Πώς να βοηθήσω τον άντρα μου να ξεπεράσει τις κρίσεις πανικού;

Έχω ένα αγοράκι 8 ετών και είμαι ετοιμόγεννη στο δεύτερο. Είμαι παντρεμένη από τα 25 και με τον άντρα μου γίναμε νέοι γονείς, εκείνος με περνά 1 χρόνο. Μετά την γέννηση του πρώτου μου παιδιού, όταν έγινε σχεδόν ενός έτους ο μικρός, ο σύζυγος μου άρχισε να παθαίνει συχνά κρίσεις πανικού, να έχει αρρωστοφοβίες, να έχει ανήσυχο ύπνο και πάρα πολλά νεύρα.

Επισκέφτηκε ψυχολόγο και του είπε ότι αυτά είναι κατάλοιπα από το παρελθόν γιατί μεγάλωσε σε μια οικογένεια που ήταν ο μικρότερος από τα 3 αδέρφισα και όλοι ήταν υπερπροστατευτικοί μαζί του, γιατί έχασε τον πατερά του από καρκίνο 45 ετών και εκείνος ήταν σε ηλικία 8,5 ετών.

Η μητέρα του ήταν και είναι πάντα νευρική και το κλίμα στο σπίτι ήταν πάντα με εντάσεις και υπερβολές σε όλα τα γεγονότα. Συνέχισε τις επισκέψεις στον ψυχολόγο ως και σήμερα, τώρα λοιπόν που κοντεύω να γεννήσω ξεκίνησε πάλι τις κρίσεις πανικού και να παθαίνει ότι παθαίνε τότε που είχα το πρώτο μου παιδί, αρρωστοφοβίες κτλ.

Να σημειώσω ότι εδώ και 6 μήνες δεν μιλάει καθόλου με τον μεγάλο του αδελφό μετά από μια διαφωνία που είχαν. Έχει επισκεφτεί μέσα σε μια εβδομάδα 5 παθολόγους για καρδιογραφήματα, τρίπλεξ καρδίας, κτλ.

Το θέμα είναι ότι εγώ δεν μπορώ να συγκεντρωθώ στην ημέρα που πλησιάζει ο τοκετός μου και νιώθω μήπως δεν είναι ευτυχισμένος μαζί μου και τα περνά όλα αυτά;  Ο ψυχολόγος του είπε ότι όταν συμβαίνει ένα πολύ σημαντικό γεγονός στη ζωή του εκείνος τα χάνει και εστιάζει αλλού την προσοχή του, ότι κάτι έχει, ότι θα πάθει ότι έπαθε ο μπαμπάς του κτλ.

Είμαι πολύ προβληματισμένη γιατί συμβαίνουν όλα αυτά και δεν ξέρω πώς μπορώ να τον βοηθήσω; Έχω πάει και εγώ μαζί του στον ψυχολόγο που επισκέπτεται και συζητάω μαζί του. Στο σπίτι δεν υπάρχουν εντάσεις και γενικά εγώ σαν άνθρωπος είμαι ήρεμη. Το παραδέχεται και εκείνος. Ποια είναι η συμβουλή σας για όλα αυτά; Σας ευχαριστώ εκ των πρότερων.

Απαντά η Ψυχολόγος, Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας  και ευχόμαστε Καλή Χρονιά μια και βρισκόμαστε στο ξεκίνημα του νέου έτους.  Με το καλό να υποδεχτείτε το νέο μέλος στην οικογένεια σας.

Καταλαβαίνω την αγωνία σας για το πώς μπορείτε να στηρίξετε το σύζυγό σας στις προσωπικές του δυσκολίες την ίδια στιγμή που κι εσείς ετοιμάζεστε για την μεγάλη στιγμή του τοκετού. Αυτή την αγωνία σας την συζητήσατε ανοιχτά με τον σύζυγό σας; Νιώθετε άνετα να το κάνετε αυτό;

Πιθανόν το παρελθόν του να τον βαραίνει αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει αν πάρει τη ζωή του στα χέρια του. Σημασία έχει να αποκτήσει επίγνωση της επίδρασης αυτής και να πάρει το δικό του δρόμο.

Ίσως με την άφιξη κάθε παιδιού να νιώθει ότι αυξάνονται οι ευθύνες στη ζωή του και να είναι ανήσυχος για το πώς να τις αντιμετωπίσει για αυτό. Ίσως να έρχεται αντιμέτωπος με τον φόβο του θανάτου μια και κάθε φορά η πατρότητα η δική του, του θυμίζει την απώλεια του δικού του πατέρα. Η ρήξη στη σχέση με τον αδερφό του, επίσης, μπορεί να έπαιξε ρόλο στο να βιώσει πάλι την απώλεια στη ζωή του μιας πατρικής μορφής , μια και αναφέρετε ότι πρόκειται για τον μεγάλο αδελφό, που πιθανόν στα μάτια του αντικατέστησε τον πατέρα του μετά τον θάνατό του. Φαντάζομαι ότι έχει την ευκαιρία να συζητάει αυτά και άλλα θέματα με τον ψυχολόγο του και ήταν πολύ καλή η απόφασή του να απευθυνθεί σε  κάποιον ειδικό όταν ένιωσε αυτές τις δυσκολίες που περιγράφετε (κρίσεις πανικού, αρρωστοφοβία, ανήσυχο ύπνο και πολλά νεύρα).

Θα βοηθούσε να τον δυναμώσετε και να του θυμίσετε τι έχει καταφέρει και όχι να στέκεστε μόνο στις αδύναμες πλευρές του. Όλοι οι άνθρωποι έχουν δύναμη μέσα τους που καμιά φορά δεν συνειδητοποιούν οι ίδιοι ότι την έχουν.  Μπορείτε να αντλήσετε παραδείγματα από το πώς τελικά αντιμετωπίσατε μαζί τις δυσκολίες στο πρώτο παιδί και να κρατήσετε τις καλές πρακτικές και για το δεύτερο αποφεύγοντας συμπεριφορές που είδατε ότι δεν σας ωφέλησαν στο πρώτο παιδί.

Από την στιγμή που σας απασχολεί τι μπορείτε να κάνετε εσείς, μπορείτε να απευθυνθείτε για συμβουλευτική  στον ίδιο ψυχολόγου του συζύγου μια και ήδη έχετε κάνει συναντήσεις μαζί του ή και σε κάποιον άλλον αν προτιμάτε, με σκοπό να δείτε τα θέματα του συζύγου σας από τη δική σας σκοπιά. Η άφιξη ενός παιδιού αποτελεί  ένα χαρμόσυνο γεγονός αλλά μπορεί να είναι και ένας στρεσογόνος παράγοντας για την οικογένεια μια και φέρνει αλλαγές.  Είναι σημαντικό να εδραιώσετε τη μεταξύ σας σχέση σαν ζευγάρι ενισχύοντας την ειλικρινή επικοινωνία. Αν έχετε αμφιβολίες όπως λέτε αν είναι ευτυχισμένος μαζί σας ή μήπως περιμένει κάτι άλλο από εσάς μην διστάσετε να τον ρωτήσετε, αναφέροντας και εσείς τις δικές σας ανάγκες . Έτσι θα έχετε την δυνατότητα να μοιραστείτε τις σκέψεις και οι δύο και αυτό μπορεί να σας φέρει πιο κοντά.

Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α

Ψυχολόγος – Συμβουλευτική Ψυχολογία

Τηλέφωνο επικοινωνίας:  6972137475

e-mail: [email protected]

Ιστοσελίδα: www.psychologos-tsamkosoglou.gr

Σελίδα Facebook: ElenaTsamkosoglou Psychologos

Linkedin:Elena Tsamkosoglou

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κρίσεις πανικού: «Ο φόβος για το μέλλον κάνει το παρόν μου βασανιστικό»

Νόμιζα ότι είχα τελειώσει με τις κρίσεις πανικού αλλά…

Οι κρίσεις πανικού με κρατούν όμηρο. Πώς θα πάρω πίσω τη ζωή μου;

Σχετικά άρθρα