Υπόθεση Novartis: Τι δηλώνει ο συνήγορος του μέχρι πρότινος προστατευόμενου μάρτυρα;

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην υπόθεση του σκανδάλου της Novartis μετά τις δηλώσεις του προστατευόμενου -μέχρι πρότινος- μάρτυρα στην υπόθεση, Νίκου Μανιαδάκη περί πιέσεων από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς για να κατονομάσει συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα ότι χρηματίστηκαν από την φαρμακευτική.

Ο ποινικολόγος-συνήγορος του κ. Μανιαδάκη, Θοδωρής Μαντάς, σε συνέντευξή του στην «ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ» της ΕΡΤ ανέφερε ότι «ο καθηγητής κ. Μανιαδάκης είναι ένας άνθρωπος με τεράστια εξειδίκευση και με πολύ σπουδαία τεχνογνωσία στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου, έχει κάνει μια διαδρομή που πάρα πολλοί θα ζήλευαν και έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε αυστηρά τεχνοκρατική βάση. Τα τελευταία χρόνια, όπως είπε, είχε καθοριστική συμβολή στην αλλαγή της πολιτικής του φαρμάκου στη μείωση της τιμής και με τη δική του συμβολή επετεύχθη μια σοβαρότατη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης από τα 9 δισ. στα μισά», ενώ υπογράμμισε με έμφαση ότι «δεν είχε εξουσία, θεσμικό ρόλο ώστε να παίρνει αποφάσεις για την πολιτική του φαρμάκου».

Ο κ. Μαντάς επεσήμανε ότι ως προστατευόμενος δεν είχε κατονόμασει πολιτικά πρόσωπα, είχε όμως περιγράψει -με εξαιρετική ακρίβεια- συμπεριφορές και πολιτικές που εφαρμόστηκαν και οι οποίες δημιούργησαν σοβαρότατο πρόβλημα στην τιμολόγηση των φαρμάκων.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/AUEzehGPLqc” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Η ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί εδράζεται σε μία μαρτυρία άλλου προστατευόμενου μάρτυρα που είχε γίνει μήνες πριν, δήλωσε ο κ. Μαντάς προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια έωλη μαρτυρία ενός αξιωματούχου. Επίσης, υπογράμμισε ότι ο κ. Μανιαδάκης δεν έχει υπάρξει -στη διαδρομή του- ούτε μία ημέρα έμμισθος συνεργάτης υπουργού.

«Γνώριζε ότι από τη στιγμή που θα καταθέσει θα βρισκόταν μπροστά σε μια μεγάλη πίεση και μάλιστα έχει δεχθεί σωρεία μηνύσεων εις βάρος του από πρόσωπα που αισθάνθηκαν ότι με τη μαρτυρία του θίγονται και από αυτή την επιλογή του δημιουργείται μία χιονοστιβάδα εξελίξεων», ανέφερε ο κ. Μαντάς, σημειώνοντας ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που επεδίωξε να συμβάλει στην αποκάλυψη μιας υπόθεσης διαφθοράς και ως προστατευόμενος μάρτυρας είχε ταξιδέψει εκατοντάδες φορές προς αναζήτηση μόνιμης εργασίας. Είχε ενημερώσει ότι θα ταξίδευε με σκοπό την μόνιμη εργασία στο εξωτερικό.

Πηγή: ert.gr

Σχετικά άρθρα