5… μυστικά για σωστή διατροφή και το 2019!

Η νέα χρονιά μετράει μερικά 24ωρα και ως είθισται είναι η στιγμή που λαμβάνουμε αποφάσεις για το υπόλοιπο του χρόνου, συνήθως για να βελτιώσουμε έναν τομέα της καθημερινότητάς μας.

Αυτό ισχύει και για τη διατροφή και τις σχετικές μας συνήθειες, για τις οποίες είναι καλό να ακολουθήσουμε μερικές απλές και γενικές συμβουλές που σίγουρα θα βοηθήσουν πολύ στο να καθιερώσουμε τη σωστή και υγιεινή διατροφή.

Ας δούμε, όμως, μαζί μερικά απλά πράγματα που πρέπει να κάνουμε στο διατροφικό κομμάτι για να «θωρακίσουμε» την υγεία και να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να λειτουργήσει ακόμα καλύτερα!

«Όχι» στα επεξεργασμένα τρόφιμα

Επιλέξτε ολόκληρα τρόφιμα παρά επεξεργασμένα τρόφιμα. Τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, υγιή λίπη, βιταμίνες και μέταλλα.

Οι επεξεργασμένες τροφές, όπως η κατεψυγμένη πίτσα, περιέχουν μόνο θερμίδες. Απλά προσθέστε φρούτα στο πρωινό σας και ένα λαχανικό σε κάθε γεύμα για να δείτε τη διαφορά. Εάν έχετε χρόνο για να μαγειρέψετε, κάντε εναλλαγή του λευκού αλεύρου σε πλήρες ή ημι-πλήρες αλεύρι στις συνταγές σας.

«Όχι» στα αναψυκτικά

nero lemoni

Εκτός από τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας, η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών μπορεί επίσης να προκαλέσει ηπατική βλάβη, πρόωρη γήρανση και άγχος. Το 2019, αντί να πιείτε χυμό ή σόδα, επιλέξτε ποτά χωρίς ζάχαρη ή εγχύσεις. Και μην ξεχνάτε να πίνετε νερό όλη την ημέρα.

«Ναι» στους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους

Πρωτεΐνες, ωμέγα-3, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα, ξηροί καρποί και σπόροι όπως οι chia, οι λιναρόσποροι και οι σπόροι κολοκύθας αποτελούν καλές πηγές των απαραίτητων θρεπτικών ουσιών για την υγεία.

Το καλό είναι ότι μπορείτε να τα προσθέσετε στην αγαπημένη σας συνταγή ζαχαροπλαστικής, να τα πασπαλίζετε στα δημητριακά σας ή ακόμα και να τα μασάτε αντί για… καραμέλα.

Περισσότερα ψάρια

Πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα ψάρια βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ασθενειών, όπως η νόσος του Alzheimer, η άνοια και ο διαβήτης. Μην διστάσετε να βάλετε λιπαρά ψάρια, όπως σολομό και σκουμπρί, στο μενού δύο φορές την εβδομάδα.

Μην μετράτε θερμίδες

Εάν θέλετε να βελτιώσετε την ποιότητα της διατροφής σας, επικεντρωθείτε στις θρεπτικές ουσίες των τροφών που καταναλώνετε και όχι στις θερμίδες. Όλες οι θερμίδες δεν είναι ίδιες: Η ποιότητά τους έχει τις περισσότερες επιπτώσεις στην υγεία και όχι απαραίτητα η ποσότητα.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Αιθέρια έλαια για την καταπολέμηση της καούρας και της δυσπεψίας

Χρήσιμες συμβουλές για να μην πάρετε κιλά στις γιορτές!

 

 

Σχετικά άρθρα