Επιτυχία: Πόσο έτοιμη είσαι να αρπάξεις κάθε νέα ευκαιρία;

«Το μυστικό της επιτυχίας είναι να είμαστε έτοιμοι όταν θα εμφανιστεί η ευκαιρία»

Benjamin Disraeli

Οι ευκαιρίες να πετύχουμε αυτό που θέλουμε στη ζωή έρχονται πολύ πιο συχνά απ’ ότι νομίζουμε. Ο λόγος για τον οποίο, πολλές φορές, δεν τις εκμεταλλευόμαστε είχε να κάνει με το ότι δεν είμαστε έτοιμοι να τις «δούμε» και να τις «αρπάξουμε». Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι έτοιμοι γι’ αυτό που περιμένουν και όχι γι’ αυτό που θέλουν. Μπορεί να θες μία καλύτερη δουλειά ή μία καλύτερη σχέση, αλλά αν δεν την περιμένεις τότε είναι πολύ πιθανόν να μην τα καταφέρεις ακόμη κι αν η ευκαιρία εμφανιστεί μπροστά σου…

Για παράδειγμα, θες να βρεις έναν νέο σύντροφο, αλλά είσαι πεπεισμένη ότι αυτό είναι αδύνατό να σου συμβεί. Έχοντας αυτό στο μυαλό σου καταλήγεις να βγαίνεις έξω από το σπίτι, τουλάχιστον τις μισές φορές, χωρίς να σκέφτεσαι την εμφάνισή σου. Αν, όμως, περιμένεις να συναντήσεις τον νέο μεγάλο έρωτα σου, είναι μάλλον σίγουρο ότι θα φροντίσεις την εμφάνισή σου ακόμη κι αν πρέπει να κατέβεις στο περίπτερο. Αν κάθε φορά που βγαίνεις από το σπίτι σου νιώθεις σίγουρη για την εμφάνισή σου, είναι πιθανότερο να βγάζεις προς τα έξω μία θετική ενέργεια αλλά και να είσαι πιο ανοιχτή στους άλλους ανθρώπους και έτσι τελικά να γνωρίσεις τον πρίγκιπα που αναζητούσες τόσα χρόνια… Με άλλα λόγια, οι προσδοκίες φέρνουν δράση, η οποία με τη σειρά της φέρνει εμπειρίες.

Πώς λοιπόν μπορούμε να είμαστε πιο «έτοιμοι» για τις ευκαιρίες που θα βρεθούν στον δρόμο μας;

Βασικότερο όλων είναι να ξέρεις τι θες

Όταν δεν γνωρίζεις  πραγματικά τι θες είναι δύσκολο να αναγνωρίσεις την ευκαιρία σου, όταν αυτή εμφανιστεί. Η σαφήνεια του στόχου μας υποδεικνύει που πρέπει να εστιάσουμε και διαλύει τα σύννεφα που μπορεί να συσκοτίζουν τον δρόμο μας. Βασικό κομμάτι σε αυτή τη διαδικασία είναι να ακούσουμε και να συντονιστούμε με τα συναισθήματά μας.  Η έλλειψη σαφήνειας συχνά προέρχεται από τη μη εμπιστοσύνη στα δικά σας συναισθήματα. Όταν ζυγίζεις τις διάφορες επιλογές στο μυαλό σου, έχεις αναλογιστεί πολλές φορές τον αντίκτυπο αυτών των επιλογών στα συναισθήματά σου;

Και τι γίνεται όταν νιώθουμε ότι έχουμε κολλήσει και απλά ξέρουμε τι δεν θέλουμε αλλά όχι το τι θέλουμε; Ας πάρουμε ένα παράδειγμα από τον εργασιακό τομέα. Ξέρεις καλά ότι δεν σου αρέσει η δουλειά που κάνεις, αλλά από την άλλη δεν ξέρεις και ποια δουλειά θα ήταν τελικά καλύτερη για εσένα. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν; Θα μπορούσες να πάρεις ένα χαρτί να το διπλώσεις στα δύο και να γράψεις στη μία μεριά όλα όσα σε ενοχλούν στη δουλειά που έχεις τώρα. Εφόσον έχεις σημειώσει όλα όσα θα ήθελες να αλλάξεις στην καθημερινότητά σου, όσον αφορά τη δουλεία, μπορείς να ανοίξεις το χαρτί και να γράψεις απέναντι ακριβώς από το κάθε ανεπιθύμητο  χαρακτηριστικό ένα επιθυμητό. Αν δεν σου αρέσει να δουλεύεις 5μερο και 8ωρο για παράδειγμα, απέναντι θα γράψεις ότι αναζητάς μία δουλειά με περισσότερο ευέλικτο ωράριο. Όταν θα τελειώσεις θα έχεις δημιουργήσει μία λίστα με τα χαρακτηριστικά της ιδανικής δουλειάς για εσένα και πλέον θα είσαι έτοιμη ή έτοιμος να την αναζητήσεις.

Μάθε ποια βήματα χρειάζονται για να πετύχεις τον στόχο σου.

Πολλές φορές οι άνθρωποι μπορεί να ξέρουν τι θέλουν αλλά να αγνοούν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν για να το πετύχουν και έτσι δεν προσπαθούν καν. Είναι πολύ βασικό να γνωρίζεις τα βήματα που πρέπει να κάνεις και αυτό ίσως απαιτεί έρευνα, μελέτη και αρκετή προσπάθεια. Ζούμε δε σε μία εποχή που η πρόσβαση στη γνώση και την πληροφορία είναι πιο εύκολη από ποτέ. Ίσως γνωρίζεις ήδη ότι το Google είναι ο καλύτερός σου σύμμαχος σε αυτή την αποστολή.

Έχε τα μάτια σου ανοιχτά λες και η ευκαιρία πρόκειται να «σκάσει» τα επόμενα λεπτά

Εφόσον λοιπόν ξέρεις τις θες αλλά και πώς θα το πετύχεις είναι πολύ σημαντικό να φέρεσαι λες και αυτό που περιμένεις πρόκειται να έρθει από στιγμή σε στιγμή. Υπάρχουν δύο τεράστια πλεονεκτήματα στο να ζεις λες και αυτό που περιμένεις μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή. Το πρώτο είναι ότι η πίστη σου ότι αυτό που θες θα συμβεί μεγαλώνει μέρα με την ημέρα και σε βάζει στη διαδικασία να κάνεις πράγματα που ενισχύσουν τον στόχο σου. Επιπλέον, εφόσον είναι σε επαγρύπνηση είναι πιο πιθανό να αρπάξεις την ευκαιρία όταν αυτή θα εμφανιστεί.

Με πληροφορίες από το PsychologyToday

Σχετικά άρθρα