5 συμβουλές για να πειθαρχήσεις το παιδάκι σου

Μια από τις πιο δύσκολες ευθύνες που έχει ένας γονιός είναι να μπορέσει να πειθαρχήσει το παιδάκι του, ειδικά όταν πρόκειται για νήπιο, ηλικιακά μεταξύ 2 και 4 ετών.

Μπορεί για παράδειγμα να έχεις δύο παιδάκια σε αυτή την ηλικία τα οποία πάνω στο παιχνίδι και ενώ τα έχεις προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να χτυπήσουν το ένα το άλλο.

Με ποιον τρόπο θα δώσεις στο υπαίτιο παιδί να καταλάβει ότι έκανε λάθος και να πειθαρχήσει σε αυτά που του λες;

Παρακάτω, θα δεις 5 απλές συμβουλές για να το καταφέρεις.

Μην λες συνέχεια «όχι»

Όταν σε ό, τι σου λέει το παιδί του λες συνέχεια «όχι», τότε το παιδί δεν πρόκειται να αντιληφθεί την βαρύτητα της άρνησης που του εκφράζεις. Θα πρέπει να ιεραρχήσεις την σοβαρότητα της αταξία που κάνει το παιδί και πάνω σε αυτό να αρχίσεις να παρεμβαίνεις. Δεν μπορείς δηλαδή να το μαλώνεις συνέχεια και για τα πάντα. Βάλε τις σχετικές προτεραιότητες.

Ανακάλυψε γιατί γίνεται άτακτο

Καλό θα είναι, για να μπορέσεις και να προλάβεις τυχόν αταξίες του παιδιού σου, να ξέρεις τι ακριβώς το κάνει να είναι άτακτο. Κάποια καθημερνή σου συνήθεια ή μια λεπτομέρεια στη συναναστροφή του με άλλα παιδάκια είναι πιθανό να του… ξυπνάει άγρια ένστικτα και να εκφράζει αυτό που θέλει μέσω κάποιας αταξίας.

Να επιμένεις

Όταν μαλώνεις το παιδί θα πρέπει να έχεις αυστηρότητα και η φωνή σου να είναι σταθερή. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αρχίσεις να γελάς ή να πάρεις στη συνέχεια το παιδί αγκαλιά, εφόσον – κατά πάσα πιθανότητα – αυτό αρχίσει να κλαίει για να σε κάνει να το λυπηθείς. Πάντα κοίτα το παιδί στα μάτια και απαίτησε να κάνει το ίδιο για να αντιληφθεί ότι αυτό που κάνει είναι λάθος.

Μην χάνεις την ψυχραιμία σου

Σε καμία περίπτωση, όταν μαλώνεις το παιδί, δεν θα πρέπει να ανεβάζεις τον τόνο της φωνής σου και να αρχίσεις να χάνεις την ψυχραιμία σου, όσο σοβαρό κι αν θεωρείς ότι είναι αυτό που έχει κάνει. Εφόσον αρχίζεις να φωνάζεις το παιδί θα εστιάσει μόνο στον τόνο της φωνής σου και θα χάσει την ουσία αυτών που λες.

Σύντομα και απλά

Εφόσον μαλώνεις το παιδία δεν θα πρέπει να του υπεραναλύεις αυτό που λες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να καταλάβει το παιδί αυτό που του λες και να αντιληφθεί το λάθος του, θα πρέπει να τους μιλάς σύντομα και απλά.

Με πληροφορίες από parents.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Πειθαρχία: Πώς θα μάθω στο παιδί μου να ακούει χωρίς εντάσεις και υστερίες;

Πειθαρχία: Τρόποι να κάνεις το παιδί να σε ακούει

 

 

 

Σχετικά άρθρα