατάει από 3 έως 10 μέρες. Μετά τις 10 μέρες θεωρείται παρατεταμένη περίοδος και μάλλον υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση του φαινομένου αυτού.

Γενικότερα, θα πρέπει να συμβουλευτείς τον γιατρό σου σε περίπτωση παρατεταμένης, ακανόνιστης και με έντονη αιμορραγία περιόδου.

Ας δούμε, όμως, μαζί ποιοι παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση παρατεταμένης περιόδου.

Ορμονικοί λόγοι

Σε πολλές περιπτώσεις κάποια ορμονικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις είναι πιθανό να ευθύνονται για την παρατεταμένη περίοδο.

Επιπλέον, μπορεί οι περίοδοι αυτοί να μην συνοδεύονται από ωορρηξία. Σημαντικό ρόλο παίζει και η πιθανότητα λήψης χαπιών αντισύλληψης, στο πλαίσιο της οποίας η περίοδος μειώνεται ή εξαφανίζεται εντελώς.

Πρόβλημα στη μήτρα

Μερικές φορές οι παρατεταμένες περίοδοι μεταφράζονται σε πιθανό πρόβλημα στη μήτρα. Πράγματι, μπορεί να είναι μια καλοήθης αλλοίωση (πολύποδας ή ινομύωμα) ή μια κακοήθη βλάβη (καρκίνος της μήτρας). Από την άλλη πλευρά, οι παρατεταμένες περίοδοι δεν είναι απαραίτητα ένα από τα υποδηλωτικά σημάδια της ενδομητρίωσης.

Φαρμακευτική αγωγή

Συχνά, η λήψη φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει παρατεταμένη περίοδο. Ασπιρίνη, αντικαταθλιπτικά, αντιφλεγμονώδη και αντιπηκτικά μπορεί να έχουν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Καλό θα είναι, πάντως, να γίνει και ένα τεστ εγκυμοσύνης, καθώς μπορεί να είναι μια εξωμήτρια κύηση ή ακόμα και ψευδοκύηση.

Πιθανές ασθένειες

Οι παρατεταμένες περίοδοι μπορεί να οφείλονται και σε κάποια κληρονομική ασθένεια, όπως για παράδειγμα στην ύπαρξη προβλήματος στην πήξη του αίματος. Το πρόβλημα συνήθως εντοπίζεται στις πρώτες περιόδους, όμως με την πάροδο των ετών το ζήτημα αυτό είναι πιθανό να αποκατασταθεί.

Επίσης, μπορεί να είναι σημάδι κάποιου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος, όπως χλαμύδια ή και λευχαιμίας. Στην περίπτωση αυτή, καλό θα είναι να γίνουν σχετικές εξετάσεις για να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ποιες οι συνέπειες για τη γυναίκα;

Οι παρατεταμένες περίοδοι είναι πιθανό να προκαλέσουν μια σειρά από άλλα προβλήματα στη γυναίκα.

Δύσπνοια, επίμονη κόπωση, ταχυπαλμίες, ζάλη, κεφαλαλγία, έλλειψη κινήτρων, χαμηλή λίμπιντο ή σωματική εξάντληση είναι όλα σημάδια ύπαρξης αναιμίας, οπότε και επιβάλλεται η επίσκεψη στον γιατρό. Η σοβαρή αναιμία, παροδική ή μακροχρόνια, μπορεί να είναι υπεύθυνη και για τυχόν καρδιακές και πνευμονικές επιπλοκές.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον παρατηρήσεις αλλαγές στον κύκλο σου, καλό θα είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό σου, ο οποίος και θα σε κατευθύνει αρμοδίως.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Ανωμαλίες στην περίοδο: Πού οφείλονται;



Σχετικά άρθρα