Πώς θα μεγαλώσεις ένα αισιόδοξο παιδί

Κακά τα ψέματα, το ζητούμενο στο μεγάλωμα ενός παιδιού, εκτός από το να είναι ευτυχισμένο και γερό, είναι και το να βλέπει τη ζωή με αισιοδοξία και με μια θετική ματιά. Αυτό, όμως, δεν γίνεται έτσι απλά, αλλά χρειάζεται κάποια προσπάθεια από την πλευρά των γονιών.

Ας δούμε μαζί μερικές απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μεγαλώσετε ένα αισιόδοξο παιδί.

Μην παραπονιέσαι

Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις μπροστά στο παιδί είναι να παραπονιέσαι για οτιδήποτε μπορεί να σου έχει συμβεί μέσα στη μέρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμα κι αν κάτι δεν σου έχει πάει καλά στην καθημερινότητά σου, προσπάθησε να βγάλεις κάτι θετικό από αυτό και να το μεταδώσεις στο παιδί συζητώντας μαζί του.

Ανέβασε τον πήχη

Μην διστάσεις να αναθέσεις δουλειές μέσα στο σπίτι στο παιδί σου, σε καθημερινή βάση. Για παράδειγμα το στρώσιμο του κρεβατιού του ή το να τακτοποιεί το δωμάτιό του είναι μια πολύ καλή και σωστή υποχρέωση που θα το βοηθήσει να βάζει αργότερα μεγαλύτερους στόχους στη ζωή του και κυρίως να νιώθει χρήσιμο. Αντάμειψέ το όταν σε καλεί να δεις τι καλά που έστρωσε το κρεβάτι του και μην το απογοητεύεις.

Ενθάρρυνε το ρίσκο

Πάντα σε λογικά πλαίσια θα πρέπει με τον τρόπο σου να ενθαρρύνεις το παιδί να πάρει τι δικές του αποφάσεις, έστω για τα μικρά πράγματα που αφορούν τα πρώιμα ακόμα στάδια της ζωής του. Με τον τρόπο αυτό το παιδί θα μάθει όχι μόνο να έχει το… πάνω χέρι στην καθοδήγηση της ζωής του στο μέλλον, αλλά και να υφίσταται τις συνέπειες των πράξεών  του. Με τον τρόπο αυτό θα γίνει ένα υπεύθυνο άτομο που θα μάθει να μην φοβάται τη ζωή.

Σκέψου πριν αντιδράσεις

Αυτό είναι που θα πρέπει να περάσεις σταδιακά στο παιδί. Ότι δηλαδή το καλύτερο για τον ίδιο είναι να σκέφτεται πριν αντιδράσει. Να μην λειτουργεί δηλαδή αυθόρμητα, χάνοντας σε πολλές περιπτώσεις την ουσία των πραγμάτων, αλλά να βάζει αρχικά το μυαλό του να λειτουργήσει δομώντας σωστά τον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσει ή θα πράξει. Με τον τρόπο αυτό το παιδί θα νιώσει πλήρες και ικανό να τα βγάλει πέρα μόνο του στη ζωή.

Μάθε του να μην τα παρατά

Το να αποδέχεται το παιδί ότι δεν είναι καλό σε κάτι, σε ένα άθλημα, μια δραστηριότητα ή οτιδήποτε άλλο, χωρίς να το προσπαθήσει και να το παλέψει δεν το βοηθάει να δει τα πράγματα θετικά.

Μιλώντας του, όμως, για το ότι αν προσπαθήσει μπορεί να τα καταφέρει θα το βοηθήσει να γίνει αυτό που λέμε «μαχητής» και να έχει τη νοοτροπία πως ότι βάλει στόχο θα μπορεί να τα καταφέρει.

Με πληροφορίες από parents.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Αισιοδοξία: Πώς να την διδάξεις στο παιδί σου

O πατέρας μαθαίνει στο παιδί την επιμονή και την αισιοδοξία

Σχετικά άρθρα