Πολύποδες παχέος εντέρου: Είναι ένδειξη καρκίνου;

Οι πολύποδες είναι καλοήθη μορφώματα τα οποία μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία του οργανισμού με πιο συνηθισμένα τη μήτρα, τις φωνητικές χορδές, αλλά και το παχύ έντερο.

Συνήθως, η τελευταία περίπτωση είναι και η πιο ανησυχητική, καθώς υπάρχει η αμφιβολία για το αν μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου.

 

Ειδικότερα, εφόσον εντοπιστεί η ύπαρξη πολύποδα στο παχύ έντερο πάντα υπάρχει η υποψία για καρκίνο, κάτι που λύνεται με συγκεκριμένη εξέταση από τον αρμόδιο γιατρό.

Από εκεί κι έπειτα, οι πολύποδες στη ρινική κοιλότητα, στο λάρυγγα, στη μήτρα ή στο στομάχι δεν είναι τόσο ανησυχητικοί.

Ποια τα συμπτώματα;

Η εμφάνιση πολύποδα στο παχύ έντερο συνοδεύεται από κάποια συμπτώματα, στα οποία συνήθως δεν δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα με αποτέλεσμα να χρειάζεται συγκεκριμένη εξέταση για να εντοπιστεί ή αλλιώς αυτό μπορεί να συμβεί τυχαία.

Στην περίπτωση ύπαρξης πολύποδα στο παχύ έντερο ένα βασικό σύμπτωμα είναι η δυσκολία στην πέψη, μιας και οι πολύποδες έχουν έναν όγκο. Επίσης, το αίμα στα κόπρανα είναι μια σημαντική ένδειξη ύπαρξης πολύποδα. Τέλος, η επίπονη αφόδευση, αλλά και ο πόνος κατά τη χώνεψη μετά από ένα γεύμα με πικάντικες τροφές είναι σημάδια ύπαρξης πολύποδα στο παχύ έντερο.

Ποια η θεραπεία;

Όσο περισσότεροι και μεγαλύτεροι είναι οι πολύποδες στο παχύ έντερο, τόσο πιο αυξημένος είναι ο κίνδυνος εκδήλωση καρκίνου.

 

Αναφορικά με το μέγεθός τους, κάθε πολύποδας που είναι μεγαλύτερος του 1 εκατοστού σε διάμετρο είναι ανησυχητικός. Προληπτικά, εφόσον εντοπιστούν πολύποδες, αφαιρούνται χειρουργικά, καθώς εάν παραμείνουν και συνεχίσουν να μεγαλώνουν αναμένεται να προκαλέσουν άλλα προβλήματα.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Πολύποδας και καρκίνος του παχέος εντέρου. Τι πρέπει να προσέχουμε;

 

Σχετικά άρθρα