Καρέλια: Μία εταιρεία που έγινε οικογενειακή υπόθεση- Τα 130 χρόνια λειτουργίας, η απλή ζωή της προέδρου της Βικτώριας και οι έριδες που… υπάρχουν;

Η εταιρεία Καρέλιας προχώρησε και φέτος στο μοίρασμα των καθιερωμένων μπόνους που έχουν γίνει πια θεσμός. Η διαφορά ήταν ότι φέτος λόγω των 130 χρόνων λειτουργίας η εταιρεία προϊόντων καπνού αποφάσισε να αυξήσει τα ποσά και να διανέμει σύνολο 3,7 εκατομμύρια ευρώ. Προκειμένου να δώσουν έμφαση στην «επέτειο» της εταιρείας πολλαπλασίασαν τα 130 χρόνια ύπαρξης με το 10 και μοίρασαν 1.300 ευρώ στους εργαζόμενους της εταιρείας.

Πολλοί ήταν εκείνη που είπαν ένα «μπράβο» στην εταιρεία για την κίνησή της ωστόσο υπήρχαν και εκείνοι που επεσήμαναν ότι θα μπορούσε η κίνηση να έχει γίνει πιο διακριτικά.

Ποια είναι η ιστορία που κρύβεται πίσω από ένα όνομα που υπάρχει στην καθημερινότητα των Ελλήνων για πάνω από έναν αιώνα; Την ιστορία της οικογένειας Καρέλια θα εξετάσουμε στην πορεία. Το μυστικό της επιτυχίας τους καθώς και την πορεία των μελών της οικογένειας.

viktoria-karelia-3
Φωτογραφία: facebook/ Thanassis Poulopoulos

Ξεκίνησε από την Καλαμάτα και «κατέκτησε» 70 χώρες!

Η Καλαμάτα δεν φημίζεται για τον καπνό της ωστόσο μία από της μεγαλύτερες εταιρείες καπνού στην Ελλάδα ιδρύθηκε στον νομό. Το 1888 ο Γιώργος Καρέλιας και ο αδερφός του Ευστάθιος αποφασίζουν να ιδρύσουν μία καπνεμπορική επιχείρηση με σκοπό να γίνουν προμηθευτές καπνού στην Καλαμάτα αλλά και στις γύρω περιοχές. Ο καπνός έρχεται με καΐκια από το Αγρίνιο και τη Λαμία καθώς δεν ευδοκιμεί στον νομό.

Το 1929, η επιχείρηση συγκαταλέγεται μεταξύ των 29 πρώτων ελληνικών βιομηχανιών και 20 χρόνια αργότερα βρίσκεται στη 12η θέση. Μετά το 1950, τα τσιγάρα της εταιρείας δεν αγοράζονται μόνο από την τοπική κοινωνία αλλά από ολόκληρη την Ελλάδα. Το1957 κυκλοφορεί η κασετίνα Καρέλια Φίλτρο που γίνεται ανάρπαστη. Παρά την επιτυχία που έχει η εταιρεία η έδρα της εξακολουθεί να βρίσκεται στην Καλαμάτα μέχρι το 1971 που οι εγκαταστάσεις μεταφέρονται στη Αθήνα και μάλιστα σε έναν χώρο 80.000 τ.μ. . Το τμήμα πωλήσεων και το τμήμα μάρκετινγκ στεγάζονται στο Μέγαρο ΚΑΡΕΛΙΑ που βρίσκεται στην Αθήνα.

karelia-3

Πέντε χρόνια μετά τη μεταφορά της στην Αθήνα η εταιρεία θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών υπό την επωνυμία Αδελφοί ΚΑΡΕΛΙΑ.
Η ανοδική πορεία συνεχίζεται και νέα σήματα της επιχείρησης κάνουν την εμφάνισή τους όπως το KARELIA LIGHTS που έρχεται πρώτο σε πανελλήνια κλίμακα στις πωλήσεις τσιγάρων Lights (ελαφρά). Το 1991-1993, κυκλοφορούν τα σήματα: ROYAL, ULTRA, EARL OF WELDON και KARELIA LIGHTS 100’s

.

Η δεκαετία του ’90 είναι πολύ σημαντική για την οικογένεια Καρέλια αφού ύστερα από την κατάκτηση της ελληνικής αγοράς γίνεται προσπάθεια να κατακτηθούν και οι ξένες. Η εταιρεία μετατρέπεται σιγά σιγά σε έναν διεθνή όμιλο με ένα ισχυρό δίκτυο διανομής για την προώθηση και την ανάπτυξη των σημάτων του σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Το 1991, η Εταιρεία υιοθέτησε τη σημερινή της ονομασία, Καπνοβιομηχανία ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε.

karelia-2

Κι ενώ νέα σήματα της εταιρείας βγαίνουν στην αγορά το 2003, η Εταιρεία ίδρυσε τη θυγατρική της στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Karelia Tobacco Company (U.K.) Ltd., για τη διανομή των προϊόντων της στην χώρα.

Σήμερα, η ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε. είναι η μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία και ο πρώτος εξαγωγέας τσιγάρων της Ελλάδας και, ταυτόχρονα, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ανεξάρτητες καπνοβιομηχανίες του κόσμου.

 

Η Εταιρεία κατέχει το 0,32% της παγκόσμιας κατανάλωσης με παρουσία σε 70 και πλέον χώρες του κόσμου (στη Δυτική και στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βόρειο Αμερική, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, αλλά και στην Άπω Ανατολή).

viktoria-karelia
Φωτογραφία: facebook/ Kostas Gazoulis

Οικογενειακή υπόθεση η εταιρεία

 

Η ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε. δεν έχει πουληθεί σε ξένο όμιλο και είναι μέχρι και σήμερα οικογενειακή υπόθεση. Όπως είπαμε ιδρυτές της ήταν ο Γιώργος και ο Ευστάθιος Καρέλιας. Η εταιρεία ξεκίνησε ως οικογενειακή επιχείρηση και έτσι συνέχισε μέχρι σήμερα. Ο Γ. Καρέλιας απέκτησε οκτώ παιδιά, 4 γιούς και 4 κορίτσια. Αργότερα, οι γιοί του Ανδρέας, Κωνσταντίνος, Ιωάννης και Ευστάθιος ασχολούνται με την επιχείρηση. Το 1916, ο γιος του Ανδρέας Καρέλιας, αγοράζει την πρώτη σιγαροποιητική μηχανή.

Και καθώς η οικογένεια μεγαλώνει και η νέα γενιά παίρνει τη σκυτάλη από την προηγούμενη φτάνουμε στον Γεώργιο Καρέλια. Ο Γεώργιος Kαρέλιας γεννήθηκε στην Aθήνα στις 14 Mαρτίου 1929 και σπούδασε Oικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο George Washington των H.Π.A. Tο 1959 εγκαταστάθηκε στην Kαλαμάτα, όπου ξεκίνησε τη λαμπρή σταδιοδρομία του στην οικογενειακή επιχείρηση με σημαντικές καινοτομίες, βάζοντας τη δική του υπογραφή στην ανάπτυξη της Ελληνικής καπνοβιομηχανίας.

Επιχειρηματίας, αλλά και βαθιά φιλότεχνος, ο Γεώργιος Καρέλιας δεν έκρυψε ποτέ το έξοχο ταλέντο του στη ζωγραφική και τη μεγάλη αγάπη του για το βιβλίο και την ιστορία.

andreas-karelias-2
Φωτογραφία: twitter/@apokalyptikodel

Η νέα γενιά της οικογένειας Καρέλια

Όπως μαθαίνουμε από δημοσίευμα του thetoc.gr οι γιοι του Γεώργιου Καρέλια γεννήθηκαν και μεγάλωσαν μέσα στο εργοστάσιο. Όταν ήρθε η κατάλληλη ώρα με τη σειρά τους πέρασαν από όλα τα τμήματά του για να μάθουν τη δουλειά. Ο Ανδρέας και ο Στάθης έχουν πάρει τα ηνία της εταιρείας ωστόσο σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα είναι χαμηλών τόνων άνθρωποι που φροντίζουν να μην προκαλούν.

Όπως διαβάζουμε στο ίδιο site: « Το αγαπημένο χόμπι του Ανδρέα είναι η φωτογραφία, ενώ έχει μαθητεύσει με δάσκαλο τον Αμερικανό φωτογράφο Μπράιαν Πέτερσον. Το 2002 η φωτογραφία του με τίτλο «Η παραλία στο Ακρογιάλι» βραβεύτηκε ως η καλύτερη του μήνα από το βρετανικό περιοδικό Digital Camera.

Στην περίπτωση του Στάθη, η μεγάλη του αγάπη είναι η θάλασσα και συχνά θα τον δει κανείς με το σκάφος του στο λιμανάκι των Κυθήρων ή σε κάποιο άλλο νησί του Αιγαίου.»

viktoria-karelia-4
Φωτογραφία: facebook/Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών “Βικτωρία Γ. Καρέλια”

Η απλή ζωή της Βικτώριας Καρέλια

Η κα Bικτωρία Kαρέλια δηλώνει υπέρμαχος της διατήρησης και διάδοσης της ελληνικής λαϊκής παράδοσης και κληρονομιάς, του πολιτισμού και των τεχνών. H Bικτωρία Kαρέλια είναι συλλέκτρια ελληνικών φορεσιών δημιούργησε ένα λαογραφικό μουσείο «Ελληνικής Φορεσιάς». Η συλλογή της είναι μία από τις πληρέστερες συλλογές ελληνικών ενδυμασιών πανελλαδικά. Η εν λόγω συλλογή φιλοξενείται στην Καλαμάτα, σε διατηρητέο κτήριο του τέλους του 19ου αιώνα το οποίο παραχωρήθηκε στο Λύκειο Ελληνίδων.

Η Βικτωρία Καρέλια είναι σήμερα Πρόεδρος της Kαπνοβιομηχανίας Kαρέλια και του Iδρύματος Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια, Πρόεδρος του Λυκείου των Eλληνίδων Καλαμάτας και Επίτιμη Πρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων της Mουσικής Καλαμάτας.
Παρά την οικονομική άνεση που διαθέτει είναι πολύ προσιτός άνθρωπος όπως υποστηρίζει το TheCaller.gr. Πηγαίνει στο κομμωτήριο της γειτονιάς της ενώ κυκλοφορεί με μία παλιά Μερσεντές που δεν υποδηλώνει τα χρήματα που έχει στην πραγματικότητα.

Υπάρχουν έριδες στην οικογένεια;

Η ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε. όπως τονίσαμε είναι οικογενειακή επιχείρηση. Το σύνηθες σε μία οικογένεια είναι να υπάρχουν διαφωνίες και έριδες. Το ερώτημα είναι αν η οικογένεια Καρέλια ξέφυγε από αυτό το στερεότυπο. Σύμφωνα με το mononews.gr δεν κατάφερε να ξεφύγει αφού οι διαφωνίες της οικογένειας έχουν απασχολήσει δημοσίευμά της σελίδας τον Ιούλιο του 2017. Σύμφωνα με τις εν λόγω πληροφορίες:
«Η τελευταία εσωτερική κόντρα ήρθε με αφορμή την πραγματοποιηθείσα Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Καρέλια. Εκεί, οι κληρονόμοι του Κώστα Καρέλια, η σύζυγός του Μίνα Σπυροπούλου – Καρέλια και η αγαπημένου του κόρη, Ιωάννα Καρέλια, συμμετείχαν στη συζήτηση αλλά απείχαν από τη ψηφοφορία των θεμάτων που είχαν τεθεί. Επιπλέον, όπως γνωστοποίησαν μέσω των πληρεξούσιων δικηγόρων τους, «έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τη δραστηριοποίηση της εταιρείας μέσω θυγατρικών και για τις συναλλακτικές σχέσεις της μητρικής εταιρείας με τις θυγατρικές της, καθώς και ζητήματα που άπτονται σε χορηγηθέντα δάνεια και στα αποθεματικά της εταιρείας.»

Η κίνηση αυτή των δύο μετόχων της Καρέλια, που συνολικά κατέχουν κοντά στο 45% της εταιρείας δεν ήταν πρωτοφανής. Παρόμοια στάση είχαν κρατήσει και το 2016, κάνοντας τους πάντες να μιλούν για «ρήγμα» στις σχέσεις τους με την Βίκυ Καρέλια (σύζυγος του αποβιώσαντος, Γιώργου Καρέλια, πρώην προέδρου της εταιρεία και εξαδέλφου του Κώστα Καρέλια) και τα δύο της παιδιά, τους σημερινούς επικεφαλής της διοίκησης της Καρέλια, Ανδρέα και Στάθη Καρέλια.

karelia-4
Φωτογραφία: twitter/@apokalyptikodel, facebook/Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών “Βικτωρία Γ. Καρέλια”,

Η ιστορία της εταιρείας έχει δείξει πως δεν κινδυνεύει από τις πρόσκαιρες διαμάχες μεταξύ της οικογένειας. Το είχε αποδείξει άλλωστε και πριν από περίπου 18 χρόνια, όταν κατάφερε να ξεπεράσει την σημαντική διαμάχη που είχε προκύψει μεταξύ του Κώστα Καρέλια και της αδελφή του Ινώς, η οποία διεκδικούσε μετοχές του αδελφού της, προκαλώντας ανησυχία στους τότε επενδυτές.

Η πορεία έδειξε πως οι βάσεις της εταιρείες είναι στέρεες και βαθιές και τίποτα δεν μπορεί να την εμποδίσει να συνεχίσει να αποτελεί έναν από τους κινητήριους μοχλούς της οικονομίας της περιοχής.»

Σχετικά άρθρα